Korzár logo Korzár Košice

Fikcia: V Košiciach otvorili Zmrzlinový raj. Je plný rôznych atrakcií

Košice majú od 1. augusta novú atrakciu.

O fotenie je veľký záujem.O fotenie je veľký záujem. (Zdroj: archív)

KOŠICE. Ak patríte medzi závislákov od tejto ľadovej dobroty, mali by ste určite zájsť na Ľadovú ulicu a konkrétne na číslo 77.

V bývalej budove výmenníkovej stanice totiž jej nový majiteľ s partiou priateľov zriadil Zmrzlinový raj.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Keď sme túto budovu kúpili, naším cieľom bolo umiestniť do nej niečo, čo tu a v širokom okolí, najlepšie v okruhu minimálne päťtisíc kilometrov, ešte nebolo,“ spomína usmiaty Maroš Zmrzka na začiatok roka.

„Zvažovali sme všeličo, no napokon sme sa inšpirovali New Yorkom, kde majú Museum Of Ice Cream a talianskym mestom Anzola dell' Emilia, kde majú Museo del gelato. Povedali sme si, že takéto múzeum je to pravé, čo ešte Košiciam a Slovensku chýba. Nazvali sme ho Zmrzlinový raj.“

SkryťVypnúť reklamu

Raj zriadili milovníci zmrzliny z radov dizajnérov, umelcov a ich priateľov. Toto múzeum, na rozdiel od mnohých iných, nie je rozhodne nudným zážitkom.

Návštevníkov očaria jedlé balóny, čokoládová izba, obrovský zmrzlinový pohár či hojdačka v tvare zmrzlinovej naberačky.

Vďaka špeciálnej aplikácii budú môcť zistiť, aká príchuť sa hodí k ich povahe či momentálnej nálade.

Neodolateľnou bude určite ochutnávka jedinečných druhov zmrzliny, ktoré vytvoril inovátor Justin Ajskrím.

V čase našej návštevy si mohli návštevníci vybrať spomedzi 25 druhov, od klasickej vanilkovej až po netradičnú cesnakovú.

„Ponuku každý deň obmieňame,“ povedal nám Maroš Zmrzka. „Vždy to bude 25 druhov, ale zakaždým iných. Tie klasické nespomínam, ale z tých, na ktoré ešte nie sú Košičania zvyknutí, by som spomenul napríklad hráškovú, cibuľovú, kaktusovú, lososovú či medovú.“

SkryťVypnúť reklamu

Záujemcovia si ich môžu vychutnať v pohári počas posedenia na terase alebo vziať do klasického kornútka.

„Pripomínam, že aj tie vyrábane s rôznymi príchuťami. Zákazníci si tak môžu dať napríklad orieškovú do kornútka s príchuťou orieškov, ale aj netradične skombinovať. Orieškovú do napríklad pizzového kornútka.“

Počas konzumácie zmrzliny si môžu návštevníci prečítať na stenách všeličo zaujímavé, čo o svete zmrzliny určite nevedia.

Napríklad, že na zjedenie jedného kopčeka zmrzliny by malo stačiť 50 líznutí, alebo že svetový rekord v jedení zmrzliny drží človek, ktorý zjedol 6,5 litra zmrzliny za osem minút.

Prečítajú si tiež, že aj na zmrzlinu sa vzťahujú absurdné zákony. V Alabame v USA je napríklad zakázané nosiť zmrzlinový kornút v zadnom vrecku nohavíc.

SkryťVypnúť reklamu

Návšetevníci múzea sa tiež dozvedia, že najobľúbenejšou príchuťou zmrzliny je vanilková, nasleduje čokoládová a jahodová.

Na stenách múzea si tiež prečítajú, že Američania majú Národný mesiac zmrzliny, ktorý oslavujú v júli. V tento mesiac tiež oslavujú Národný deň zmrzliny, a to 3. nedeľu v mesiaci.

Tento deň zakodifikoval prezident Regan v roku 1984. Málokto z návštevníkov múzea tiež vie, že oficiálny ochutnávač zmrzliny zmrzlinárne Dreyer's Ice Cream má poistený jazyk na milión dolárov.

Ako sme sa mali možnosť presvedčiť, veľký záujem bol aj o vstup do Nanukovej siene. Samozrejme, nie preto, aby v nej návštevníci olízali plastové imitácie roztečených nanukov. Skôr preto, aby si v nej urobili fotku.

Múzeum zmrzliny bude verejnosti prístupné každý deň okrem utorka, ktorý majú jeho tvorcovia vyhradený na dopĺňanie zásob. Vstupné je 10 eur, za ktoré môže každý zjesť toľko zmrzliny, koľko dokáže. Za tú, ktorú si vezme von, platí samostatne.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 145
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 738
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 539
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 971
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 734
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 367
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 652
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 525
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu