Korzár logo Korzár Košice

Profesor: Mäso bez tuku nemá význam grilovať

Kupujme výrobky, kde je najmenej éčok a slaninu in natura bez tepelných zásahov.

ilustračnéilustračné (Zdroj: ARCHÍV MY)

KOŠICE. Sezóna opekačiek a grilovania je v týchto dňoch v plnom prúde a zrejme sa ani tak skoro neskončí.

Podľa predpovede meteorológov nás totiž ešte čaká príjemné babie leto a s ním aj ďalšie posedenia s priateľmi pri voňavých lahôdkach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa pripraviť, aby sme neprišli o skvelé gurmánske zážitky a z obrovskej ponuky si vybrali len to najlepšie, nám poradil renomovaný slovenský odborník na túto problematiku, profesor Peter Turek, vedúci Katedry hygieny a technológie potravín a Ústavu hygieny a technológie mäsa na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

SkryťVypnúť reklamu

Suroviny v chlade

„Grilovanie musí byť v prvom rade bezpečné. Výrobky, ktoré opekáme a grilujeme, nie sú trvanlivé ani sterilné, ale pasterizované alebo surové. Z mäsových produktov využívame na opekanie surové mäso, mäsové prípravky a polotovary ako marinované mäsá, surové klobásy, rôznym spôsobom pripravené mleté mäsá, ktoré sa musia vždy pred konzumáciou tepelne upraviť. Mikroorganizmy sa v nich rozmnožujú rýchlo a určité metabolity z nich i napriek následnej tepelnej úprave – opečeniu, môžu ohroziť zdravie konzumenta. Bezpečnejšou skupinou sú tepelne opracované mäsové výrobky, ako napríklad špekáčiky, safaládky, obyčajné párky a iné,“ rozhovoril sa na úvod profesor Turek.

Suroviny preto musia byť v chlade, aby sa nepokazili a uchovali si garantovanú dobu spotreby stanovenú výrobcom alebo predajcom. Najpodstatnejšia je bezpečnosť. V horúcich dňoch musíme byť opatrní.

SkryťVypnúť reklamu

A ako si vyberať? Podľa odborníka je najlepšie kúpiť si krásne čerstvé mäso, nie balené.

„Najväčšou garanciou čerstvosti je dať si nakrájať u mäsiara pár kúskov mäsa, napríklad krkovičky, alebo pekne prerastaného bôčika a to si pripraviť podľa vlastnej chuti,“ vraví Peter Turek.

Mäso s tukom je ideálne

Upozorňuje, že mäso by malo byť mramorované s troškou tuku, aby malo ten očakávaný chuťový a vonný efekt.

„Inak ho nemá význam grilovať, lebo práve tuk robí tú arómu, šťavu a všetky tie náležitosti. Opečená chudá svalovina bez tuku je suchá, chuťovo nevýrazná a taktiež tuhá.“

Hitparádu v obľúbenosti opekačkových pochúťok u nás dlhodobo viedli špekáčiky. Ich ponuka v obchodoch je obrovská.

„Vybrať si môžeme z dvoch druhov. Buď ako zaručenú tradičnú špecialitu – chránená a garantovaná kvalita v zozname EÚ, alebo z tých lacnejších, alebo aj drahších, ktoré majú stanovenú kvalitu slovenským právnym predpisom, t. j. minimálne 40 % mäsa a maximálne 45 % tuku. Nesmú obsahovať separované mäso a v danom prípade existuje široký rozptyl kvality. To zistíme podľa symbolu Európskej únie s názvom zaručená tradičná špecialita, ktorá by mala garantovať kvalitu a jasnú receptúru. Pri špekáčikoch býva zavádzajúce to, že vedľa nich zvyknú byť na pultoch vyložené safaládky, opekačky a iné výrobky, ktoré sa na špekáčiky veľmi podobajú. Rozdiel je v tom, že výrobcovia u takýchto výrobkov nie sú viazaní žiadnym predpisom, koľko mäsa má safaládka minimálne obsahovať, a preto je potrebné vždy čítať zloženie výrobku alebo sa pýtať predajcu,“ upozorňuje Peter Turek.

SkryťVypnúť reklamu

Slaninu vyberajte surovú

K opekačke samozrejme patrí aj slanina. Predajne jej ponúkajú neuveriteľné množstvo druhov, vrátane slaniny na opekanie. Profesor Turek odporúča jednoznačne slaninu, ktorá nebola tepelne opracovaná.

„Teda určite nie rôzne druhy anglickej, oravskej a ďalších. Na opekačku je najvhodnejšia in natura slanina bez akéhokoľvek tepelného zásahu,“ hovorí.

Nákup týchto výrobkov je vždy lotériou. Plejáda mäsových výrobkov je široká – s bylinkami, syrom, medvedím cesnakom, rôznym korením... Najdôležitejšie je všímať si množstvo mäsa a prídavných látok – éčok.

„Čím je ich menej, tým je to kvalitnejší výrobok, lebo tie prídavné látky niečo imitujú, nahrádzajú, alebo prikrývajú – väčšinou prikrývajú to, že je tam menej mäsa. Nakupujme tam, kde kvalitu už máme overenú. Musím však pozitívne konštatovať, že kvalita mäsových výrobkov na slovenskom trhu sa zlepšila.“

Autor: Natália Novotná

Potraviny

Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 042
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 638
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 557
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 523
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 181
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 900
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 867
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 219
  1. Zuza Fialová: Prečo potrebujeme prepísať históriu
  2. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  3. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  4. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  5. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  6. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  7. Eva Bachletová: Pre mamy
  8. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 538
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 966
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 576
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 983
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 882
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 380
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 049
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 506
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zuza Fialová: Prečo potrebujeme prepísať históriu
  2. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  3. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  4. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  5. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  6. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  7. Eva Bachletová: Pre mamy
  8. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 538
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 966
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 576
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 983
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 882
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 380
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 049
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 506
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu