Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe
KOŠICKÝ VEČER

Košičanov zlákali hamburgery, tibetské pirôžky aj churros

Košice Street Food Fest predstavil krásu pouličného jedla.

Počasie nevyšlo. Kým svietilo slnko, všetci chceli ochutnať všetko.(Zdroj: Monika Almášiová)

Po úspešnom prvom košickom festivale venovanom pouličnému jedlu ste si minulý víkend mohli vychutnať jeho druhé, jarné vydanie. Aj keď počasie hladošom trošku neprialo, nič to nemenilo na tom, že stánkari si dali na menu záležať. Tibetské pirôžky, hotdogy, sladučké wafle či ovocie v čokoláde, na svoje si prišli aj tí najnáročnejší.

Street Food, alebo takzvaná pouličná kuchyňa, má dávnu tradíciu a stopy po nej môžeme nájsť už v starovekom Grécku, Číne, Egypte či Peru.

Pouliční predajcovia ponúkajúci rýchle, chutné a kvalitné lokálne pokrmy určené na priamu konzumáciu boli odjakživa populárni v širokej verejnosti a boli neoddeliteľnou súčasťou veľkých trhovísk.

Článok pokračuje pod video reklamou

V posledných rokoch sa tento druh kuchyne spopularizoval a vytvoril tak samostatnú kategóriu, kde sa spája veľmi prepracovaná estetika stánkov, food truckov s kvalitnými receptami, pripravované s precíznosťou a s tými najkvalitnejšími surovinami.

Namiesto architektúry jedlo

Veľmi bežný je aj fenomén ľudí, ktorí opúšťajú korporátny život, otvoria si food truck a venujú sa príprave jedného druhu jedla, ktoré dovedú do dokonalosti. To je aj prípad Danky Bodnárovej. Vo svojom stánku Robin Street Food ponúka hotdogy.

Rozhodne si nepredstavte párok strčený v rožku s horčicou a kečupom. Tieto hotdogy sú majstrovským dielom.

„Vyštudovala som architektúru, ale veľmi som chcela robiť niečo s jedlom, lebo to spája ľudí. Jedlo má moc zlepšiť ľuďom deň. Keď sa pozeráte na peknú budovu nemá to takú moc, ako keď si dáte niečo dobré do brucha," vysvetľuje Danka, ktorá s úsmevom dodáva, že majiteľom firmy je jej pes Robin, ktorého vypláca v párkoch a granulách.

Hotdogová exotika

Mať vlastný food truck je síce romantické, ale tiež náročné. Aj Danka túžila po bistre, no pre nedostatok peňazí nakoniec kúpila starú konskú vlečku, v ktorej už takmer rok pripravuje so svojimi kamarátmi hotdogy.

„Máme vlastného pekára Iva, párky s 95-percentným podielom mäsa, kvalitné suroviny a neokukané kombinácie," láka ochutnať.

Stabilne ponúkajú päť druhov hotdogov. Ten „najčudnejší" je zároveň jedným z najpredávanejších.

„Je to žemľa, ricotta, párok zaliaty medom, rukola, polníček a na vrch ide červený grapefruit."

Takéto kombinácie vznikajú na „stolčekoch prestri sa", ako Danka nazýva brainstormingy s kamarátmi. „Každý si na nich spraví hotdog podľa vlastnej chuti, čo sa ujme, to sa potom predáva."

Sen o reštaurácii

Okrem hotdogov si konzervatívnejší návštevníci najčastejšie dávajú hamburgery.

Na jarnom Košice Sreet Food Feste ich ponúkalo niekoľko predajcov, no ak si zakladáte na lokálnych surovinách, vaša cesta mohla viesť jedine do Bulls burger & barbecue.

Tento food truck vlastnia manželia Podhorskí.

„V minulosti sme mali farmu, chovali sme kravky, stále máme rozrabáreň mäsa. O farmu sme ale prišli, a tak teraz berieme mäso od susedných fariem, ktoré poznáme," vysvetľuje svoj príbeh Adrián.

Spolu s manželkou Katarínou snívajú o reštaurácii ponúkajúcej hamburgery a steaky, no tento nápad sa zatiaľ iba vyvíja.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4WHA na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4WHA na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 15 253
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 796
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 568
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 011
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 880
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 386
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 657
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 142
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 2 753
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 654

Neprehliadnite tiež

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Delňa má vodu v poriadku. Vstup je zatiaľ zdarma

Kúpanie je na vlastnú zodpovednosť.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Michalovskí futbalisti v novej sezóne poškuľujú po prvej šestke

Úvodný zápas proti Žiline môžu zmariť osýpky.

Komentár Michala Franka

Za Mariánom Troligom: Zmenená titulka

Chcem veriť, že sa projekt dotiahne. Prešov si tento sídliskový štadión zaslúži.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie plastových fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kedy dosiahne Slovensko úspech na MS vo futbale? Možno najbližšie

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Zálohovanie fliaš je dobrý krok, ktorý bude chvíľu bolieť

Predajcovia ani nákupcovia vody na jedno použitie majú platiť viac.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop