Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 21. jún, 2018 | Meniny má Alojz
Nájdete nás na webe

Košické lekváre šokovali varičov bryndzových halušiek v Terchovej

Tri kilogramy zjedla štvorica za 2:40 minúty.

„Košické lekváre“. Zľava Martin Hátraš, Michal Šašák, Peter Babčanský, Igor Rudik a Dušan Jároši.(Zdroj: archív K. L.)

KOŠICE, TERCHOVÁ. Na jubilejnom ročníku čoraz obľúbenejšieho podujatia zanechali výraznú stopu aj Košičania – mužstvo s názvom Košické lekváre pri premiérovej účasti vybojovalo druhé miesto.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nápad vznikol pri poháriku

„Nápad ísť na tieto majstrovstvá sa zrodil úplne spontánne. Ako to býva zvykom, pri poháriku sme diskutovali o jedení a jedlách a z toho to vzišlo. Keďže bol v našej partii aj profesionálny, a musím povedať, že vynikajúci kuchár, bolo rozhodnuté,“ hovorí o vzniku netradičného košického tímu jeden zo zakladateľov Igor Rudik.

Poslali prihlášku do Terchovej a napokon pod názvom Košické lekváre vycestovali v tomto, viac ako zaujímavom zložení – Igor Rudik, zememerač na železnici, Michal Šašák, súkromný podnikateľ, Peter Babčanský, bývalý hádzanár a súkromný podnikateľ, a napokon Martin Hátraš, kuchár, ktorého možno viacerí Košičania poznajú z niektorých košických reštaurácií.

Stihli sa zaregistrovať v termíne, ale vôbec nevedeli, do čoho idú.

„Pozerali sme na internete nejaké záznamy z minulých rokov, študovali propozície. Nebolo nám až do príchodu do Terchovej vôbec jasné, čo nás vlastne čaká,“ hovorí Michal Šašák.

Hlavne kvalitné suroviny

Vedeli len jedno. Musia zohnať všetky suroviny a potom je to už len na kuchárskom umení.

„Niesli sme si so sebou vlastné zemiaky, bryndzu sme zháňali pri Lučenci, aby bola kvalitná, slaninu znova u domáceho dodávateľa. Kvalita je kvalita a v prípade jedál, ako sú bryndzové halušky, to platí viacnásobne,“ približuje prípravy Peter Babčanský.

Nakoniec prišiel deň D, posledná májová sobota, a Košické lekváre stáli v známom terchovskom amfiteátri pred neľahkou úlohou.

„Vedeli sme, čo nás asi čaká. Vedel som, že musíme mať jedného šéfa, ktorý varí, a ostatní budú len pomocníci. Podarilo sa nám v dobrom čase očistiť osem kíl zemiakov, hoci sme toľko ani nepotrebovali, a rozhodlo možno aj to, že sme akosi podvedome skoordinovali prácu pri metaní halušiek. Ja som natieral cesto na denká a podával parťákom, ktorí hádzali halušky do kotla,“ opisuje priebeh pretekov Michal Šašák.

Na uvarenie aj zjedenie hodina

Pravidlá sú v Terchovej neúprosné. Súťaží 18 tímov. V troch cykloch po šesť družstiev.

Na uvarenie upratanie a aj zjedenie halušiek je čistý čas jedna hodina. Ak to nestihnete, ste diskvalifikovaní.

„Tým, že sme robili halušky z väčšieho množstva zemiakov, sme sa možno trochu zdržali, ale na druhej strane si na nich pochutnalo viac ľudí. Porota hodnotila nielen čas uvarenia, kvalitu a chuť halušiek, ale napokon aj to, či sme dokázali dobre odhadnúť tri kilogramy halušiek pri nakladaní korýtka. A napríklad aj to, ako sme za sebou upratali svoj pracovný priestor a ako sme vystupovali voči divákom, ktorých boli stovky,“ vraví šéfkuchár Martin Hátraš.

Napriek minimu skúseností napokon Košické lekváre zvládli celú súťaž viac ako bravúrne, tri kilogramy halušiek zjedla štvorica za 2:40 minúty a v hodnotení určite svoju úlohu zohralo aj to, že náhradník Dušan Jároši celý čas s netradičným klasickým ozembuchom vyrábal dobrú náladu.
Čakali 6. – 7. miesto, boli 2.

„Priznám sa, že pri odchode z Košíc som sníval o šiestom či siedmom mieste. Druhé je viac ako vynikajúce a o rok, po získaných skúsenostiach, zaútočíme na prvé a vyfúkneme ho Oravcom,“ dodáva Michal Šašák.

Košické lekváre v Terchovej naozaj zaujali aj napriek tomu, že na víťazstvo napokon nedosiahli.

Priamo na mieste dostali niekoľko pozvánok na ďalšie súťaže vo varení bryndzových halušiek, ktoré sa konajú po celom Slovensku.

„Možno si niektorú vyberieme, a ak nie, tak sa sústredíme na to, aby sme na budúci rok v Terchovej oslavovali víťazstvo,“ dodáva Rudik.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Kreditná karta – áno alebo nie
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 848
  2. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 436
  3. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 18 114
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 786
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 256
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 774
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 322
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 846
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 3 718
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 107

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop