Už ste tento rok odštartovali zmrzlinovú sezónu? Istotne áno.
Kopček čokoládovej v meste, tvarohový nanuk alebo radšej nejaká ovocná z vaničky, ktorú si vychutnáte večer pri televízii?
Preferencie ľudí sú rôzne, pre väčšinu je však zmrzlina tou najlepšou letnou pochúťkou.
Poďte sa s nami pozrieť, ako sa vlastne taká zmrzlina vyrába, povieme vám o trendoch tohto roka, aj to, prečo sa Talianom dvíha tlak, keď vidia zmrzlinu utopenú v mandarínkovom kompóte.
História zmrzliny siaha až do starej Číny, Indie a starovekého Ríma.
Rímski cisári posielali otrokov do hôr po sneh. Ten dochucovali medom a vínom a podávali ho ako vychýrenú lahôdku.
V roku 1550 Talian Blasius Villafranca prišiel na to, že sa potraviny dajú chladiť aj posypaním soľou a ľadom.
Tento objav spôsobil, že už viac nebolo potrebné dochucovať sneh, ale začali sa vyrábať tekuté základy, z ktorých pri zmrazení vznikla zmrzlina.
Kým však vznikla zmrzlina, ako ju poznáme dnes, predsa len prešlo nejedno storočie.
Kvalita je základ
Bolo potrebné vymyslieť stroje na chladenie, ale aj takú, dnes už prostú, vec akou je oplátka.
Našťastie to je už za nami a jedinou „starosťou“ dnešných výrobcov zmrzlín je vymýšľať tie najbláznivejšie príchute.
Špenátová, cesnaková alebo taká, čo má príchuť hamburgeru, u nás nie je bežná.
No maková alebo oriešková s citrónovou polevou si svojich zákazníkov už našla.
Potvrdzujú to aj zmrzlinárky Silvia a Martina.
Vyrábajú zmrzlinu pre jednu z cukrární v Košiciach.
Zakladajú si na kvalitných surovinách, lebo len vďaka nim je zmrzlina pravou zmrzlinou.
Smotanová alebo sorbet?
Zmrzliny, s ktorými sa bežne stretávame, sa dajú laicky rozdeliť na dva základné druhy, tie so smotanovým základom a tie bez neho. Smotanový základ má napríklad jogurtová zmrzlina.
„Pri jej výrobe sa ako prvé musí pasterizovať sušené mlieko zmiešané so sladidlom, teda cukrom, glukózou alebo dextrózou a smotanou. K tejto zmesi sa pridá jogurt a všetko sa dobre premieša,“ vysvetľuje zmrzlinárka Silvia.
Potom už putuje budúca zmrzlina do stroja, z ktorého po desiatich minútach vyjde hotová dobrota.
Výzdoba je dôležitá
Z jednej dávky sa vyrobia niečo vyše štyri kilá zmrzliny.
To je množstvo, ktoré sa zmestí do štandardnej vaničky, z ktorej vám naberajú vašu obľúbenú príchuť.
Samozrejme, zmrzlina ešte musí nejaký čas stráviť v šokri, vďaka nemu bude o niečo tuhšia a na povrchu vznikne „kôrka“.
„V žiadnom prípade ho nemôže nahradiť obyčajná mraznička, šoker mení štruktúru zmrzliny a zachováva ju dlhšie čerstvú,“ vysvetľujú zmrzlinárky, ktoré mrazenú dobrotu vždy aj vyzdobia.
Penové cukríky, čerstvé ovocie, pražené oriešky, čokoláda alebo cukrové perličky či čerstvá mäta, to všetko sa podľa príchute konkrétnej zmrzliny používa na dozdobenie.
Sorbet za pár minút
Sorbety, teda ovocné zmrzliny bez mlieka či smotany, sa zas vyrábajú z čerstvého ovocia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári