Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 18. december, 2018 | Meniny má Sláva, Slávka
Nájdete nás na webe

Profesor: Mäso bez tuku nemá význam grilovať

Kupujme výrobky, kde je najmenej éčok a slaninu in natura bez tepelných zásahov.

ilustračné(Zdroj: ARCHÍV MY)

KOŠICE. Sezóna opekačiek a grilovania je v týchto dňoch v plnom prúde a zrejme sa ani tak skoro neskončí.

Podľa predpovede meteorológov nás totiž ešte čaká príjemné babie leto a s ním aj ďalšie posedenia s priateľmi pri voňavých lahôdkach.

Ako sa pripraviť, aby sme neprišli o skvelé gurmánske zážitky a z obrovskej ponuky si vybrali len to najlepšie, nám poradil renomovaný slovenský odborník na túto problematiku, profesor Peter Turek, vedúci Katedry hygieny a technológie potravín a Ústavu hygieny a technológie mäsa na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Suroviny v chlade

„Grilovanie musí byť v prvom rade bezpečné. Výrobky, ktoré opekáme a grilujeme, nie sú trvanlivé ani sterilné, ale pasterizované alebo surové. Z mäsových produktov využívame na opekanie surové mäso, mäsové prípravky a polotovary ako marinované mäsá, surové klobásy, rôznym spôsobom pripravené mleté mäsá, ktoré sa musia vždy pred konzumáciou tepelne upraviť. Mikroorganizmy sa v nich rozmnožujú rýchlo a určité metabolity z nich i napriek následnej tepelnej úprave – opečeniu, môžu ohroziť zdravie konzumenta. Bezpečnejšou skupinou sú tepelne opracované mäsové výrobky, ako napríklad špekáčiky, safaládky, obyčajné párky a iné,“ rozhovoril sa na úvod profesor Turek.

Suroviny preto musia byť v chlade, aby sa nepokazili a uchovali si garantovanú dobu spotreby stanovenú výrobcom alebo predajcom. Najpodstatnejšia je bezpečnosť. V horúcich dňoch musíme byť opatrní.

A ako si vyberať? Podľa odborníka je najlepšie kúpiť si krásne čerstvé mäso, nie balené.

„Najväčšou garanciou čerstvosti je dať si nakrájať u mäsiara pár kúskov mäsa, napríklad krkovičky, alebo pekne prerastaného bôčika a to si pripraviť podľa vlastnej chuti,“ vraví Peter Turek.

Mäso s tukom je ideálne

Upozorňuje, že mäso by malo byť mramorované s troškou tuku, aby malo ten očakávaný chuťový a vonný efekt.

„Inak ho nemá význam grilovať, lebo práve tuk robí tú arómu, šťavu a všetky tie náležitosti. Opečená chudá svalovina bez tuku je suchá, chuťovo nevýrazná a taktiež tuhá.“

Hitparádu v obľúbenosti opekačkových pochúťok u nás dlhodobo viedli špekáčiky. Ich ponuka v obchodoch je obrovská.

„Vybrať si môžeme z dvoch druhov. Buď ako zaručenú tradičnú špecialitu – chránená a garantovaná kvalita v zozname EÚ, alebo z tých lacnejších, alebo aj drahších, ktoré majú stanovenú kvalitu slovenským právnym predpisom, t. j. minimálne 40 % mäsa a maximálne 45 % tuku. Nesmú obsahovať separované mäso a v danom prípade existuje široký rozptyl kvality. To zistíme podľa symbolu Európskej únie s názvom zaručená tradičná špecialita, ktorá by mala garantovať kvalitu a jasnú receptúru. Pri špekáčikoch býva zavádzajúce to, že vedľa nich zvyknú byť na pultoch vyložené safaládky, opekačky a iné výrobky, ktoré sa na špekáčiky veľmi podobajú. Rozdiel je v tom, že výrobcovia u takýchto výrobkov nie sú viazaní žiadnym predpisom, koľko mäsa má safaládka minimálne obsahovať, a preto je potrebné vždy čítať zloženie výrobku alebo sa pýtať predajcu,“ upozorňuje Peter Turek.

Slaninu vyberajte surovú

K opekačke samozrejme patrí aj slanina. Predajne jej ponúkajú neuveriteľné množstvo druhov, vrátane slaniny na opekanie. Profesor Turek odporúča jednoznačne slaninu, ktorá nebola tepelne opracovaná.

„Teda určite nie rôzne druhy anglickej, oravskej a ďalších. Na opekačku je najvhodnejšia in natura slanina bez akéhokoľvek tepelného zásahu,“ hovorí.

Nákup týchto výrobkov je vždy lotériou. Plejáda mäsových výrobkov je široká – s bylinkami, syrom, medvedím cesnakom, rôznym korením... Najdôležitejšie je všímať si množstvo mäsa a prídavných látok – éčok.

„Čím je ich menej, tým je to kvalitnejší výrobok, lebo tie prídavné látky niečo imitujú, nahrádzajú, alebo prikrývajú – väčšinou prikrývajú to, že je tam menej mäsa. Nakupujme tam, kde kvalitu už máme overenú. Musím však pozitívne konštatovať, že kvalita mäsových výrobkov na slovenskom trhu sa zlepšila.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Nestíhate nakupovať darčeky?
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  1. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  2. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  3. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  4. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  5. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  6. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  7. 4 body úspechu realizácie stavby
  8. BIT arbitration within the context of recent CJEU decision
  9. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  10. Nestíhate nakupovať darčeky?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 75 521
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 124
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 11 764
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 7 061
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 6 745
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 926
  7. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 150
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 022
  9. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 3 008
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 495

Téma: Potraviny


Neprehliadnite tiež

Hričina si na Vianoce pochutná aj na rusínskych jedlách

Chýbať nebudú pirohy plnené kapustou či huby na kyslo.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Všesvet

Brno je skrytý poklad, ukážeme vám jeho tajomstvá

Mesto hospůdek a modernej architektúry.

DOMOV

Slovensko podporilo globálny pakt OSN o utečencoch

Pakt o utečencoch schválili drvivou väčšinou hlasov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop