Varilo vyše 30 komunít a menšín z Košíc, ktoré tak chceli vyzvať ľudí k vzájomnej tolerancii a dialógu.
KOŠICE. Nechýbala kapustová polievka, cviklová, s pečenými jablkami, s tofu, poľský žurek, pivová či špenátová. Kuchári spolu pripravili vyše tisíc litrov polievky. K vstupnému dostal každý návštevník lístky na ochutnávku piatich polievok.
Svoje umenie predviedli aj Mladí Košičania, Rómovia, Hare Krišna, Študenti stavebnej fakulty, Budúce ekonómky alebo SuperSoup team - komunita učiteľov, detí a rodičov okolo malej základnej školy v Košiciach, ktorá navarila Strakatú mačku vo vreci.
Tento rok sa prihlásili aj tri tímy študentov zapojených do programu Erazmus. Prezentovali Turecko, Francúzsko a Portugalsko.
[content type="avizo-clanok" id="8032103" url-type="sme-article" title="Pozrite si fotogalériu" img="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/56/5695516/5695516.jpeg?rev=2"][/content]
Pestrý ročník
Milota so sestrou Katkou a dcérou Sofiou si užívali už piatu polievku.
„Teraz máme ružovú – to je cviklový krém s mrkvou a kozím syrom od dúhových ľudí. Dali sme si aj čorbu, vietnamskú a mongolskú. Tá bola veľmi dobrá. Aj ten farmársky cesnakový krém bol výborný.“
Exotických chutí sa neboja.
„Práve preto sme sem prišli. Aby sme si dali niečo, čo ešte nepoznáme a čo bežne doma nerobíme. Chodíme sem každý rok. Minulý ročník nás trochu sklamal, boli samé tekvicové polievky a niektoré sa veľmi rýchlo minuli. Teraz je to pestrejšie a aj viac.“
Návštevníkov zaujala aj kuchárska show Jozefa Hromjaka a vystúpenia kapiel a tanečných skupín.
Novinkou festivalu bolo množstvo praktických suvenírov ako varešky, misky či magnetky s receptami.
Bulharská topčita. Mäsová polievka šla na dračku. Foto: Elena Danková
S klobáskou. Klasikou pohrdol len málokto. Foto: Elena Danková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári