Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Aj zmrzlina podlieha trendom. Mali ste už špenátovú?

Zmrzlinárky odkazujú: Buďte viac odvážni a netopte ju v kompóte.

Sme konzervatívni. Najradšej máme tradičné príchute.(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Už ste tento rok odštartovali zmrzlinovú sezónu? Istotne áno.

Kopček čokoládovej v meste, tvarohový nanuk alebo radšej nejaká ovocná z vaničky, ktorú si vychutnáte večer pri televízii?

Preferencie ľudí sú rôzne, pre väčšinu je však zmrzlina tou najlepšou letnou pochúťkou.

Poďte sa s nami pozrieť, ako sa vlastne taká zmrzlina vyrába, povieme vám o trendoch tohto roka, aj to, prečo sa Talianom dvíha tlak, keď vidia zmrzlinu utopenú v mandarínkovom kompóte.

História zmrzliny siaha až do starej Číny, Indie a starovekého Ríma.

Rímski cisári posielali otrokov do hôr po sneh. Ten dochucovali medom a vínom a podávali ho ako vychýrenú lahôdku.

V roku 1550 Talian Blasius Villafranca prišiel na to, že sa potraviny dajú chladiť aj posypaním soľou a ľadom.

Tento objav spôsobil, že už viac nebolo potrebné dochucovať sneh, ale začali sa vyrábať tekuté základy, z ktorých pri zmrazení vznikla zmrzlina.

Kým však vznikla zmrzlina, ako ju poznáme dnes, predsa len prešlo nejedno storočie.

Kvalita je základ

Bolo potrebné vymyslieť stroje na chladenie, ale aj takú, dnes už prostú, vec akou je oplátka.

Našťastie to je už za nami a jedinou „starosťou“ dnešných výrobcov zmrzlín je vymýšľať tie najbláznivejšie príchute.

Špenátová, cesnaková alebo taká, čo má príchuť hamburgeru, u nás nie je bežná.

No maková alebo oriešková s citrónovou polevou si svojich zákazníkov už našla.

Potvrdzujú to aj zmrzlinárky Silvia a Martina.

Vyrábajú zmrzlinu pre jednu z cukrární v Košiciach.

Zakladajú si na kvalitných surovinách, lebo len vďaka nim je zmrzlina pravou zmrzlinou.

Smotanová alebo sorbet?

Zmrzliny, s ktorými sa bežne stretávame, sa dajú laicky rozdeliť na dva základné druhy, tie so smotanovým základom a tie bez neho. Smotanový základ má napríklad jogurtová zmrzlina.

„Pri jej výrobe sa ako prvé musí pasterizovať sušené mlieko zmiešané so sladidlom, teda cukrom, glukózou alebo dextrózou a smotanou. K tejto zmesi sa pridá jogurt a všetko sa dobre premieša,“ vysvetľuje zmrzlinárka Silvia.

Potom už putuje budúca zmrzlina do stroja, z ktorého po desiatich minútach vyjde hotová dobrota.

Výzdoba je dôležitá

Z jednej dávky sa vyrobia niečo vyše štyri kilá zmrzliny.

To je množstvo, ktoré sa zmestí do štandardnej vaničky, z ktorej vám naberajú vašu obľúbenú príchuť.

Samozrejme, zmrzlina ešte musí nejaký čas stráviť v šokri, vďaka nemu bude o niečo tuhšia a na povrchu vznikne „kôrka“.

„V žiadnom prípade ho nemôže nahradiť obyčajná mraznička, šoker mení štruktúru zmrzliny a zachováva ju dlhšie čerstvú,“ vysvetľujú zmrzlinárky, ktoré mrazenú dobrotu vždy aj vyzdobia.

Penové cukríky, čerstvé ovocie, pražené oriešky, čokoláda alebo cukrové perličky či čerstvá mäta, to všetko sa podľa príchute konkrétnej zmrzliny používa na dozdobenie.

Sorbet za pár minút

Sorbety, teda ovocné zmrzliny bez mlieka či smotany, sa zas vyrábajú z čerstvého ovocia.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4YCU na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4YCU na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Neprehliadnite tiež

Sľubujú dôchodcom výhru za nákup. Peniaze nedorazia

Dôverčivý 97-ročný dôchodca minul na produkty už vyše 250 eur.

Konkurz na šéfarchitekta Raši zrušil. Jeden uchádzač bol málo

Jediná nevylúčená záujemkyňa vraví, že chápe, čo to pre ňu znamená.

Kde je mafián Nigut? Zatykač má vyše štyri roky

Špekuluje sa, že už je po smrti. Okoličány spomína na posledné stretnutie.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

SVET

Nemeckí socialisti tesne odhlasovali koalíciu s Merkelovou

Vláda môže vzniknúť na Veľkú noc.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Alarica – new business project in the market of shoes
  5. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  9. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  10. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 654
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 190
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 370
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 125
  5. Kam do tepla v januári? 1 799
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 530
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 402
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 323
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 857

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop