Do 17. februára potrvá Zimný festival jedla, v rámci ktorého najlepšie reštaurácie a šéfkuchári východného Slovenska ponúkajú vybrané špeciality.
KOŠICE, PREŠOV. „Ochutnať“ Slovensko môžete počas obedov či večerí v reštauráciách Košického a Prešovského kraja.
Menu pozostáva z jedál, ktoré nemajú bežne v ponuke. Dokonca majú trojchodové festivalové menu, víno a nealko.
Ceny sú skutočne zaujímavé: 10 eur za jednu špecialitu alebo celé menu za 20 eur.
Tento rok sa do festivalu zapojilo aj viacero už známych reštaurácií. Napríklad košický Camelot, Eco friendly hotel Dália alebo reštaurácia Baránok, či najlepšia reštaurácia Košického kraja podľa bedekra Gurmán na Slovensku 2014 – Hotel Bankov.
Ďalšou zaujímavou je Nostalgia v Spišskej Novej Vsi, dve tatranské reštaurácie Cullinarium „15 minutového kuchára“ Gaba Kocáka známeho z televízie či najúspešnejšia festivalová reštaurácia z východu, Gašperov mlyn, kde gurmánov láka na svoje špeciality šéfkuchár Michal Škorec.
Cestovali a hodovali v troch reštauráciách za deň
Ozajstní gurmáni si mohli pochutnať na majstrovstve kuchárov až v troch reštauráciách počas jedného dňa.
Bolo to v Gurmán buse, ktorý bol historicky prvýkrát vypravený 24. januára z Košíc. Začínalo sa v reštaurácii Baránok, kde zaujala ponuka mladého šéfkuchára Michaela Thiryho s Kulajdou a nevšednou Treskou 2015, dezertom Aroz con leche v slovenskej verzii s krúpami, prípitkom Prosecco od spoločnosti Provino.
Druhou zastávkou bol Gašperov mlyn v Batizovciach, kde sa podávali lasagne so slovenským domácim syrom z údeného mlieka a créme brulée z červenej repy.
Šéfkuchár Michal Škorec potom servíroval kačku na pirohoch plnených údeným pstruhom so šípkovou omáčkou. Majiteľ mlyna naviac predviedol hru na fujare.
Odtiaľ sa bus presunul do Spišskej do Nostalgie. Tu sa podával poriadny kus mäsa z mangalice so šťúchanými zemiakmi a tradičný dezert – jogurtové lievance s čučoriedkovým tvarohom preliate šípkovou omáčkou.
Kulinársky zážitok môžete mať aj vy, keď si rezervujete svoje festivalové menu na www.Zimnyfestivaljedla.sk.
Brasserie Anjou Sheraton. Pstruh lososový na bielom víne s kuriatkami a omáčkou z hľúzoviek.
Te. svieč. zemiakový koláčik s hráš pyré, foie gras marinovaná s cognacom.
Foto: archív
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári