Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej
INZERCIA

Red Nose Pub priniesol na východ pivnú revolúciu

Na 26 výčapoch ponúka najlepšie pivá z malých pivovarov aj podľa vlastných receptúr.

(Zdroj: Red Nose Pub)

KOŠICE. Košický Red Nose Pub je výnimočným z mnohých dôvodov.

Ako prvý začal nielen na východe, ale aj na Slovensku pivnú revolúciu totálnym vyradením europív z nadnárodných pivovarov.

Pivným fajnšmekrom ponúkol dovtedy v našich končinách nevídaný výber pív z remeselných, malých a stredných pivovarov, ale aj pív, ktoré vyrábajú podľa vlastných receptov.

Na 26 pípach sa od otvorenia vystriedalo takmer 700 druhov piva. A na pivku si tu pochutili Bolek Polívka, kapela Nightwish, Milan Lasica či Miroslav Donutil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za úspechom pubu, ktorý sa za krátky čas stal pevným bodom na košickej pivárskej mape, treba vidieť Martina Borsíka s partiou domovaričov piva.

Ich nadšenie, láska a úcta k pivu, kreativita, odvaha i nasadenie vás doslova nakazia a sú jednoznačným dôkazom, že ak niečo robíte poctivo a so srdcom, ľudia si to všimnú a ocenia.

Pivná kultúra sa datuje od vzniku Red Nosu

„Koncept Red Nose Pubu vznikol v čase, keď v Košiciach jednoducho nebolo kde zájsť na dobré pivo. Slabá ponuka, nízka výčapná kultúra a fakt, že po roku 2000 začali skupovať menšie i väčšie pivovary nadnárodné spoločnosti nás nútili premýšľať, čo s tým urobíme. Chcel som, aby pivári dostali pivo, ktoré nechutí ako z chemických závodov, ale je vyrobené podľa poctivých receptúr z prírodných surovín, bez chémie, cukru a iných nahrážok,“ hovorí Martin Borsík.

Pivári vám v Košiciach potvrdia, že novodobá pivná kultúra sa datuje od vzniku Red Nose Pubu.

Dovtedy sa im ani len nesnívalo, že by si mohli vyberať z vyše 20 druhov pív v skvelej výčapnej kvalite z malých a stredných pivovarov zo Slovenska, Česka, ale aj Európy.

Nie chémia a cukor, ale poctivé suroviny a tradičné postupy – tak sa varí dobré pivo.

MARTIN BORSÍK

„Začiatky neboli ľahké, ale postupne sa nám darilo ponúkať to najlepšie z najlepšieho, umožniť našim štamgastom ochutnávať rozmanité chute, degustovať. Red Nose Pub bol s tak rozsiahlym konceptom prvý na slovenskom trhu, pivári to ocenili a rýchlo sme získali mnoho stálych hostí. Naša súčasná filozofia vychádza z podpory slovenských pivovarov, aktuálne máme na výčape 26 druhov piva. Tretina z ponuky sú pivá, ktoré si vyrábame vo vlastnej réžii podľa vlastných receptúr. Poctivé a dobré pivá si zaslúžia aj úctivé zaobchádzanie a preto sú nami čapované pivá po celý čas až do vyčapovania uskladnené v chladiacom boxe pri konštantnej teplote a priamo odtiaľ idú na výčapné kohúty. Stabilná kvalita pív na výčape je jednou z priorít, na ktorých nám záleží a čo oceňujú aj naši štamgasti,“ dodáva Martin Borsík.

Úspešný kočovný pivovar Corvus

S kamarátmi – domavaričmi piva dal majiteľa dokopy rovnaký pohľad na bežné pivo zo supermarketu či krčmy.

„Cítili sme odpor k monotónnym, ťažko piteľným patokom, ktorým hovorili pivo a pritom ste už ani nevedeli, čo pijete, europivá sa podobali jedno na druhé, chýbala rozmanitosť chuti. Hľadali sme možnosť, ako sa dostať k dobrému pivu a jediná cesta bola začať si variť vlastné doma, neskôr príležitosť zúčastniť sa varenia v pivovare, takže naše hobby dostalo podobu kočovného Pivovaru Corvus,“ vysvetľujú Mišo Ferko a Pavol Kocsis, inak víťazi medzinárodných súťaží na domavaričskej scéne.

Paľo zvíťazil na medzinárodnej súťaži Biela Vrana v roku 2016 s pivom Mother’s Spirit herbal, ale Mišo rok predtým dobyl chorvátsky Záhreb, keď vyhral s originálnym bylinkovým pivom Kvitky nepijem.

Martin zabodoval v historickom exotickom fínskom štýle sahti, keď sa pri varení piva ešte nepoužívali pivné kvasinky a horkosť bola dosiahnutá borievkami a pivo sa zakvasilo pekárenským droždím.

Ako vznikajú nové pivá

A ako vznikajú pivá podľa vlastných receptúr, ktoré ponúkajú v Red Nose Pube?

Funguje to tak, že si partia nadšencov z voľného združenia Corvus spolu sadnú a dohodnú sa, aký pivný štýl chcú navariť.

Pivných štýlov je totiž viac ako tristo, každý má svoju schému, špecifikáciu, ako by mal chutiť, akú by mal mať farbu, chuť.

„Najprv vyskúšame vybraný pivný štýl navariť doma, niekedy sa to podarí až na piatykrát, že sme spokojní a až potom, keď je to navarené niekoľkokrát správne, je čas ísť do pivovaru a navariť ho, zreprodukovať vo väčšom množstve. Existujú kamenné pivovary, my, Corvus sme kočovný. To znamená, že si zaplatíme ten čas v pivovare, voľnú kapacitu, aby sme si mohli uvariť naše pivo podľa vlastnej receptúry,“ vysvetľuje M. Borsík.

Po navarení a odkvasení svojho piva ho nasudujú a expedujú nielen do Red Nose Pubu, ale aj do mnohých väčších miest na Slovensku.

Teraz má veľký úspech vlastné pivo Black Panther v pivnom štýle black ipa, čo je tmavé nachmelené pivo, voňavé po chmeli a v pozadí s príchuťou kávy, no všetci sa zhodujú, že treba ochutnať.

Celkom iný rozmer chutí ako euroležiak

„Je to fajn pocit sprostredkovať pivárskym fajnšmekrom ten istý zážitok, ktorý sme si dovtedy vychutnávali len vo vlastných pohároch. To pivo má celkom iný rozmer chutí, je celkom iné ako klasické euroležiaky, sladové telo je plnšie, horkosť tónov inak vyskladaná. Najlepšie je ochutnať,“ zhodujú sa.

V Red Nose Pube na Zbrojničnej na vás čakajú aj pochúťky k pivu, nátierky, nakladaný hermelín, utopence, guláš či cesnačka, pizza rožky, ktoré vyrába kuchár, na objednávku aj pečené koleno, rebierka, skrátka, od hladu tu nikto nepomrie.

Otvárajú nový pub na Komenského 17

Ich spoločným snom je otvoriť do konca roka vlastný kamenný pivovar, ktorý už je vo fáze príprav, ale keďže ide o časovo, legislatívne i finančne náročný cieľ, nechcú o tom dopredu veľa hovoriť.

„Ako nevyhnutnosť sa ukázala potreba otvoriť ešte jeden pub s veľkou terasou s podobným konceptom a ponukou pív. Otvoríme ho začiatkom leta na Komenského 17 vedľa Červeného kríža, takže všetkých milovníkov pív srdečne pozývame okoštovať našu širokú ponuku pív aj v nových, väčších priestoroch. “ dodáva Martin Borsík.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 18 723
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 282
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 584
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 399
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 583
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 461
  7. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 441
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 077
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 007
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 6 988

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Práce na odstraňovaní spadnutého zábradlia.

Kauza meganájomného: Exriaditeľka doteraz na škole učí

Po vznesení obvinenia jej to podľa zákona môžu zakázať.

Exriaditeľka Alica Krivanská.

Miliónová firma bývalej čašníčky z cukrárne sa našla v dome jej rodičov

Pred rokom a pol netajil otec hrdosť, teraz je zdesený.

Otec podnikateľky sa mal o jej obvinení dozvedieť do nás. Ak si navarila zlú polievku, nech si ju aj zje, povedal Korzáru.

Raši ku kauze Sečovce: Padni komu padni

Vicepremiér hovorí aj o snahe ovplyvňovať vyšetrovanie.

Trebuľa mlčí, Raši verí v dôsledné vyšetrenie.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Autorská strana Petra Schutza

Trnka je vraj nevinný a Gretu vytlieskali (týždeň Petra Schutza)

Británia si môže dovoliť brexit.

Dobroslav Trnka na chodbe na NAKA v Nitre.
Cynická obluda

Fico je pobúrený

Minister urobí prešľap a ako dôsledok podá demisiu!? Toto má byť vláda vedená Smerom!?

Podľa zverejneného zoznamu vlastní Bašternák iba byt, sklad a pár garážových státí v Bonaparte.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop