Korzár logo Korzár Košice
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Aj zmrzlina podlieha trendom. Mali ste už špenátovú?

Zmrzlinárky odkazujú: Buďte viac odvážni a netopte ju v kompóte.

Sme konzervatívni. Najradšej máme tradičné príchute.Sme konzervatívni. Najradšej máme tradičné príchute. (Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Už ste tento rok odštartovali zmrzlinovú sezónu? Istotne áno.

Kopček čokoládovej v meste, tvarohový nanuk alebo radšej nejaká ovocná z vaničky, ktorú si vychutnáte večer pri televízii?

Preferencie ľudí sú rôzne, pre väčšinu je však zmrzlina tou najlepšou letnou pochúťkou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďte sa s nami pozrieť, ako sa vlastne taká zmrzlina vyrába, povieme vám o trendoch tohto roka, aj to, prečo sa Talianom dvíha tlak, keď vidia zmrzlinu utopenú v mandarínkovom kompóte.

História zmrzliny siaha až do starej Číny, Indie a starovekého Ríma.

SkryťVypnúť reklamu

Rímski cisári posielali otrokov do hôr po sneh. Ten dochucovali medom a vínom a podávali ho ako vychýrenú lahôdku.

V roku 1550 Talian Blasius Villafranca prišiel na to, že sa potraviny dajú chladiť aj posypaním soľou a ľadom.

Tento objav spôsobil, že už viac nebolo potrebné dochucovať sneh, ale začali sa vyrábať tekuté základy, z ktorých pri zmrazení vznikla zmrzlina.

Kým však vznikla zmrzlina, ako ju poznáme dnes, predsa len prešlo nejedno storočie.

Kvalita je základ

Bolo potrebné vymyslieť stroje na chladenie, ale aj takú, dnes už prostú, vec akou je oplátka.

Našťastie to je už za nami a jedinou „starosťou“ dnešných výrobcov zmrzlín je vymýšľať tie najbláznivejšie príchute.

Špenátová, cesnaková alebo taká, čo má príchuť hamburgeru, u nás nie je bežná.

SkryťVypnúť reklamu

No maková alebo oriešková s citrónovou polevou si svojich zákazníkov už našla.

Potvrdzujú to aj zmrzlinárky Silvia a Martina.

Vyrábajú zmrzlinu pre jednu z cukrární v Košiciach.

Zakladajú si na kvalitných surovinách, lebo len vďaka nim je zmrzlina pravou zmrzlinou.

Smotanová alebo sorbet?

Zmrzliny, s ktorými sa bežne stretávame, sa dajú laicky rozdeliť na dva základné druhy, tie so smotanovým základom a tie bez neho. Smotanový základ má napríklad jogurtová zmrzlina.

„Pri jej výrobe sa ako prvé musí pasterizovať sušené mlieko zmiešané so sladidlom, teda cukrom, glukózou alebo dextrózou a smotanou. K tejto zmesi sa pridá jogurt a všetko sa dobre premieša,“ vysvetľuje zmrzlinárka Silvia.

Potom už putuje budúca zmrzlina do stroja, z ktorého po desiatich minútach vyjde hotová dobrota.

SkryťVypnúť reklamu

Výzdoba je dôležitá

Z jednej dávky sa vyrobia niečo vyše štyri kilá zmrzliny.

To je množstvo, ktoré sa zmestí do štandardnej vaničky, z ktorej vám naberajú vašu obľúbenú príchuť.

Samozrejme, zmrzlina ešte musí nejaký čas stráviť v šokri, vďaka nemu bude o niečo tuhšia a na povrchu vznikne „kôrka“.

„V žiadnom prípade ho nemôže nahradiť obyčajná mraznička, šoker mení štruktúru zmrzliny a zachováva ju dlhšie čerstvú,“ vysvetľujú zmrzlinárky, ktoré mrazenú dobrotu vždy aj vyzdobia.

Penové cukríky, čerstvé ovocie, pražené oriešky, čokoláda alebo cukrové perličky či čerstvá mäta, to všetko sa podľa príchute konkrétnej zmrzliny používa na dozdobenie.

Sorbet za pár minút

Sorbety, teda ovocné zmrzliny bez mlieka či smotany, sa zas vyrábajú z čerstvého ovocia.

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  4. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  6. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  10. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  1. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  2. QSI International School of Bratislava
  3. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  4. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  5. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  6. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Najmenšie ponožky sa už nestrácajú
  9. Zahraničná študentská mobilita bez bariér
  10. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 227
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 13 235
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 147
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 845
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 876
  6. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 708
  7. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 635
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 480
  9. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 3 284
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 199

Blogy SME

  1. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #19 - Lieky v domácom liečení
  2. Michaela Macejková: Školský zápisníček II: Keď zazvoní
  3. Ladislav Boršoš: Taraba “gate”…
  4. Tupou Ceruzou: Šikana
  5. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera?
  6. Ján Marton: Revolúciu v manažmente vody organizujú progresívni blázni, vodníci a podvodníci na ministerstve pôdohospodárstva
  7. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia
  8. Irena Šimuneková: Farby jesene
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 23 795
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 9 868
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 237
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 825
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 572
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 828
  7. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 3 576
  8. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 2 820
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pracovník Martinskej univerzitnej nemocnice.

Reálne platy im pre infláciu poklesnú ako každému.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Český prezident je vo vážnom stave.


a 2 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #19 - Lieky v domácom liečení
  2. Michaela Macejková: Školský zápisníček II: Keď zazvoní
  3. Ladislav Boršoš: Taraba “gate”…
  4. Tupou Ceruzou: Šikana
  5. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera?
  6. Ján Marton: Revolúciu v manažmente vody organizujú progresívni blázni, vodníci a podvodníci na ministerstve pôdohospodárstva
  7. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia
  8. Irena Šimuneková: Farby jesene
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 23 795
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 9 868
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 237
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 825
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 572
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 828
  7. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 3 576
  8. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 2 820
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu