Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Košické lekváre šokovali varičov bryndzových halušiek v Terchovej

Tri kilogramy zjedla štvorica za 2:40 minúty.

„Košické lekváre“. Zľava Martin Hátraš, Michal Šašák, Peter Babčanský, Igor Rudik a Dušan Jároši.„Košické lekváre“. Zľava Martin Hátraš, Michal Šašák, Peter Babčanský, Igor Rudik a Dušan Jároši. (Zdroj: archív K. L.)

KOŠICE, TERCHOVÁ. Na jubilejnom ročníku čoraz obľúbenejšieho podujatia zanechali výraznú stopu aj Košičania – mužstvo s názvom Košické lekváre pri premiérovej účasti vybojovalo druhé miesto.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nápad vznikol pri poháriku

„Nápad ísť na tieto majstrovstvá sa zrodil úplne spontánne. Ako to býva zvykom, pri poháriku sme diskutovali o jedení a jedlách a z toho to vzišlo. Keďže bol v našej partii aj profesionálny, a musím povedať, že vynikajúci kuchár, bolo rozhodnuté,“ hovorí o vzniku netradičného košického tímu jeden zo zakladateľov Igor Rudik.

Skryť Vypnúť reklamu

Poslali prihlášku do Terchovej a napokon pod názvom Košické lekváre vycestovali v tomto, viac ako zaujímavom zložení – Igor Rudik, zememerač na železnici, Michal Šašák, súkromný podnikateľ, Peter Babčanský, bývalý hádzanár a súkromný podnikateľ, a napokon Martin Hátraš, kuchár, ktorého možno viacerí Košičania poznajú z niektorých košických reštaurácií.

Stihli sa zaregistrovať v termíne, ale vôbec nevedeli, do čoho idú.

„Pozerali sme na internete nejaké záznamy z minulých rokov, študovali propozície. Nebolo nám až do príchodu do Terchovej vôbec jasné, čo nás vlastne čaká,“ hovorí Michal Šašák.

Hlavne kvalitné suroviny

Vedeli len jedno. Musia zohnať všetky suroviny a potom je to už len na kuchárskom umení.

„Niesli sme si so sebou vlastné zemiaky, bryndzu sme zháňali pri Lučenci, aby bola kvalitná, slaninu znova u domáceho dodávateľa. Kvalita je kvalita a v prípade jedál, ako sú bryndzové halušky, to platí viacnásobne,“ približuje prípravy Peter Babčanský.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakoniec prišiel deň D, posledná májová sobota, a Košické lekváre stáli v známom terchovskom amfiteátri pred neľahkou úlohou.

„Vedeli sme, čo nás asi čaká. Vedel som, že musíme mať jedného šéfa, ktorý varí, a ostatní budú len pomocníci. Podarilo sa nám v dobrom čase očistiť osem kíl zemiakov, hoci sme toľko ani nepotrebovali, a rozhodlo možno aj to, že sme akosi podvedome skoordinovali prácu pri metaní halušiek. Ja som natieral cesto na denká a podával parťákom, ktorí hádzali halušky do kotla,“ opisuje priebeh pretekov Michal Šašák.

Na uvarenie aj zjedenie hodina

Pravidlá sú v Terchovej neúprosné. Súťaží 18 tímov. V troch cykloch po šesť družstiev.

Na uvarenie upratanie a aj zjedenie halušiek je čistý čas jedna hodina. Ak to nestihnete, ste diskvalifikovaní.

Skryť Vypnúť reklamu

„Tým, že sme robili halušky z väčšieho množstva zemiakov, sme sa možno trochu zdržali, ale na druhej strane si na nich pochutnalo viac ľudí. Porota hodnotila nielen čas uvarenia, kvalitu a chuť halušiek, ale napokon aj to, či sme dokázali dobre odhadnúť tri kilogramy halušiek pri nakladaní korýtka. A napríklad aj to, ako sme za sebou upratali svoj pracovný priestor a ako sme vystupovali voči divákom, ktorých boli stovky,“ vraví šéfkuchár Martin Hátraš.

Napriek minimu skúseností napokon Košické lekváre zvládli celú súťaž viac ako bravúrne, tri kilogramy halušiek zjedla štvorica za 2:40 minúty a v hodnotení určite svoju úlohu zohralo aj to, že náhradník Dušan Jároši celý čas s netradičným klasickým ozembuchom vyrábal dobrú náladu.
Čakali 6. – 7. miesto, boli 2.

„Priznám sa, že pri odchode z Košíc som sníval o šiestom či siedmom mieste. Druhé je viac ako vynikajúce a o rok, po získaných skúsenostiach, zaútočíme na prvé a vyfúkneme ho Oravcom,“ dodáva Michal Šašák.

Košické lekváre v Terchovej naozaj zaujali aj napriek tomu, že na víťazstvo napokon nedosiahli.

Priamo na mieste dostali niekoľko pozvánok na ďalšie súťaže vo varení bryndzových halušiek, ktoré sa konajú po celom Slovensku.

„Možno si niektorú vyberieme, a ak nie, tak sa sústredíme na to, aby sme na budúci rok v Terchovej oslavovali víťazstvo,“ dodáva Rudik.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 034
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 321
  3. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 5 207
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 317
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 503
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 022
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 853
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 471
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 717
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo 1 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Novinárka Monika Tódová.

Písali o svedkovi Petrovi Tóthovi.


2 h
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Trestné oznámenie podal Peter Tóth, ktorý sledoval novinárov pre Kočnera.


51m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu