Korzár logo Korzár Košice
Streda, 22. marec, 2023 | Meniny má Beňadik

Aj zmrzlina podlieha trendom. Mali ste už špenátovú?

Zmrzlinárky odkazujú: Buďte viac odvážni a netopte ju v kompóte.

Sme konzervatívni. Najradšej máme tradičné príchute.Sme konzervatívni. Najradšej máme tradičné príchute. (Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Už ste tento rok odštartovali zmrzlinovú sezónu? Istotne áno.

Kopček čokoládovej v meste, tvarohový nanuk alebo radšej nejaká ovocná z vaničky, ktorú si vychutnáte večer pri televízii?

Preferencie ľudí sú rôzne, pre väčšinu je však zmrzlina tou najlepšou letnou pochúťkou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďte sa s nami pozrieť, ako sa vlastne taká zmrzlina vyrába, povieme vám o trendoch tohto roka, aj to, prečo sa Talianom dvíha tlak, keď vidia zmrzlinu utopenú v mandarínkovom kompóte.

História zmrzliny siaha až do starej Číny, Indie a starovekého Ríma.

SkryťVypnúť reklamu

Rímski cisári posielali otrokov do hôr po sneh. Ten dochucovali medom a vínom a podávali ho ako vychýrenú lahôdku.

V roku 1550 Talian Blasius Villafranca prišiel na to, že sa potraviny dajú chladiť aj posypaním soľou a ľadom.

Tento objav spôsobil, že už viac nebolo potrebné dochucovať sneh, ale začali sa vyrábať tekuté základy, z ktorých pri zmrazení vznikla zmrzlina.

Kým však vznikla zmrzlina, ako ju poznáme dnes, predsa len prešlo nejedno storočie.

Kvalita je základ

Bolo potrebné vymyslieť stroje na chladenie, ale aj takú, dnes už prostú, vec akou je oplátka.

Našťastie to je už za nami a jedinou „starosťou“ dnešných výrobcov zmrzlín je vymýšľať tie najbláznivejšie príchute.

Špenátová, cesnaková alebo taká, čo má príchuť hamburgeru, u nás nie je bežná.

SkryťVypnúť reklamu

No maková alebo oriešková s citrónovou polevou si svojich zákazníkov už našla.

Potvrdzujú to aj zmrzlinárky Silvia a Martina.

Vyrábajú zmrzlinu pre jednu z cukrární v Košiciach.

Zakladajú si na kvalitných surovinách, lebo len vďaka nim je zmrzlina pravou zmrzlinou.

Smotanová alebo sorbet?

Zmrzliny, s ktorými sa bežne stretávame, sa dajú laicky rozdeliť na dva základné druhy, tie so smotanovým základom a tie bez neho. Smotanový základ má napríklad jogurtová zmrzlina.

„Pri jej výrobe sa ako prvé musí pasterizovať sušené mlieko zmiešané so sladidlom, teda cukrom, glukózou alebo dextrózou a smotanou. K tejto zmesi sa pridá jogurt a všetko sa dobre premieša,“ vysvetľuje zmrzlinárka Silvia.

Potom už putuje budúca zmrzlina do stroja, z ktorého po desiatich minútach vyjde hotová dobrota.

SkryťVypnúť reklamu

Výzdoba je dôležitá

Z jednej dávky sa vyrobia niečo vyše štyri kilá zmrzliny.

To je množstvo, ktoré sa zmestí do štandardnej vaničky, z ktorej vám naberajú vašu obľúbenú príchuť.

Samozrejme, zmrzlina ešte musí nejaký čas stráviť v šokri, vďaka nemu bude o niečo tuhšia a na povrchu vznikne „kôrka“.

„V žiadnom prípade ho nemôže nahradiť obyčajná mraznička, šoker mení štruktúru zmrzliny a zachováva ju dlhšie čerstvú,“ vysvetľujú zmrzlinárky, ktoré mrazenú dobrotu vždy aj vyzdobia.

Penové cukríky, čerstvé ovocie, pražené oriešky, čokoláda alebo cukrové perličky či čerstvá mäta, to všetko sa podľa príchute konkrétnej zmrzliny používa na dozdobenie.

Sorbet za pár minút

Sorbety, teda ovocné zmrzliny bez mlieka či smotany, sa zas vyrábajú z čerstvého ovocia.

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  3. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  4. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  5. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  6. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  8. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach
  1. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  2. Verejnosť už hlasuje za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  3. Súboj o najkrajšiu pamiatku rozhodne verejné hlasovanie
  4. Súboj o najkrajšiu pamiatku rozhodne aj verejnosť
  5. Západniari hlasujú o svojej najkrajšej pamiatke
  6. Verejné hlasovanie rozhodne o najkrajšej obnovenej pamiatke
  7. Súboj o najkrajšiu pamiatku rozlúskne verejné hlasovanie
  8. Opäť máme možnosť hlasovať o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 14 522
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 669
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 948
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 079
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 587
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 7 465
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 276
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 3 152

Blogy SME

  1. Soňa Kallová: Mierotvorci Slovania alebo tradícia Svätoplukových prútov stále živá
  2. Ján Šeďo: Cár necestuje, nešoféruje, ľuďom tlačia do hlavy kaleráby.
  3. Miroslav Pollák: Odkiaľ pokiaľ s humorom
  4. Martina Paulenová: Otočiť sa, či pokračovať?
  5. Ján Serbák: Lanzarote - ostrov večnej jari, nevšednej prírody a jedinečnej architektúry - 4. časť
  6. Anna Miľanová: Pník 1,2... 2022
  7. Ján Serbák: Lanzarote - ostrov večnej jari, nevšednej prírody a jedinečnej architektúry - 3. časť
  8. Peter Žiak: Zákaz spaľovacích motorov = nešťastie pre Slovensko
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 113
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 488
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 5 159
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 4 454
  5. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 2 780
  6. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 2 540
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 503
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 354
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Soňa Kallová: Mierotvorci Slovania alebo tradícia Svätoplukových prútov stále živá
  2. Ján Šeďo: Cár necestuje, nešoféruje, ľuďom tlačia do hlavy kaleráby.
  3. Miroslav Pollák: Odkiaľ pokiaľ s humorom
  4. Martina Paulenová: Otočiť sa, či pokračovať?
  5. Ján Serbák: Lanzarote - ostrov večnej jari, nevšednej prírody a jedinečnej architektúry - 4. časť
  6. Anna Miľanová: Pník 1,2... 2022
  7. Ján Serbák: Lanzarote - ostrov večnej jari, nevšednej prírody a jedinečnej architektúry - 3. časť
  8. Peter Žiak: Zákaz spaľovacích motorov = nešťastie pre Slovensko
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 113
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 488
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 5 159
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 4 454
  5. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 2 780
  6. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 2 540
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 503
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 354
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu