Korzár logo Korzár Košice

Kvások bol ceneným svadobným darom. Ako upiecť poctivý chlieb?

Nadšená pekárka Natália Maurerová tvrdí, že chlebík je boží dar.

Natália Maurerová. Namiesto pozerania sa na televízor pozerá do rúry na chlebík.Natália Maurerová. Namiesto pozerania sa na televízor pozerá do rúry na chlebík. (Zdroj: archív N. M.)

KOŠICE. Košičanka ako všetky ostatné. Má domček, manžela, dve dospievajúce deti a jednu nevšednú záľubu, kváskovanie.

Natália Maurerová hovorí o pečení chleba tak zanietene, že sa máte chuť na to razom dať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Kváskovanie je alchýmia a závislosť,“ smeje sa inžinierka, ktorá momentálne pracuje v poisťovníctve a denne pečie aj dva chleby.

Upiecť si doma chlieb je v ostatnej dobe vnímané ako imidžová záležitosť. Kto to dokáže je frajer, a tak mnohí vnímajú aj Natáliu Maurerovú.

Na besedách, ktoré sa pravidelne konajú v Tabačke účastníci hltajú každé jej slovo. K

SkryťVypnúť reklamu

váskovaniu sa venuje presne rok a za ten čas z jej kuchyne vyšlo niekoľko sto chlebov, bagiet, rožkov či lievancov.

„Osem mesiacov sme doma nemali televízor a ja som hľadala ako využijem čas, ktorý by som inak trávila jeho sledovaním. A tak som začala kváskovať. Odvtedy je môj televízor rúra. Aj po roku si pred ňu rada dám stoličku a sledujem ako chlebík pracuje,“ smeje sa sympatická Košičanka.

Prax lepšia ako teória

Natália sa do zakladania kvásku a pečenia pustila živelne. Až keď mala za sebou niekoľko chlebíkov, začala čítať teóriu. Dodnes tvrdí, že jej viac dali jej pokusy ako upätá teória.

A to učí aj účastníkov svojich besied. Čím kŕčovitejšie budete bažiť po dokonalom chlebe, tým menej sa môže podariť.

„Výroba chlebíka je alchýmia. Nie vždy sa musí podariť a na začiatku si treba uvedomiť, že sa nie je dobré vzdávať po prvých nevydarených pokusoch.“

SkryťVypnúť reklamu

Základom pre výrobu kváskového chleba je múka a voda.

„Chlebík je boží dar. Má v sebe tri božie tajomstvá. Len z múky a vody vytvoríte živý organizmus, miesenie cesta je ako boží tanec a do rúry vkladáte mäkké cesto a vyberáte do zlatista upečený bochník. Veď to je zázrak,“ nadchýna sa Natália.

„V minulosti sa kvások dával do vena. Bol to najvzácnejší dar, pretože čím starší kvások máte, tým je chlebík lepší.“

Kŕmenie kvásku

Väčšina domácich pekárov potvrdí, že pri výrobe kváskového chleba sa musíte obrniť poriadnou trpezlivosťou.

Natália na seba bez problém nabonzuje, že ona ju teda nemá, ale za ten rok sa jej priučila.

Výroba jedného chlebíka totiž trvá minimálne dve hodiny. Na jeho začiatku stojí kvások, bez neho sa nepohnete.

Môžete si ho založiť sami alebo vám zo svojho kvásku daruje niekto, kto už pečie.

SkryťVypnúť reklamu

„Založenie kvásku nie je vôbec zložité. Do veľkej zaváraninovej fľaše nasypete dve lyžice múky a nalejete dve lyžice vlažnej vody, vytvoríte kašu, na vrch fľaše položíte vrecúško a na linke ju necháte stáť. Toto opakujete päť dní. Svoj prvý chlebík môžete upiecť na šiesty deň, no lepší bude až na deviaty,“ vysvetľuje Natália proces kŕmenia kvásku.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4UCW na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 186
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 747
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 554
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 890
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 736
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 379
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 668
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 526
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu