Korzár logo Korzár Košice
Streda, 20. september, 2017 | Meniny má Ľuboslav(a)

Profesor: Mäso bez tuku nemá význam grilovať

Kupujme výrobky, kde je najmenej éčok a slaninu in natura bez tepelných zásahov.

ilustračné(Zdroj: ARCHÍV MY)

KOŠICE. Sezóna opekačiek a grilovania je v týchto dňoch v plnom prúde a zrejme sa ani tak skoro neskončí.

Podľa predpovede meteorológov nás totiž ešte čaká príjemné babie leto a s ním aj ďalšie posedenia s priateľmi pri voňavých lahôdkach.

Ako sa pripraviť, aby sme neprišli o skvelé gurmánske zážitky a z obrovskej ponuky si vybrali len to najlepšie, nám poradil renomovaný slovenský odborník na túto problematiku, profesor Peter Turek, vedúci Katedry hygieny a technológie potravín a Ústavu hygieny a technológie mäsa na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Suroviny v chlade

„Grilovanie musí byť v prvom rade bezpečné. Výrobky, ktoré opekáme a grilujeme, nie sú trvanlivé ani sterilné, ale pasterizované alebo surové. Z mäsových produktov využívame na opekanie surové mäso, mäsové prípravky a polotovary ako marinované mäsá, surové klobásy, rôznym spôsobom pripravené mleté mäsá, ktoré sa musia vždy pred konzumáciou tepelne upraviť. Mikroorganizmy sa v nich rozmnožujú rýchlo a určité metabolity z nich i napriek následnej tepelnej úprave – opečeniu, môžu ohroziť zdravie konzumenta. Bezpečnejšou skupinou sú tepelne opracované mäsové výrobky, ako napríklad špekáčiky, safaládky, obyčajné párky a iné,“ rozhovoril sa na úvod profesor Turek.

Suroviny preto musia byť v chlade, aby sa nepokazili a uchovali si garantovanú dobu spotreby stanovenú výrobcom alebo predajcom. Najpodstatnejšia je bezpečnosť. V horúcich dňoch musíme byť opatrní.

A ako si vyberať? Podľa odborníka je najlepšie kúpiť si krásne čerstvé mäso, nie balené.

„Najväčšou garanciou čerstvosti je dať si nakrájať u mäsiara pár kúskov mäsa, napríklad krkovičky, alebo pekne prerastaného bôčika a to si pripraviť podľa vlastnej chuti,“ vraví Peter Turek.

Mäso s tukom je ideálne

Upozorňuje, že mäso by malo byť mramorované s troškou tuku, aby malo ten očakávaný chuťový a vonný efekt.

„Inak ho nemá význam grilovať, lebo práve tuk robí tú arómu, šťavu a všetky tie náležitosti. Opečená chudá svalovina bez tuku je suchá, chuťovo nevýrazná a taktiež tuhá.“

Hitparádu v obľúbenosti opekačkových pochúťok u nás dlhodobo viedli špekáčiky. Ich ponuka v obchodoch je obrovská.

„Vybrať si môžeme z dvoch druhov. Buď ako zaručenú tradičnú špecialitu – chránená a garantovaná kvalita v zozname EÚ, alebo z tých lacnejších, alebo aj drahších, ktoré majú stanovenú kvalitu slovenským právnym predpisom, t. j. minimálne 40 % mäsa a maximálne 45 % tuku. Nesmú obsahovať separované mäso a v danom prípade existuje široký rozptyl kvality. To zistíme podľa symbolu Európskej únie s názvom zaručená tradičná špecialita, ktorá by mala garantovať kvalitu a jasnú receptúru. Pri špekáčikoch býva zavádzajúce to, že vedľa nich zvyknú byť na pultoch vyložené safaládky, opekačky a iné výrobky, ktoré sa na špekáčiky veľmi podobajú. Rozdiel je v tom, že výrobcovia u takýchto výrobkov nie sú viazaní žiadnym predpisom, koľko mäsa má safaládka minimálne obsahovať, a preto je potrebné vždy čítať zloženie výrobku alebo sa pýtať predajcu,“ upozorňuje Peter Turek.

Slaninu vyberajte surovú

K opekačke samozrejme patrí aj slanina. Predajne jej ponúkajú neuveriteľné množstvo druhov, vrátane slaniny na opekanie. Profesor Turek odporúča jednoznačne slaninu, ktorá nebola tepelne opracovaná.

„Teda určite nie rôzne druhy anglickej, oravskej a ďalších. Na opekačku je najvhodnejšia in natura slanina bez akéhokoľvek tepelného zásahu,“ hovorí.

Nákup týchto výrobkov je vždy lotériou. Plejáda mäsových výrobkov je široká – s bylinkami, syrom, medvedím cesnakom, rôznym korením... Najdôležitejšie je všímať si množstvo mäsa a prídavných látok – éčok.

„Čím je ich menej, tým je to kvalitnejší výrobok, lebo tie prídavné látky niečo imitujú, nahrádzajú, alebo prikrývajú – väčšinou prikrývajú to, že je tam menej mäsa. Nakupujme tam, kde kvalitu už máme overenú. Musím však pozitívne konštatovať, že kvalita mäsových výrobkov na slovenskom trhu sa zlepšila.“

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci prekvapili: Odmietli predať záhradu Paškovej

Členom zastupiteľstva sa nepozdávala cena.

Airsoftová streľba v lese pri Brekove vzbudila nevôľu

Hráči sa obhajujú, že dávajú pozor. Polícia porušenie zákona nezistila.

Molnár si pamätá aj to, ako Janočkovi skoro odtrhol uši

Známy búrlivák považuje Košice za klubový vrchol kariéry.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 990
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 726
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 665
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 271
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 759
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 666
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 428
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 895
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 885
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 836

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop