KOŠICE. Košičanka ako všetky ostatné. Má domček, manžela, dve dospievajúce deti a jednu nevšednú záľubu, kváskovanie.
Natália Maurerová hovorí o pečení chleba tak zanietene, že sa máte chuť na to razom dať.
„Kváskovanie je alchýmia a závislosť,“ smeje sa inžinierka, ktorá momentálne pracuje v poisťovníctve a denne pečie aj dva chleby.
Upiecť si doma chlieb je v ostatnej dobe vnímané ako imidžová záležitosť. Kto to dokáže je frajer, a tak mnohí vnímajú aj Natáliu Maurerovú.
Na besedách, ktoré sa pravidelne konajú v Tabačke účastníci hltajú každé jej slovo. K
váskovaniu sa venuje presne rok a za ten čas z jej kuchyne vyšlo niekoľko sto chlebov, bagiet, rožkov či lievancov.
„Osem mesiacov sme doma nemali televízor a ja som hľadala ako využijem čas, ktorý by som inak trávila jeho sledovaním. A tak som začala kváskovať. Odvtedy je môj televízor rúra. Aj po roku si pred ňu rada dám stoličku a sledujem ako chlebík pracuje,“ smeje sa sympatická Košičanka.
Prax lepšia ako teória
Natália sa do zakladania kvásku a pečenia pustila živelne. Až keď mala za sebou niekoľko chlebíkov, začala čítať teóriu. Dodnes tvrdí, že jej viac dali jej pokusy ako upätá teória.
A to učí aj účastníkov svojich besied. Čím kŕčovitejšie budete bažiť po dokonalom chlebe, tým menej sa môže podariť.
„Výroba chlebíka je alchýmia. Nie vždy sa musí podariť a na začiatku si treba uvedomiť, že sa nie je dobré vzdávať po prvých nevydarených pokusoch.“
Základom pre výrobu kváskového chleba je múka a voda.
„Chlebík je boží dar. Má v sebe tri božie tajomstvá. Len z múky a vody vytvoríte živý organizmus, miesenie cesta je ako boží tanec a do rúry vkladáte mäkké cesto a vyberáte do zlatista upečený bochník. Veď to je zázrak,“ nadchýna sa Natália.
„V minulosti sa kvások dával do vena. Bol to najvzácnejší dar, pretože čím starší kvások máte, tým je chlebík lepší.“
Kŕmenie kvásku
Väčšina domácich pekárov potvrdí, že pri výrobe kváskového chleba sa musíte obrniť poriadnou trpezlivosťou.
Natália na seba bez problém nabonzuje, že ona ju teda nemá, ale za ten rok sa jej priučila.
Výroba jedného chlebíka totiž trvá minimálne dve hodiny. Na jeho začiatku stojí kvások, bez neho sa nepohnete.
Môžete si ho založiť sami alebo vám zo svojho kvásku daruje niekto, kto už pečie.
„Založenie kvásku nie je vôbec zložité. Do veľkej zaváraninovej fľaše nasypete dve lyžice múky a nalejete dve lyžice vlažnej vody, vytvoríte kašu, na vrch fľaše položíte vrecúško a na linke ju necháte stáť. Toto opakujete päť dní. Svoj prvý chlebík môžete upiecť na šiesty deň, no lepší bude až na deviaty,“ vysvetľuje Natália proces kŕmenia kvásku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári