KOŠICE. Košický Red Nose Pub je výnimočným z mnohých dôvodov.
Ako prvý začal nielen na východe, ale aj na Slovensku pivnú revolúciu totálnym vyradením europív z nadnárodných pivovarov.
Pivným fajnšmekrom ponúkol dovtedy v našich končinách nevídaný výber pív z remeselných, malých a stredných pivovarov, ale aj pív, ktoré vyrábajú podľa vlastných receptov.
Na 26 pípach sa od otvorenia vystriedalo takmer 700 druhov piva. A na pivku si tu pochutili Bolek Polívka, kapela Nightwish, Milan Lasica či Miroslav Donutil.
Za úspechom pubu, ktorý sa za krátky čas stal pevným bodom na košickej pivárskej mape, treba vidieť Martina Borsíka s partiou domovaričov piva.
Ich nadšenie, láska a úcta k pivu, kreativita, odvaha i nasadenie vás doslova nakazia a sú jednoznačným dôkazom, že ak niečo robíte poctivo a so srdcom, ľudia si to všimnú a ocenia.

Pivná kultúra sa datuje od vzniku Red Nosu
„Koncept Red Nose Pubu vznikol v čase, keď v Košiciach jednoducho nebolo kde zájsť na dobré pivo. Slabá ponuka, nízka výčapná kultúra a fakt, že po roku 2000 začali skupovať menšie i väčšie pivovary nadnárodné spoločnosti nás nútili premýšľať, čo s tým urobíme. Chcel som, aby pivári dostali pivo, ktoré nechutí ako z chemických závodov, ale je vyrobené podľa poctivých receptúr z prírodných surovín, bez chémie, cukru a iných nahrážok,“ hovorí Martin Borsík.
Pivári vám v Košiciach potvrdia, že novodobá pivná kultúra sa datuje od vzniku Red Nose Pubu.
Dovtedy sa im ani len nesnívalo, že by si mohli vyberať z vyše 20 druhov pív v skvelej výčapnej kvalite z malých a stredných pivovarov zo Slovenska, Česka, ale aj Európy.
“Nie chémia a cukor, ale poctivé suroviny a tradičné postupy – tak sa varí dobré pivo.
„
„Začiatky neboli ľahké, ale postupne sa nám darilo ponúkať to najlepšie z najlepšieho, umožniť našim štamgastom ochutnávať rozmanité chute, degustovať. Red Nose Pub bol s tak rozsiahlym konceptom prvý na slovenskom trhu, pivári to ocenili a rýchlo sme získali mnoho stálych hostí. Naša súčasná filozofia vychádza z podpory slovenských pivovarov, aktuálne máme na výčape 26 druhov piva. Tretina z ponuky sú pivá, ktoré si vyrábame vo vlastnej réžii podľa vlastných receptúr. Poctivé a dobré pivá si zaslúžia aj úctivé zaobchádzanie a preto sú nami čapované pivá po celý čas až do vyčapovania uskladnené v chladiacom boxe pri konštantnej teplote a priamo odtiaľ idú na výčapné kohúty. Stabilná kvalita pív na výčape je jednou z priorít, na ktorých nám záleží a čo oceňujú aj naši štamgasti,“ dodáva Martin Borsík.

Úspešný kočovný pivovar Corvus

S kamarátmi – domavaričmi piva dal majiteľa dokopy rovnaký pohľad na bežné pivo zo supermarketu či krčmy.
„Cítili sme odpor k monotónnym, ťažko piteľným patokom, ktorým hovorili pivo a pritom ste už ani nevedeli, čo pijete, europivá sa podobali jedno na druhé, chýbala rozmanitosť chuti. Hľadali sme možnosť, ako sa dostať k dobrému pivu a jediná cesta bola začať si variť vlastné doma, neskôr príležitosť zúčastniť sa varenia v pivovare, takže naše hobby dostalo podobu kočovného Pivovaru Corvus,“ vysvetľujú Mišo Ferko a Pavol Kocsis, inak víťazi medzinárodných súťaží na domavaričskej scéne.
Paľo zvíťazil na medzinárodnej súťaži Biela Vrana v roku 2016 s pivom Mother’s Spirit herbal, ale Mišo rok predtým dobyl chorvátsky Záhreb, keď vyhral s originálnym bylinkovým pivom Kvitky nepijem.
Martin zabodoval v historickom exotickom fínskom štýle sahti, keď sa pri varení piva ešte nepoužívali pivné kvasinky a horkosť bola dosiahnutá borievkami a pivo sa zakvasilo pekárenským droždím.

Ako vznikajú nové pivá
A ako vznikajú pivá podľa vlastných receptúr, ktoré ponúkajú v Red Nose Pube?
Funguje to tak, že si partia nadšencov z voľného združenia Corvus spolu sadnú a dohodnú sa, aký pivný štýl chcú navariť.
Pivných štýlov je totiž viac ako tristo, každý má svoju schému, špecifikáciu, ako by mal chutiť, akú by mal mať farbu, chuť.
„Najprv vyskúšame vybraný pivný štýl navariť doma, niekedy sa to podarí až na piatykrát, že sme spokojní a až potom, keď je to navarené niekoľkokrát správne, je čas ísť do pivovaru a navariť ho, zreprodukovať vo väčšom množstve. Existujú kamenné pivovary, my, Corvus sme kočovný. To znamená, že si zaplatíme ten čas v pivovare, voľnú kapacitu, aby sme si mohli uvariť naše pivo podľa vlastnej receptúry,“ vysvetľuje M. Borsík.
Po navarení a odkvasení svojho piva ho nasudujú a expedujú nielen do Red Nose Pubu, ale aj do mnohých väčších miest na Slovensku.
Teraz má veľký úspech vlastné pivo Black Panther v pivnom štýle black ipa, čo je tmavé nachmelené pivo, voňavé po chmeli a v pozadí s príchuťou kávy, no všetci sa zhodujú, že treba ochutnať.

Celkom iný rozmer chutí ako euroležiak

„Je to fajn pocit sprostredkovať pivárskym fajnšmekrom ten istý zážitok, ktorý sme si dovtedy vychutnávali len vo vlastných pohároch. To pivo má celkom iný rozmer chutí, je celkom iné ako klasické euroležiaky, sladové telo je plnšie, horkosť tónov inak vyskladaná. Najlepšie je ochutnať,“ zhodujú sa.
V Red Nose Pube na Zbrojničnej na vás čakajú aj pochúťky k pivu, nátierky, nakladaný hermelín, utopence, guláš či cesnačka, pizza rožky, ktoré vyrába kuchár, na objednávku aj pečené koleno, rebierka, skrátka, od hladu tu nikto nepomrie.
Otvárajú nový pub na Komenského 17
Ich spoločným snom je otvoriť do konca roka vlastný kamenný pivovar, ktorý už je vo fáze príprav, ale keďže ide o časovo, legislatívne i finančne náročný cieľ, nechcú o tom dopredu veľa hovoriť.
„Ako nevyhnutnosť sa ukázala potreba otvoriť ešte jeden pub s veľkou terasou s podobným konceptom a ponukou pív. Otvoríme ho začiatkom leta na Komenského 17 vedľa Červeného kríža, takže všetkých milovníkov pív srdečne pozývame okoštovať našu širokú ponuku pív aj v nových, väčších priestoroch. “ dodáva Martin Borsík.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári