Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Red Nose Pub priniesol na východ pivnú revolúciu

Na 26 výčapoch ponúka najlepšie pivá z malých pivovarov aj podľa vlastných receptúr.

(Zdroj: Red Nose Pub)

KOŠICE. Košický Red Nose Pub je výnimočným z mnohých dôvodov.

Ako prvý začal nielen na východe, ale aj na Slovensku pivnú revolúciu totálnym vyradením europív z nadnárodných pivovarov.

Pivným fajnšmekrom ponúkol dovtedy v našich končinách nevídaný výber pív z remeselných, malých a stredných pivovarov, ale aj pív, ktoré vyrábajú podľa vlastných receptov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na 26 pípach sa od otvorenia vystriedalo takmer 700 druhov piva. A na pivku si tu pochutili Bolek Polívka, kapela Nightwish, Milan Lasica či Miroslav Donutil.

SkryťVypnúť reklamu

Za úspechom pubu, ktorý sa za krátky čas stal pevným bodom na košickej pivárskej mape, treba vidieť Martina Borsíka s partiou domovaričov piva.

Ich nadšenie, láska a úcta k pivu, kreativita, odvaha i nasadenie vás doslova nakazia a sú jednoznačným dôkazom, že ak niečo robíte poctivo a so srdcom, ľudia si to všimnú a ocenia.

Pivná kultúra sa datuje od vzniku Red Nosu

„Koncept Red Nose Pubu vznikol v čase, keď v Košiciach jednoducho nebolo kde zájsť na dobré pivo. Slabá ponuka, nízka výčapná kultúra a fakt, že po roku 2000 začali skupovať menšie i väčšie pivovary nadnárodné spoločnosti nás nútili premýšľať, čo s tým urobíme. Chcel som, aby pivári dostali pivo, ktoré nechutí ako z chemických závodov, ale je vyrobené podľa poctivých receptúr z prírodných surovín, bez chémie, cukru a iných nahrážok,“ hovorí Martin Borsík.

SkryťVypnúť reklamu

Pivári vám v Košiciach potvrdia, že novodobá pivná kultúra sa datuje od vzniku Red Nose Pubu.

Dovtedy sa im ani len nesnívalo, že by si mohli vyberať z vyše 20 druhov pív v skvelej výčapnej kvalite z malých a stredných pivovarov zo Slovenska, Česka, ale aj Európy.

Nie chémia a cukor, ale poctivé suroviny a tradičné postupy – tak sa varí dobré pivo.

MARTIN BORSÍK

„Začiatky neboli ľahké, ale postupne sa nám darilo ponúkať to najlepšie z najlepšieho, umožniť našim štamgastom ochutnávať rozmanité chute, degustovať. Red Nose Pub bol s tak rozsiahlym konceptom prvý na slovenskom trhu, pivári to ocenili a rýchlo sme získali mnoho stálych hostí. Naša súčasná filozofia vychádza z podpory slovenských pivovarov, aktuálne máme na výčape 26 druhov piva. Tretina z ponuky sú pivá, ktoré si vyrábame vo vlastnej réžii podľa vlastných receptúr. Poctivé a dobré pivá si zaslúžia aj úctivé zaobchádzanie a preto sú nami čapované pivá po celý čas až do vyčapovania uskladnené v chladiacom boxe pri konštantnej teplote a priamo odtiaľ idú na výčapné kohúty. Stabilná kvalita pív na výčape je jednou z priorít, na ktorých nám záleží a čo oceňujú aj naši štamgasti,“ dodáva Martin Borsík.

SkryťVypnúť reklamu

Úspešný kočovný pivovar Corvus

S kamarátmi – domavaričmi piva dal majiteľa dokopy rovnaký pohľad na bežné pivo zo supermarketu či krčmy.

„Cítili sme odpor k monotónnym, ťažko piteľným patokom, ktorým hovorili pivo a pritom ste už ani nevedeli, čo pijete, europivá sa podobali jedno na druhé, chýbala rozmanitosť chuti. Hľadali sme možnosť, ako sa dostať k dobrému pivu a jediná cesta bola začať si variť vlastné doma, neskôr príležitosť zúčastniť sa varenia v pivovare, takže naše hobby dostalo podobu kočovného Pivovaru Corvus,“ vysvetľujú Mišo Ferko a Pavol Kocsis, inak víťazi medzinárodných súťaží na domavaričskej scéne.

Paľo zvíťazil na medzinárodnej súťaži Biela Vrana v roku 2016 s pivom Mother’s Spirit herbal, ale Mišo rok predtým dobyl chorvátsky Záhreb, keď vyhral s originálnym bylinkovým pivom Kvitky nepijem.

Martin zabodoval v historickom exotickom fínskom štýle sahti, keď sa pri varení piva ešte nepoužívali pivné kvasinky a horkosť bola dosiahnutá borievkami a pivo sa zakvasilo pekárenským droždím.

Ako vznikajú nové pivá

A ako vznikajú pivá podľa vlastných receptúr, ktoré ponúkajú v Red Nose Pube?

Funguje to tak, že si partia nadšencov z voľného združenia Corvus spolu sadnú a dohodnú sa, aký pivný štýl chcú navariť.

Pivných štýlov je totiž viac ako tristo, každý má svoju schému, špecifikáciu, ako by mal chutiť, akú by mal mať farbu, chuť.

„Najprv vyskúšame vybraný pivný štýl navariť doma, niekedy sa to podarí až na piatykrát, že sme spokojní a až potom, keď je to navarené niekoľkokrát správne, je čas ísť do pivovaru a navariť ho, zreprodukovať vo väčšom množstve. Existujú kamenné pivovary, my, Corvus sme kočovný. To znamená, že si zaplatíme ten čas v pivovare, voľnú kapacitu, aby sme si mohli uvariť naše pivo podľa vlastnej receptúry,“ vysvetľuje M. Borsík.

Po navarení a odkvasení svojho piva ho nasudujú a expedujú nielen do Red Nose Pubu, ale aj do mnohých väčších miest na Slovensku.

Teraz má veľký úspech vlastné pivo Black Panther v pivnom štýle black ipa, čo je tmavé nachmelené pivo, voňavé po chmeli a v pozadí s príchuťou kávy, no všetci sa zhodujú, že treba ochutnať.

Celkom iný rozmer chutí ako euroležiak

„Je to fajn pocit sprostredkovať pivárskym fajnšmekrom ten istý zážitok, ktorý sme si dovtedy vychutnávali len vo vlastných pohároch. To pivo má celkom iný rozmer chutí, je celkom iné ako klasické euroležiaky, sladové telo je plnšie, horkosť tónov inak vyskladaná. Najlepšie je ochutnať,“ zhodujú sa.

V Red Nose Pube na Zbrojničnej na vás čakajú aj pochúťky k pivu, nátierky, nakladaný hermelín, utopence, guláš či cesnačka, pizza rožky, ktoré vyrába kuchár, na objednávku aj pečené koleno, rebierka, skrátka, od hladu tu nikto nepomrie.

Otvárajú nový pub na Komenského 17

Ich spoločným snom je otvoriť do konca roka vlastný kamenný pivovar, ktorý už je vo fáze príprav, ale keďže ide o časovo, legislatívne i finančne náročný cieľ, nechcú o tom dopredu veľa hovoriť.

„Ako nevyhnutnosť sa ukázala potreba otvoriť ešte jeden pub s veľkou terasou s podobným konceptom a ponukou pív. Otvoríme ho začiatkom leta na Komenského 17 vedľa Červeného kríža, takže všetkých milovníkov pív srdečne pozývame okoštovať našu širokú ponuku pív aj v nových, väčších priestoroch. “ dodáva Martin Borsík.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu
  4. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  1. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  6. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  7. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  8. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 942
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 10 613
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 619
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu 1 829
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 608
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 383
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 071

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Škriatok rodinný... 2022
  2. Ján Šeďo: Trojročného syna som musel od seba odtrhnúť násilím.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Spišská Kapitula (II)
  4. Ivan Iliev: Opustí Srbsko vzťahy s Ruskom v záujme členstva v EÚ?
  5. Rastislav Puchala: Znásilnil susedu a zabil jej syna
  6. Peter Maroncik: Ako by mal vyzerať moderný prezident?
  7. Marian Vojtko: Na Hromnice o hodinu více
  8. Jan Pražák: Otrava (příběh z doby covidové)
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 585
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 735
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 860
  4. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 748
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 677
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 034
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 855
  8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 590
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj počas tlačovej konferencie o tom, že víta stratený spis Štátnej bezpečnosti.

Zvažuje právne kroky.


2 h

KDH ide do volieb samostatne, no kandidátku má otvorenú.


a 1 ďalší 25m
Peter Tkačenko

Zdá sa, že za zatvorenými dvermi hovorí to isté čo verejne.


36m
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 16 h

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Škriatok rodinný... 2022
  2. Ján Šeďo: Trojročného syna som musel od seba odtrhnúť násilím.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Spišská Kapitula (II)
  4. Ivan Iliev: Opustí Srbsko vzťahy s Ruskom v záujme členstva v EÚ?
  5. Rastislav Puchala: Znásilnil susedu a zabil jej syna
  6. Peter Maroncik: Ako by mal vyzerať moderný prezident?
  7. Marian Vojtko: Na Hromnice o hodinu více
  8. Jan Pražák: Otrava (příběh z doby covidové)
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 585
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 735
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 860
  4. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 748
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 677
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 034
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 855
  8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 590
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu