Vysmiata žena plná energie začala nový život pred troma rokmi. Po ukončení nevydareného vzťahu otvorila okná dokorán a nový vzduch vpustila aj do kuchyne. „Odkedy nevyváram každý týždeň segedínsky guláš, schudla som pätnásť kíl,“ predvádza výbornú postavičku režisérka Katka.
Katka Obyšovská sa venuje hneď niekoľkým činnostiam. Nie je sa čo čudovať, prekypuje obrovskou energiou a mrhať ňou nehodlá.
Okrem učenia detí na základnej škole v Kecerovciach je aktívnou režisérkou a dramaturgičkou v Divadle hudby. Podpísala sa pod úspešné predstavenia ako Koza odratá a jež alebo Môj macko.
„V divadle sme fantastický kolektív. Som druhá najstaršia, tak som im tam ako mama,“ smeje sa Katka.
Motivuje tortami
Ako správna mama sa musí starať aj o výkrm svojich detvákov: „Ale to sa staráme na striedačku. Vždy niekto donesie niečo fajnové. Ja im hlavne vypekám motivačné torty. Po každej premiére pripravím nejakú. Po Koze odratej a ježovi som im spravila ježa. Lenže keď som ho dokončila, vyzeral chudák ako korytnačka. Zachránili ma čokoládové tyčinky.“
Iné kuchynské neplechy sa Katke vyhýbajú. Možno je to aj preto, že už tri roky poriadne nevarí.
Sloboda vo varení
Oddych od varenia spôsobilo ukončenie vzťahu, odvtedy si užíva, že nemusí každý deň vyvárať ťažké jedlá.
„Dovtedy som varila a piekla naozaj veľa, dokonca som robievala ťahanú štrúdľu. Odkedy nevyváram každý týždeň segedínsky guláš, schudla som pätnásť kíl. Sloboda je fantastická,“ konštatuje nadšene Katka.
Keď má chuť, navarí si, keď nemá, dá si len surovú zeleninu alebo ovocie. „Jem pestro, dvakrát denne a nič vyprážané a ťažké a rada experimentujem.“
Exotika? Mňam!
Nerobia jej problémy vnútornosti, ani morské plody. Býčie žľazy považuje za „vyberanú delikatesu“.
„Prijmem veci, ktoré som nejedla. Keby mi ponúkli chrobáky, ochutnám, až potom môžem povedať, že mi nechutia. Výborné boli aj sasanky, aj slimáky, len ma mrzí, že som stále neochutnala žaby.“
Takto experimentuje najmä na dovolenkách, keďže cez rok sa naje „normálneho“ jedla dosť.
Pivárka
S jedlom súvisí aj pitie. Káva a čaj sú u Katky v rovnováhe, cez leto si dokonca robieva domáce limonády z vlastnoručne vypestovaných byliniek. Ale má aj ďalšiu tekutú vášeň.
„Milujem pivo. Silné, tmavé to môžem, ale keď nie je, môže byť aj slabé svetlé.“
Moderné radlery sa jej nepozdávajú, preferuje totiž čisté chute. „Pivo má byť horké a nie chutiť ako malinovka.“
Recept
Kuracie v tortille so šalátom
Potrebujeme: kuracie prsia, zmes mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica), syr, tortilly, kapustu, reďkovky, jarnú cibuľku, tvrdý syr, biely jogurt, kremžskú horčicu, soľ.
Postup: Kuracie prsia nakrájame na prúžky a osolíme. Prudko ich opečieme v panvici, pridáme zeleninu a podusíme. Na záver pridáme syr, vložíme do nahriatej tortilly a servírujeme. Katka si k tomuto jedlu pripravuje aj obľúbený šalát. Kapustu nakrájame na tenučké prúžky, cibuľku a reďkovku na väčšie kúsky. Ak by boli príliš nadrobno, pustili by veľa šťavy. Zeleninu zmiešame dokopy, pridáme na kocky nakrájaný tvrdý syr a zalejeme jogurtom, ktorý sme zmiešali s kremžskou horčicou. Podľa chuti dosolíme.
Katka Obyšovská
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári