Korzár logo Korzár Košice

Košické lekváre šokovali varičov bryndzových halušiek v Terchovej

Tri kilogramy zjedla štvorica za 2:40 minúty.

„Košické lekváre“. Zľava Martin Hátraš, Michal Šašák, Peter Babčanský, Igor Rudik a Dušan Jároši.„Košické lekváre“. Zľava Martin Hátraš, Michal Šašák, Peter Babčanský, Igor Rudik a Dušan Jároši. (Zdroj: archív K. L.)

KOŠICE, TERCHOVÁ. Na jubilejnom ročníku čoraz obľúbenejšieho podujatia zanechali výraznú stopu aj Košičania – mužstvo s názvom Košické lekváre pri premiérovej účasti vybojovalo druhé miesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nápad vznikol pri poháriku

„Nápad ísť na tieto majstrovstvá sa zrodil úplne spontánne. Ako to býva zvykom, pri poháriku sme diskutovali o jedení a jedlách a z toho to vzišlo. Keďže bol v našej partii aj profesionálny, a musím povedať, že vynikajúci kuchár, bolo rozhodnuté,“ hovorí o vzniku netradičného košického tímu jeden zo zakladateľov Igor Rudik.

SkryťVypnúť reklamu

Poslali prihlášku do Terchovej a napokon pod názvom Košické lekváre vycestovali v tomto, viac ako zaujímavom zložení – Igor Rudik, zememerač na železnici, Michal Šašák, súkromný podnikateľ, Peter Babčanský, bývalý hádzanár a súkromný podnikateľ, a napokon Martin Hátraš, kuchár, ktorého možno viacerí Košičania poznajú z niektorých košických reštaurácií.

Stihli sa zaregistrovať v termíne, ale vôbec nevedeli, do čoho idú.

„Pozerali sme na internete nejaké záznamy z minulých rokov, študovali propozície. Nebolo nám až do príchodu do Terchovej vôbec jasné, čo nás vlastne čaká,“ hovorí Michal Šašák.

Hlavne kvalitné suroviny

Vedeli len jedno. Musia zohnať všetky suroviny a potom je to už len na kuchárskom umení.

„Niesli sme si so sebou vlastné zemiaky, bryndzu sme zháňali pri Lučenci, aby bola kvalitná, slaninu znova u domáceho dodávateľa. Kvalita je kvalita a v prípade jedál, ako sú bryndzové halušky, to platí viacnásobne,“ približuje prípravy Peter Babčanský.

SkryťVypnúť reklamu

Nakoniec prišiel deň D, posledná májová sobota, a Košické lekváre stáli v známom terchovskom amfiteátri pred neľahkou úlohou.

„Vedeli sme, čo nás asi čaká. Vedel som, že musíme mať jedného šéfa, ktorý varí, a ostatní budú len pomocníci. Podarilo sa nám v dobrom čase očistiť osem kíl zemiakov, hoci sme toľko ani nepotrebovali, a rozhodlo možno aj to, že sme akosi podvedome skoordinovali prácu pri metaní halušiek. Ja som natieral cesto na denká a podával parťákom, ktorí hádzali halušky do kotla,“ opisuje priebeh pretekov Michal Šašák.

Na uvarenie aj zjedenie hodina

Pravidlá sú v Terchovej neúprosné. Súťaží 18 tímov. V troch cykloch po šesť družstiev.

Na uvarenie upratanie a aj zjedenie halušiek je čistý čas jedna hodina. Ak to nestihnete, ste diskvalifikovaní.

SkryťVypnúť reklamu

„Tým, že sme robili halušky z väčšieho množstva zemiakov, sme sa možno trochu zdržali, ale na druhej strane si na nich pochutnalo viac ľudí. Porota hodnotila nielen čas uvarenia, kvalitu a chuť halušiek, ale napokon aj to, či sme dokázali dobre odhadnúť tri kilogramy halušiek pri nakladaní korýtka. A napríklad aj to, ako sme za sebou upratali svoj pracovný priestor a ako sme vystupovali voči divákom, ktorých boli stovky,“ vraví šéfkuchár Martin Hátraš.

Napriek minimu skúseností napokon Košické lekváre zvládli celú súťaž viac ako bravúrne, tri kilogramy halušiek zjedla štvorica za 2:40 minúty a v hodnotení určite svoju úlohu zohralo aj to, že náhradník Dušan Jároši celý čas s netradičným klasickým ozembuchom vyrábal dobrú náladu.
Čakali 6. – 7. miesto, boli 2.

„Priznám sa, že pri odchode z Košíc som sníval o šiestom či siedmom mieste. Druhé je viac ako vynikajúce a o rok, po získaných skúsenostiach, zaútočíme na prvé a vyfúkneme ho Oravcom,“ dodáva Michal Šašák.

Košické lekváre v Terchovej naozaj zaujali aj napriek tomu, že na víťazstvo napokon nedosiahli.

Priamo na mieste dostali niekoľko pozvánok na ďalšie súťaže vo varení bryndzových halušiek, ktoré sa konajú po celom Slovensku.

„Možno si niektorú vyberieme, a ak nie, tak sa sústredíme na to, aby sme na budúci rok v Terchovej oslavovali víťazstvo,“ dodáva Rudik.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 25 590
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 539
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 541
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 411
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 187
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 288
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 903
  8. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 3 667
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu