Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

V nakladaných rybách našli mŕtve larvy

Írsky dodávateľ sa zaručil, že slede zmrazuje šokom a to zabíja všetky parazity.

(Zdroj: archív)

KOŠICE, BARDEJOV. V jednej z bardejovských mäsiarní odhalila kontrola nezvyčajný nález.

Vo vzorke odobratej z baltických rýb nakladaných v sladkokyslom náleve sa našli tri mŕtve larvy škrkavky Anisakis simplex. Ide o takzvaného sleďového červa.

Parazituje na tráviacom trakte morských cicavcov. Informáciu priniesla Štátna veterinárna a potravinová správa.

Ešte minulý týždeň nariadila, aby sa výrobok stiahol z trhu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Surovina z dovozu

Výrobcom nakladaných rýb je firma s dlhoročnou tradíciou Ryba Košice.

Na svojej internetovej stránke reagovala, že ju táto situácia mrzí a ospravedlňuje sa, že k nej došlo.

Vysvetľuje, že baltické ryby sa vyrábajú zo suroviny „sleď celý“, ide teda čiastočne pitvanú rybu, ktorá obsahuje mlieč alebo ikry.

„Práve preto, že obsahuje tie o vnútornosti, je pre niektorých konečných spotrebiteľov tento produkt vyhľadávaný – preto ho máme v portfóliu. Surovinu nakupujeme z garantovaných výlovov, kde sú presne zadefinované požiadavky na kvalitu a bezpečnosť produktu, čo je pri dovoze deklarované príslušnými sprievodnými dokladmi – certifikátom o zdravotnom stave.“

Ryba: Ojedinelý problém

Košická spoločnosť konštatuje, že výskyt parazitov je neodkontrolovateľný.

„Robíme všetko, aby sme nakupovali surovinu, ktorá parazity neobsahuje, a ak tam nejaké budú, prvovýrobca deklaruje, že nie sú zdraviu škodlivé, pretože surovina je opracovaná podľa platnej legislatívy. Aj keď sa problém s parazitmi vyskytuje ojedinele, nevieme ho na 100 percent vylúčiť, preto uvažujeme, že takto spracovanú surovinu vylúčime z nášho portfólia.“

Írska firma: Náhodné požitie parazitov nie je riziko

Ryba Košice získala stanovisko od írskeho dodávateľa Castletownbere CO-Op. Podľa neho sa parazity prirodzene a obvykle vyskytujú vo voľbe žijúcich rybách.

„Parazity môžu byť znepokojujúce len v prípade, ak konzument požíva surovú alebo iba zľahka upravenú rybu, ako napríklad sashimi, sushi alebo gravalax, ak predtým nebola ošetrená nijakým spôsobom, ktorý tieto parazity zabíja.“

Írska firma sa zaručila, že všetky u nej spracované sleďové výrobky sú zmrazované šokom pri teplote medzi -20 stupňov Celzia a -30 stupňov Celzia po dobu 30 hodín.

„Tento proces zabíja všetky parazity a náhodné požitie parazitov v tomto stave nespôsobuje nijaké riziko ohrozenia ľudského zdravia.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 15 771
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 038
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 706
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 040
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 675
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 154
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 503
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 065
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 588
  10. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 2 563

Neprehliadnite tiež

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Delňa má vodu v poriadku. Vstup je zatiaľ zdarma

Kúpanie je na vlastnú zodpovednosť.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Michalovskí futbalisti v novej sezóne poškuľujú po prvej šestke

Úvodný zápas proti Žiline môžu zmariť osýpky.

Komentár Michala Franka

Za Mariánom Troligom: Zmenená titulka

Chcem veriť, že sa projekt dotiahne. Prešov si tento sídliskový štadión zaslúži.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie plastových fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kedy dosiahne Slovensko úspech na MS vo futbale? Možno najbližšie

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop