KOŠICE. Je v košickom centre krčma na krčme, reštaurácia na reštaurácii a kaviarní ako húb po daždi?
Niektorí Košičania šomrú, že centrum je už zaplavené podnikmi s alkoholom a cukrární je naopak minimum.
Starosta Starého Mesta Ľubomír Grega si Hlavnú ulicu prešiel z oboch strán a konštatuje, že približne 44 podnikov s alkoholom a pivom, okrem reštaurácií, pizzerií a kaviarní, nie je priveľa.
A občanom pripomína, že ani starosta, ani poslanci o počte krčiem nerozhodujú a nijako do procesu vzniku či zániku nezasahujú.
Treba si ctiť slobodné podnikanie
"Mestská časť nemá žiadnu kompetenciu, ale aj keby mala, som rozhodne proti regulácii, lebo tá by nič nevyriešila, iba by spôsobila nespokojnosť majiteľov nehnuteľností a podnikateľov, ktorí predsa majú možnosť slobodne podnikať. Za socializmu bolo v centre krčiem približne desať a na pivo sa niekedy čakalo aj pol hodinu a to ste ešte nemali istotu, že sa vám z vozíka ujde, lebo ho po ceste rozobrali iní štamgasti. Nemám pocit, že krčiem je priveľa, myslím, že ich je tak akurát a v centre nechýbajú ani zlatníctva, optiky, obchody s luxusnejším tovarom, módou, galérie, proste každý si nájde to svoje," hovorí starosta Grega.
Dodáva, že aj on sa niekedy čuduje niektorým podnikom, že existujú, ak sú skoro stále poloprázdne a radšej nechce komentovať, čo za tým asi môže byť, že majiteľ i tak krčmu či kaviareň nezavrie.
Na druhej strane je rád, že úroveň ponuky, interiérov aj obsluhy pomaly rastie a niektoré prevádzky už dosiahli európsku úroveň.

Konkurencia zvyšuje kvalitu
"Kvalita vyrastá z konkurencie, každá konkurencia núti byť lepším, lebo inak sa na trhu neudržíte. Preč sú časy, keď po novembrovej revolúcii nastal doslova boom. Ľudia boli hladní po novinkách, po rokoch, keď sa čapovali jeden alebo dva druhy piva, odrazu prišli všetky značky, nové puby boli plné. Dnes sa situácia upokojila a majitelia musia doslova bojovať o zákazníka dobrým jedlom, originálnym pivom či nejakým programom, proste musia sa snažiť ponúknuť ľuďom niečo výnimočné. Počet lokálov vyrieši trh, žiadny iný nástroj by podnikaniu neprospel. Porušili by sme Ústavu SR, nie som za žiadne obmedzovanie," dodáva.
Chýba mu chutné jedlo na stojáka
Starosta Grega si spomína na grill Srdiečko a vychýrený syr, či palacinky so šľahačkou a ponuku vín, či na mäsiareň oproti Tescu, kde sa mohol človek najesť rýchlo a dobre, ak nemal čas niekde vysedávať.
"Ponúkali ovarové kolienko s horčicou a chrenom, ale napríklad chýbajú aj lahôdky, kakao s lekvárošom na raňajky, či šaláty, ktoré môžete zjesť rýchlo v nejakom útulnom priestore. Takže takéto zariadenia by sa mohli objaviť, lebo nóbl reštaurácií je dosť. Chodievam na zdravé jedlo do Govindy, nedávno som objavil aj ukrajinskú reštauráciu na Alžbetinej a veľmi mi chutilo. Úroveň sa zvýšila, nemáme sa za čo hanbiť ani pred turistami."
V obsluhe máme čo doháňať
Podľa starostu je Achillovou pätou podnikov nekvalitný personál, ktorý sa často mení.
"Možno je to spôsobené aj nízkymi platmi, možno nezáujmom o prácu čašníka, ale fakt je ten, že v porovnaní so zahraničím u nás ešte máme čo doháňať. Rozhodne neplatí všade, že náš zákazník, náš pán. Takisto neplatí, že personál vie, čo má robiť, viackrát som narazil na neochotu, neznalosť, nevhodné správanie, aroganciu a až drzosť," hovorí.
Už by ho na krčmu nenahovorili
Starosta Grega sa sám nechal nahovoriť, aby ako spoločník vstúpil do podnikania v pivárni. Dnes vraví, že to nie je jednoduché a že si treba rozmyslieť, s kým do biznisu idete.
"Bol by som obozretnejší, ale napokon sa to nejako utriaslo, piváreň funguje a možno na dôchodku pocítim aj nejaký zisk. Beriem to ako tretí dôchodkový pilier, že som do toho dal nejaký balík a časom sa investície vrátia a možno aj niečo zarobím."
Aupark zmenil aj centrum
Po Novembri 89 sa zmenila aj filozofia nakupovania, ľudia sa zdržujú v obchodných centrách, kde okrem potravín a oblečenia nájdu aj reštaurácie i kaviarne, kiná či fitnescentrá.
"Ale nie je to až taký nový trend, veď si spomeňme na socialistický slogan Obchodný dom Prior - všetko pod jednou strechou. Možno časom sa ľudia naučia znovu chodiť častejšie do centra, lebo v zahraničí je už trend opačný, ľudia sú radšej mimo obchodných centier, zrejme sa im prejedli. Takže resumé je pre mňa také, že treba krčmárov nechať slobodne podnikať a treba sa tešiť, že dávajú ľuďom prácu a vytvárajú originálne lokály, ktoré si pochvaľujú aj cudzinci a prospievajú tak aj turistickému ruchu," uzavrel náš rozhovor starosta Ľ. Grega.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári