KOŠICE. V čase, keď svetom otriasa škandál s podozrivým mäsom, preverujú hygienici reštaurácie, jedálne, obchodné siete či sklady.
V šiestich zariadeniach spoločného stravovania zistili koncom týždňa výskyt mrazeného mäsa a vnútorností pôvodom z Brazílie.
Ako Korzár informovala regionálna hygienička Margita Kaplanová, ide o hlboko zmrazené vákuovo balené výrobky, ktoré sú určené na prípravu hotových jedál.
„Zamestnanci regionálneho úradu verejného zdravotníctva v prevádzkach, v ktorých zistili takéto potraviny, uložili opatrenie na mieste, ktorým ich vylúčili z použitia na prípravu pokrmov do doby preukázania ich zdravotnej neškodnosti, prípadne definitívneho vylúčenia.
Kaplanová dodala, že zamestnanci úradu naďalej pokračujú v kontrolách tak, ako im to nariadil hlavný hygienik SR.
Aj školy a škôlky
Podľa zástupcu riaditeľky Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Košice-mesto Karola Lászlóa bolo doposiaľ odobratých osem vzoriek v obchodnej sieti a v skladoch.
„Výsledky ešte nie sú známe, preto ďalšie informácie o konkrétnych miestach výskytu a spôsobe dodania do obchodnej siete by boli zavádzajúce.“
V spolupráci s košickou radnicou preverujú hygienici aj školské jedálne. Pokazené mäso nenašli.
Hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová potvrdila, že medzi zariadeniami, ktoré mali brazílske mäso, neboli školské ani predškolské jedálne v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
Radnica: Zodpovedné sú školy
Podľa Šnajdárovej nákupy potravín na základe prieskumu trhu zabezpečujú vedúce školských jedální.
„Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu, ktorá je vyznačená na dodacom liste a na každej faktúre.“
Ak by sa predsa len v školských jedálňach objavili pochybné potraviny, alebo ak by došlo k nákaze z jedla, zodpovednosť za to podľa magistrátu nesú vedúce školských jedální a riaditelia škôl, ktorí majú na starosti výber dodávateľov.
Zhnité mäso
Brazílski výrobcovia napúšťali skazené a smradľavé hydinové či hovädzie mäso chémiou, aby vyzeralo neškodne a stratilo zápach.
Podľa vyšetrovateľov používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie. Do hydiny primiešavali kvôli zisku aj zemiaky, vodu či lepenku.
Brazília je najväčším svetovým vývozcom červeného mäsa na svete. Putuje do 150 krajín.
Nadprodukcia je však už neúnosná a tak sa mäso hromadí v skladoch a prirodzene sa tam môže aj pokaziť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári