Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 1. marec, 2021 | Meniny má AlbínKrížovkyKrížovky

Aj zmrzlina podlieha trendom. Mali ste už špenátovú?

Zmrzlinárky odkazujú: Buďte viac odvážni a netopte ju v kompóte.

Sme konzervatívni. Najradšej máme tradičné príchute.Sme konzervatívni. Najradšej máme tradičné príchute. (Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Už ste tento rok odštartovali zmrzlinovú sezónu? Istotne áno.

Kopček čokoládovej v meste, tvarohový nanuk alebo radšej nejaká ovocná z vaničky, ktorú si vychutnáte večer pri televízii?

Preferencie ľudí sú rôzne, pre väčšinu je však zmrzlina tou najlepšou letnou pochúťkou.

Poďte sa s nami pozrieť, ako sa vlastne taká zmrzlina vyrába, povieme vám o trendoch tohto roka, aj to, prečo sa Talianom dvíha tlak, keď vidia zmrzlinu utopenú v mandarínkovom kompóte.

História zmrzliny siaha až do starej Číny, Indie a starovekého Ríma.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rímski cisári posielali otrokov do hôr po sneh. Ten dochucovali medom a vínom a podávali ho ako vychýrenú lahôdku.

V roku 1550 Talian Blasius Villafranca prišiel na to, že sa potraviny dajú chladiť aj posypaním soľou a ľadom.

Tento objav spôsobil, že už viac nebolo potrebné dochucovať sneh, ale začali sa vyrábať tekuté základy, z ktorých pri zmrazení vznikla zmrzlina.

Kým však vznikla zmrzlina, ako ju poznáme dnes, predsa len prešlo nejedno storočie.

Kvalita je základ

Bolo potrebné vymyslieť stroje na chladenie, ale aj takú, dnes už prostú, vec akou je oplátka.

Našťastie to je už za nami a jedinou „starosťou“ dnešných výrobcov zmrzlín je vymýšľať tie najbláznivejšie príchute.

Špenátová, cesnaková alebo taká, čo má príchuť hamburgeru, u nás nie je bežná.

SkryťVypnúť reklamu

No maková alebo oriešková s citrónovou polevou si svojich zákazníkov už našla.

Potvrdzujú to aj zmrzlinárky Silvia a Martina.

Vyrábajú zmrzlinu pre jednu z cukrární v Košiciach.

Zakladajú si na kvalitných surovinách, lebo len vďaka nim je zmrzlina pravou zmrzlinou.

Smotanová alebo sorbet?

Zmrzliny, s ktorými sa bežne stretávame, sa dajú laicky rozdeliť na dva základné druhy, tie so smotanovým základom a tie bez neho. Smotanový základ má napríklad jogurtová zmrzlina.

„Pri jej výrobe sa ako prvé musí pasterizovať sušené mlieko zmiešané so sladidlom, teda cukrom, glukózou alebo dextrózou a smotanou. K tejto zmesi sa pridá jogurt a všetko sa dobre premieša,“ vysvetľuje zmrzlinárka Silvia.

Potom už putuje budúca zmrzlina do stroja, z ktorého po desiatich minútach vyjde hotová dobrota.

SkryťVypnúť reklamu

Výzdoba je dôležitá

Z jednej dávky sa vyrobia niečo vyše štyri kilá zmrzliny.

To je množstvo, ktoré sa zmestí do štandardnej vaničky, z ktorej vám naberajú vašu obľúbenú príchuť.

Samozrejme, zmrzlina ešte musí nejaký čas stráviť v šokri, vďaka nemu bude o niečo tuhšia a na povrchu vznikne „kôrka“.

„V žiadnom prípade ho nemôže nahradiť obyčajná mraznička, šoker mení štruktúru zmrzliny a zachováva ju dlhšie čerstvú,“ vysvetľujú zmrzlinárky, ktoré mrazenú dobrotu vždy aj vyzdobia.

Penové cukríky, čerstvé ovocie, pražené oriešky, čokoláda alebo cukrové perličky či čerstvá mäta, to všetko sa podľa príchute konkrétnej zmrzliny používa na dozdobenie.

Sorbet za pár minút

Sorbety, teda ovocné zmrzliny bez mlieka či smotany, sa zas vyrábajú z čerstvého ovocia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4YCU na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4YCU na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. FIIT – vedomosti, ktoré majú zmysel
  2. Štúdium, ktoré sadne
  3. Získaj náskok pred štartom
  4. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  8. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  9. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  2. 26 years of providing you with essential information
  3. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  4. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  5. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  6. Cirkevné gymnázium v Snine patrí medzi najlepšie v kraji
  7. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  8. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  9. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  10. Dáma s pávím pierkom
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 005
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 752
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 10 783
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 10 050
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 8 349
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 380
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 134
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 529
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 759
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 348
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zmrzlina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič (vľavo), infektológ Pavol Jarčuška a minister zdravotníctva Marek Krajčí na košickom letisku po privezení prvej várky ruskej vakcíny Sputnik V.

Cena, ktorú si Kremeľ vypýtal, je omnoho vyššia, ako sa dnes Matovičovi môže zdať.

3 h
Do Košíc dnes lietadlo priviezlo prvú várku ruskej vakcíny Sputnik V.

Mimoriadne Dobré ráno k vakcíne Sputnik V na Slovensku.

52m
Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí).

Už dlhšie má problém s tým, ako vláda bojuje s pandémiou.

3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop