KOŠICE. Ak patríte medzi závislákov od tejto ľadovej dobroty, mali by ste určite zájsť na Ľadovú ulicu a konkrétne na číslo 77.
V bývalej budove výmenníkovej stanice totiž jej nový majiteľ s partiou priateľov zriadil Zmrzlinový raj.
„Keď sme túto budovu kúpili, naším cieľom bolo umiestniť do nej niečo, čo tu a v širokom okolí, najlepšie v okruhu minimálne päťtisíc kilometrov, ešte nebolo,“ spomína usmiaty Maroš Zmrzka na začiatok roka.
„Zvažovali sme všeličo, no napokon sme sa inšpirovali New Yorkom, kde majú Museum Of Ice Cream a talianskym mestom Anzola dell' Emilia, kde majú Museo del gelato. Povedali sme si, že takéto múzeum je to pravé, čo ešte Košiciam a Slovensku chýba. Nazvali sme ho Zmrzlinový raj.“
Raj zriadili milovníci zmrzliny z radov dizajnérov, umelcov a ich priateľov. Toto múzeum, na rozdiel od mnohých iných, nie je rozhodne nudným zážitkom.
Návštevníkov očaria jedlé balóny, čokoládová izba, obrovský zmrzlinový pohár či hojdačka v tvare zmrzlinovej naberačky.
Vďaka špeciálnej aplikácii budú môcť zistiť, aká príchuť sa hodí k ich povahe či momentálnej nálade.
Neodolateľnou bude určite ochutnávka jedinečných druhov zmrzliny, ktoré vytvoril inovátor Justin Ajskrím.
V čase našej návštevy si mohli návštevníci vybrať spomedzi 25 druhov, od klasickej vanilkovej až po netradičnú cesnakovú.
„Ponuku každý deň obmieňame,“ povedal nám Maroš Zmrzka. „Vždy to bude 25 druhov, ale zakaždým iných. Tie klasické nespomínam, ale z tých, na ktoré ešte nie sú Košičania zvyknutí, by som spomenul napríklad hráškovú, cibuľovú, kaktusovú, lososovú či medovú.“
Záujemcovia si ich môžu vychutnať v pohári počas posedenia na terase alebo vziať do klasického kornútka.
„Pripomínam, že aj tie vyrábane s rôznymi príchuťami. Zákazníci si tak môžu dať napríklad orieškovú do kornútka s príchuťou orieškov, ale aj netradične skombinovať. Orieškovú do napríklad pizzového kornútka.“
Počas konzumácie zmrzliny si môžu návštevníci prečítať na stenách všeličo zaujímavé, čo o svete zmrzliny určite nevedia.
Napríklad, že na zjedenie jedného kopčeka zmrzliny by malo stačiť 50 líznutí, alebo že svetový rekord v jedení zmrzliny drží človek, ktorý zjedol 6,5 litra zmrzliny za osem minút.
Prečítajú si tiež, že aj na zmrzlinu sa vzťahujú absurdné zákony. V Alabame v USA je napríklad zakázané nosiť zmrzlinový kornút v zadnom vrecku nohavíc.
Návšetevníci múzea sa tiež dozvedia, že najobľúbenejšou príchuťou zmrzliny je vanilková, nasleduje čokoládová a jahodová.
Na stenách múzea si tiež prečítajú, že Američania majú Národný mesiac zmrzliny, ktorý oslavujú v júli. V tento mesiac tiež oslavujú Národný deň zmrzliny, a to 3. nedeľu v mesiaci.
Tento deň zakodifikoval prezident Regan v roku 1984. Málokto z návštevníkov múzea tiež vie, že oficiálny ochutnávač zmrzliny zmrzlinárne Dreyer's Ice Cream má poistený jazyk na milión dolárov.
Ako sme sa mali možnosť presvedčiť, veľký záujem bol aj o vstup do Nanukovej siene. Samozrejme, nie preto, aby v nej návštevníci olízali plastové imitácie roztečených nanukov. Skôr preto, aby si v nej urobili fotku.
Múzeum zmrzliny bude verejnosti prístupné každý deň okrem utorka, ktorý majú jeho tvorcovia vyhradený na dopĺňanie zásob. Vstupné je 10 eur, za ktoré môže každý zjesť toľko zmrzliny, koľko dokáže. Za tú, ktorú si vezme von, platí samostatne.

Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári