Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 16. október, 2018 | Meniny má Vladimíra
Nájdete nás na webe

Profesor: Mäso bez tuku nemá význam grilovať

Kupujme výrobky, kde je najmenej éčok a slaninu in natura bez tepelných zásahov.

ilustračné(Zdroj: ARCHÍV MY)

KOŠICE. Sezóna opekačiek a grilovania je v týchto dňoch v plnom prúde a zrejme sa ani tak skoro neskončí.

Podľa predpovede meteorológov nás totiž ešte čaká príjemné babie leto a s ním aj ďalšie posedenia s priateľmi pri voňavých lahôdkach.

Ako sa pripraviť, aby sme neprišli o skvelé gurmánske zážitky a z obrovskej ponuky si vybrali len to najlepšie, nám poradil renomovaný slovenský odborník na túto problematiku, profesor Peter Turek, vedúci Katedry hygieny a technológie potravín a Ústavu hygieny a technológie mäsa na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Článok pokračuje pod video reklamou

Suroviny v chlade

„Grilovanie musí byť v prvom rade bezpečné. Výrobky, ktoré opekáme a grilujeme, nie sú trvanlivé ani sterilné, ale pasterizované alebo surové. Z mäsových produktov využívame na opekanie surové mäso, mäsové prípravky a polotovary ako marinované mäsá, surové klobásy, rôznym spôsobom pripravené mleté mäsá, ktoré sa musia vždy pred konzumáciou tepelne upraviť. Mikroorganizmy sa v nich rozmnožujú rýchlo a určité metabolity z nich i napriek následnej tepelnej úprave – opečeniu, môžu ohroziť zdravie konzumenta. Bezpečnejšou skupinou sú tepelne opracované mäsové výrobky, ako napríklad špekáčiky, safaládky, obyčajné párky a iné,“ rozhovoril sa na úvod profesor Turek.

Suroviny preto musia byť v chlade, aby sa nepokazili a uchovali si garantovanú dobu spotreby stanovenú výrobcom alebo predajcom. Najpodstatnejšia je bezpečnosť. V horúcich dňoch musíme byť opatrní.

A ako si vyberať? Podľa odborníka je najlepšie kúpiť si krásne čerstvé mäso, nie balené.

„Najväčšou garanciou čerstvosti je dať si nakrájať u mäsiara pár kúskov mäsa, napríklad krkovičky, alebo pekne prerastaného bôčika a to si pripraviť podľa vlastnej chuti,“ vraví Peter Turek.

Mäso s tukom je ideálne

Upozorňuje, že mäso by malo byť mramorované s troškou tuku, aby malo ten očakávaný chuťový a vonný efekt.

„Inak ho nemá význam grilovať, lebo práve tuk robí tú arómu, šťavu a všetky tie náležitosti. Opečená chudá svalovina bez tuku je suchá, chuťovo nevýrazná a taktiež tuhá.“

Hitparádu v obľúbenosti opekačkových pochúťok u nás dlhodobo viedli špekáčiky. Ich ponuka v obchodoch je obrovská.

„Vybrať si môžeme z dvoch druhov. Buď ako zaručenú tradičnú špecialitu – chránená a garantovaná kvalita v zozname EÚ, alebo z tých lacnejších, alebo aj drahších, ktoré majú stanovenú kvalitu slovenským právnym predpisom, t. j. minimálne 40 % mäsa a maximálne 45 % tuku. Nesmú obsahovať separované mäso a v danom prípade existuje široký rozptyl kvality. To zistíme podľa symbolu Európskej únie s názvom zaručená tradičná špecialita, ktorá by mala garantovať kvalitu a jasnú receptúru. Pri špekáčikoch býva zavádzajúce to, že vedľa nich zvyknú byť na pultoch vyložené safaládky, opekačky a iné výrobky, ktoré sa na špekáčiky veľmi podobajú. Rozdiel je v tom, že výrobcovia u takýchto výrobkov nie sú viazaní žiadnym predpisom, koľko mäsa má safaládka minimálne obsahovať, a preto je potrebné vždy čítať zloženie výrobku alebo sa pýtať predajcu,“ upozorňuje Peter Turek.

Slaninu vyberajte surovú

K opekačke samozrejme patrí aj slanina. Predajne jej ponúkajú neuveriteľné množstvo druhov, vrátane slaniny na opekanie. Profesor Turek odporúča jednoznačne slaninu, ktorá nebola tepelne opracovaná.

„Teda určite nie rôzne druhy anglickej, oravskej a ďalších. Na opekačku je najvhodnejšia in natura slanina bez akéhokoľvek tepelného zásahu,“ hovorí.

Nákup týchto výrobkov je vždy lotériou. Plejáda mäsových výrobkov je široká – s bylinkami, syrom, medvedím cesnakom, rôznym korením... Najdôležitejšie je všímať si množstvo mäsa a prídavných látok – éčok.

„Čím je ich menej, tým je to kvalitnejší výrobok, lebo tie prídavné látky niečo imitujú, nahrádzajú, alebo prikrývajú – väčšinou prikrývajú to, že je tam menej mäsa. Nakupujme tam, kde kvalitu už máme overenú. Musím však pozitívne konštatovať, že kvalita mäsových výrobkov na slovenskom trhu sa zlepšila.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  5. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  7. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  8. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  9. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  10. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  2. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  5. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  7. Výhody virtuálneho sídla spoločnosti
  8. Medzinárodný týždeň na EU v Bratislave
  9. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  10. Ako znížiť spotrebu energie v obciach a mestách
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 401
  2. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 13 295
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 11 843
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 377
  5. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 825
  6. Nepodceňujte príznaky psoriázy 4 768
  7. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku 2 402
  8. Prečo úspešní odchádzajú od nedokončených úloh? 2 246
  9. Dlhopisy s fixným výnosom 6,6 % p.a. 2 001
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 1 991

Téma: Potraviny


Neprehliadnite tiež

Stávkové kancelárie najviac veria Turčanovej a Polačekovi

Ako vyhodnotili bookmakeri šance kandidátov v Košiciach a v Prešove.

Starostami v Košiciach chcú byť rekordér Hlinka aj aktivista Hudák

Najviac kandidátov je na Ťahanovciach, najmenej na Jazere a Furči.

Komentár Petra Schutza

Novodobý iluzionizmus

Nejde o dievčinu ani jej názory. Ide o absurdnú omáčku, ktorú okolo nej konšpiračný web vytvára.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Peniaze na reformu školstva v rozpočte nevidno

Školstvo je v rozpočte málo ambiciózne.

AUTORSKÁ STRANA MATÚŠA KRČMÁRIKA

Český diktátor je o krok bližšie

Čechom akoby to bolo jedno.

DOMOV

Polícia ide po stope nebezpečných odpadov zo skládky pri Bratislave

Zadržaný Grebeči s Vassalom spolupracoval.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop