Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Mäso z Brazílie našli aj v Košiciach

Polotovary, z ktorých sa pripravujú hotové jedlá, obsahovali mäso a vnútornosti z dovozu.

(Zdroj: tasr/ap)

KOŠICE. V čase, keď svetom otriasa škandál s podozrivým mäsom, preverujú hygienici reštaurácie, jedálne, obchodné siete či sklady.

V šiestich zariadeniach spoločného stravovania zistili koncom týždňa výskyt mrazeného mäsa a vnútorností pôvodom z Brazílie.

Ako Korzár informovala regionálna hygienička Margita Kaplanová, ide o hlboko zmrazené vákuovo balené výrobky, ktoré sú určené na prípravu hotových jedál.

„Zamestnanci regionálneho úradu verejného zdravotníctva v prevádzkach, v ktorých zistili takéto potraviny, uložili opatrenie na mieste, ktorým ich vylúčili z použitia na prípravu pokrmov do doby preukázania ich zdravotnej neškodnosti, prípadne definitívneho vylúčenia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kaplanová dodala, že zamestnanci úradu naďalej pokračujú v kontrolách tak, ako im to nariadil hlavný hygienik SR.

Aj školy a škôlky

Podľa zástupcu riaditeľky Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Košice-mesto Karola Lászlóa bolo doposiaľ odobratých osem vzoriek v obchodnej sieti a v skladoch.

„Výsledky ešte nie sú známe, preto ďalšie informácie o konkrétnych miestach výskytu a spôsobe dodania do obchodnej siete by boli zavádzajúce.“

V spolupráci s košickou radnicou preverujú hygienici aj školské jedálne. Pokazené mäso nenašli.

Hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová potvrdila, že medzi zariadeniami, ktoré mali brazílske mäso, neboli školské ani predškolské jedálne v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Radnica: Zodpovedné sú školy

Podľa Šnajdárovej nákupy potravín na základe prieskumu trhu zabezpečujú vedúce školských jedální.

„Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality s vysledovateľnosťou pôvodu, ktorá je vyznačená na dodacom liste a na každej faktúre.“

Ak by sa predsa len v školských jedálňach objavili pochybné potraviny, alebo ak by došlo k nákaze z jedla, zodpovednosť za to podľa magistrátu nesú vedúce školských jedální a riaditelia škôl, ktorí majú na starosti výber dodávateľov.

Zhnité mäso

Brazílski výrobcovia napúšťali skazené a smradľavé hydinové či hovädzie mäso chémiou, aby vyzeralo neškodne a stratilo zápach.

Podľa vyšetrovateľov používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie. Do hydiny primiešavali kvôli zisku aj zemiaky, vodu či lepenku.

Brazília je najväčším svetovým vývozcom červeného mäsa na svete. Putuje do 150 krajín.

Nadprodukcia je však už neúnosná a tak sa mäso hromadí v skladoch a prirodzene sa tam môže aj pokaziť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 892
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 604
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 973
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 458
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 122
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 805
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 440
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 907
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 509
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 195

Téma: Potraviny


Neprehliadnite tiež

Prešovčanov rozčuľuje systém vybavovania pasov a občianskych preukazov

Na lístočky sa čaká od rána, minú sa štvrťhodinu po otvorení.

Bývalú priateľku prenasledoval, na web zavesil jej nahé fotky

Košičan dostal podmienečný trest, musí sa aj ospravedlniť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Vyhovovalo by to najmä Pente, tvrdia aktivisti

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nezastavíte

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop