Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 19. august, 2017 | Meniny má Lýdia

Kvások bol ceneným svadobným darom. Ako upiecť poctivý chlieb?

Nadšená pekárka Natália Maurerová tvrdí, že chlebík je boží dar.

Natália Maurerová. Namiesto pozerania sa na televízor pozerá do rúry na chlebík.(Zdroj: archív N. M.)

KOŠICE. Košičanka ako všetky ostatné. Má domček, manžela, dve dospievajúce deti a jednu nevšednú záľubu, kváskovanie.

Natália Maurerová hovorí o pečení chleba tak zanietene, že sa máte chuť na to razom dať.

„Kváskovanie je alchýmia a závislosť,“ smeje sa inžinierka, ktorá momentálne pracuje v poisťovníctve a denne pečie aj dva chleby.

Upiecť si doma chlieb je v ostatnej dobe vnímané ako imidžová záležitosť. Kto to dokáže je frajer, a tak mnohí vnímajú aj Natáliu Maurerovú.

Na besedách, ktoré sa pravidelne konajú v Tabačke účastníci hltajú každé jej slovo. K

váskovaniu sa venuje presne rok a za ten čas z jej kuchyne vyšlo niekoľko sto chlebov, bagiet, rožkov či lievancov.

„Osem mesiacov sme doma nemali televízor a ja som hľadala ako využijem čas, ktorý by som inak trávila jeho sledovaním. A tak som začala kváskovať. Odvtedy je môj televízor rúra. Aj po roku si pred ňu rada dám stoličku a sledujem ako chlebík pracuje,“ smeje sa sympatická Košičanka.

Prax lepšia ako teória

Natália sa do zakladania kvásku a pečenia pustila živelne. Až keď mala za sebou niekoľko chlebíkov, začala čítať teóriu. Dodnes tvrdí, že jej viac dali jej pokusy ako upätá teória.

A to učí aj účastníkov svojich besied. Čím kŕčovitejšie budete bažiť po dokonalom chlebe, tým menej sa môže podariť.

„Výroba chlebíka je alchýmia. Nie vždy sa musí podariť a na začiatku si treba uvedomiť, že sa nie je dobré vzdávať po prvých nevydarených pokusoch.“

Základom pre výrobu kváskového chleba je múka a voda.

„Chlebík je boží dar. Má v sebe tri božie tajomstvá. Len z múky a vody vytvoríte živý organizmus, miesenie cesta je ako boží tanec a do rúry vkladáte mäkké cesto a vyberáte do zlatista upečený bochník. Veď to je zázrak,“ nadchýna sa Natália.

„V minulosti sa kvások dával do vena. Bol to najvzácnejší dar, pretože čím starší kvások máte, tým je chlebík lepší.“

Kŕmenie kvásku

Väčšina domácich pekárov potvrdí, že pri výrobe kváskového chleba sa musíte obrniť poriadnou trpezlivosťou.

Natália na seba bez problém nabonzuje, že ona ju teda nemá, ale za ten rok sa jej priučila.

Výroba jedného chlebíka totiž trvá minimálne dve hodiny. Na jeho začiatku stojí kvások, bez neho sa nepohnete.

Môžete si ho založiť sami alebo vám zo svojho kvásku daruje niekto, kto už pečie.

„Založenie kvásku nie je vôbec zložité. Do veľkej zaváraninovej fľaše nasypete dve lyžice múky a nalejete dve lyžice vlažnej vody, vytvoríte kašu, na vrch fľaše položíte vrecúško a na linke ju necháte stáť. Toto opakujete päť dní. Svoj prvý chlebík môžete upiecť na šiesty deň, no lepší bude až na deviaty,“ vysvetľuje Natália proces kŕmenia kvásku.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Neprehliadnite tiež

Záchranári pomáhali turistke v Prielome Hornádu

V blízkosti stúpačiek pri Mníchovej diere si poranila dolnú končatinu.

Slovensko určí hranice Karpatských bukových pralesov do februára 2018

Vyplýva to z materiálu, ktorý schválila vláda.

Michalovce žijú jarmokom a slávnosťami

Na Obchodnej ulici návštevníci nájdu 160 stánkov s rôznym tovarom.

V Prešove opravujú priecestie na Levočskej ulici

Ukončenie prác je avizované na pondelok o 13. hodine.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický

Češka bola roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 8 442
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 690
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 688
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 213
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 026
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 582
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 340
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 300
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 187
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 929

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop