KOŠICE. Poďme na jedno je názov výstavy, ktorú až do začiatku októbra môžete navštíviť v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici.
Výstavu pripravil Vojtech Kárpáty so spolupracovníkmi. Prečo práve o pive?
„V Dome remesiel predstavuje Východoslovenské múzeum tematickými výstavami jednotlivé tradičné remeslá a tak po krajčíroch a rezbároch z rohoviny sme sa rozhodli predstaviť pivovarnícke tradície nášho mesta a regiónu," hovorí Kárpáty.
Z vystavených informácií sa dozvedáme, že prvé písomné zmienky o výrobe piva siahajú do konca 15. storočia. V 17. storočí vznikol prvý mestský pivovar aj s ulicou pomenovanou po ňom. Pivo sa v ňom nielen varilo, ale aj čapovalo.
V roku 1712 pri bráne na Mäsiarskej ulici vznikol ďalší pivovar, oba mal v prenájme Bartolomej Maraj, ktorý mal pod kontrolou celý obchod s alkoholom a mestu vyplatil 18-tisíc zlatých na dva roky.
Mesto okrem toho vlastnilo aj dva pivovary vo Forró a v Kostoľanoch nad Hornádom.
Do toho obdobia spadá i založenie pivovarníckeho cechu.
V roku 1840 poškodil pivovar na rohu Mäsiarskej a Pivovarskej ulice požiar a snahy o jeho obnovenie neboli úspešné.
Bayer, Lepesch, Bauernébl...
V 60. rokoch minulého storočia predalo mesto pivovary na dražbe a znovu sa tradícia piva obnovuje vďaka menám Bayer a Lepesch v sedemdesiatych rokoch.
Jozef Bayer otvoril pivovar na Floriánskej ulici v roku 1870, neskôr prebral remeslo jeho syn. V roku 1885 sa spoločníkom stal Konštantín Bauernébl, ktorý zaviedol nové technológie, zvýšil produkciu a začal pivo vyvážať do zahraničia.
Koncom 19. storočia postavila svoj pivovar na moldavskej ceste firma Jozef Lepesch a syn s ročnou produkciou až 50-tisíc hektolitrov.
Po smrti Lepescha sa stal v roku 1903 súčasťou firmy Bauernébl a syn, pivovar a sladovňa v Košiciach, ktorá zamestnávala až 250 pracovníkov.
Od roku 1912 dodával sukromným podnikateľom a obchodníkom umelý ľad.
Úcta k fortieľu
„Uvedomil som si, že podnikatelia pred 150 rokmi boli okrem zanietených profesionálnych majstrov svojho remesla i ľudia s úctou k tradícii, kontinuite a predovšetkým poctivej práci. Na rozdiel od dnešných rýchlokvasených kvázipodnikateľov," zamýšľa sa kurátor výstavy.
Dodáva, že najväčšiu výpovednú hodnotu majú pre historika účtovné knihy košických pivovarníkov z 18. a 19. storočia.
„Zberateľov zaujmú pivné krígle z 18. a 19. storočia, ktoré sú domácej proveniencie i zahraničným, predovšetkým nemeckým importom košickej nobility a mešťanov. Raritou sú najstaršie košické poháre na pivo z prelomu 15. a 16. storočia. Tieto stredoveké pivné poháre boli objavené pri archeologických vykopávkach v centre Košíc," vysvetľuje Kárpáty.
Po roku 1918 silnie česká konkurencia
Po vzniku Československa slovenským pivovarom konkurujú najmä české, čo bola silná konkurencia, veď len plzenský pivovar vyprodukoval ročne päťkrát viac hektolitrov ako všetky slovenské dohromady.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári