Korzár logo Korzár Košice
Streda, 22. marec, 2023 | Meniny má Beňadik

Profesor: Mäso bez tuku nemá význam grilovať

Kupujme výrobky, kde je najmenej éčok a slaninu in natura bez tepelných zásahov.

ilustračnéilustračné (Zdroj: ARCHÍV MY)

KOŠICE. Sezóna opekačiek a grilovania je v týchto dňoch v plnom prúde a zrejme sa ani tak skoro neskončí.

Podľa predpovede meteorológov nás totiž ešte čaká príjemné babie leto a s ním aj ďalšie posedenia s priateľmi pri voňavých lahôdkach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa pripraviť, aby sme neprišli o skvelé gurmánske zážitky a z obrovskej ponuky si vybrali len to najlepšie, nám poradil renomovaný slovenský odborník na túto problematiku, profesor Peter Turek, vedúci Katedry hygieny a technológie potravín a Ústavu hygieny a technológie mäsa na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

SkryťVypnúť reklamu

Suroviny v chlade

„Grilovanie musí byť v prvom rade bezpečné. Výrobky, ktoré opekáme a grilujeme, nie sú trvanlivé ani sterilné, ale pasterizované alebo surové. Z mäsových produktov využívame na opekanie surové mäso, mäsové prípravky a polotovary ako marinované mäsá, surové klobásy, rôznym spôsobom pripravené mleté mäsá, ktoré sa musia vždy pred konzumáciou tepelne upraviť. Mikroorganizmy sa v nich rozmnožujú rýchlo a určité metabolity z nich i napriek následnej tepelnej úprave – opečeniu, môžu ohroziť zdravie konzumenta. Bezpečnejšou skupinou sú tepelne opracované mäsové výrobky, ako napríklad špekáčiky, safaládky, obyčajné párky a iné,“ rozhovoril sa na úvod profesor Turek.

Suroviny preto musia byť v chlade, aby sa nepokazili a uchovali si garantovanú dobu spotreby stanovenú výrobcom alebo predajcom. Najpodstatnejšia je bezpečnosť. V horúcich dňoch musíme byť opatrní.

SkryťVypnúť reklamu

A ako si vyberať? Podľa odborníka je najlepšie kúpiť si krásne čerstvé mäso, nie balené.

„Najväčšou garanciou čerstvosti je dať si nakrájať u mäsiara pár kúskov mäsa, napríklad krkovičky, alebo pekne prerastaného bôčika a to si pripraviť podľa vlastnej chuti,“ vraví Peter Turek.

Mäso s tukom je ideálne

Upozorňuje, že mäso by malo byť mramorované s troškou tuku, aby malo ten očakávaný chuťový a vonný efekt.

„Inak ho nemá význam grilovať, lebo práve tuk robí tú arómu, šťavu a všetky tie náležitosti. Opečená chudá svalovina bez tuku je suchá, chuťovo nevýrazná a taktiež tuhá.“

Hitparádu v obľúbenosti opekačkových pochúťok u nás dlhodobo viedli špekáčiky. Ich ponuka v obchodoch je obrovská.

„Vybrať si môžeme z dvoch druhov. Buď ako zaručenú tradičnú špecialitu – chránená a garantovaná kvalita v zozname EÚ, alebo z tých lacnejších, alebo aj drahších, ktoré majú stanovenú kvalitu slovenským právnym predpisom, t. j. minimálne 40 % mäsa a maximálne 45 % tuku. Nesmú obsahovať separované mäso a v danom prípade existuje široký rozptyl kvality. To zistíme podľa symbolu Európskej únie s názvom zaručená tradičná špecialita, ktorá by mala garantovať kvalitu a jasnú receptúru. Pri špekáčikoch býva zavádzajúce to, že vedľa nich zvyknú byť na pultoch vyložené safaládky, opekačky a iné výrobky, ktoré sa na špekáčiky veľmi podobajú. Rozdiel je v tom, že výrobcovia u takýchto výrobkov nie sú viazaní žiadnym predpisom, koľko mäsa má safaládka minimálne obsahovať, a preto je potrebné vždy čítať zloženie výrobku alebo sa pýtať predajcu,“ upozorňuje Peter Turek.

SkryťVypnúť reklamu

Slaninu vyberajte surovú

K opekačke samozrejme patrí aj slanina. Predajne jej ponúkajú neuveriteľné množstvo druhov, vrátane slaniny na opekanie. Profesor Turek odporúča jednoznačne slaninu, ktorá nebola tepelne opracovaná.

„Teda určite nie rôzne druhy anglickej, oravskej a ďalších. Na opekačku je najvhodnejšia in natura slanina bez akéhokoľvek tepelného zásahu,“ hovorí.

Nákup týchto výrobkov je vždy lotériou. Plejáda mäsových výrobkov je široká – s bylinkami, syrom, medvedím cesnakom, rôznym korením... Najdôležitejšie je všímať si množstvo mäsa a prídavných látok – éčok.

„Čím je ich menej, tým je to kvalitnejší výrobok, lebo tie prídavné látky niečo imitujú, nahrádzajú, alebo prikrývajú – väčšinou prikrývajú to, že je tam menej mäsa. Nakupujme tam, kde kvalitu už máme overenú. Musím však pozitívne konštatovať, že kvalita mäsových výrobkov na slovenskom trhu sa zlepšila.“

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  3. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  4. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  5. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  6. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  7. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  2. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  3. Verejnosť už hlasuje za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  4. Súboj o najkrajšiu pamiatku rozhodne verejné hlasovanie
  5. Súboj o najkrajšiu pamiatku rozhodne aj verejnosť
  6. Západniari hlasujú o svojej najkrajšej pamiatke
  7. Verejné hlasovanie rozhodne o najkrajšej obnovenej pamiatke
  8. Súboj o najkrajšiu pamiatku rozlúskne verejné hlasovanie
  1. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 683
  2. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 13 081
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 951
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 165
  5. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 7 578
  6. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 6 458
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 329
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 3 126

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Krušetnica
  2. Pavel Kalis: Ako žiť s infláciou
  3. Linda Rampašeková: Je lepšia hra ako film?
  4. Unicef Slovensko: Voda nie je samozrejmosť
  5. Ivan Mlynár: Posolstvo Štefana Hamrana - sú len dva dni v roku, kedy nemôžeme brániť právny štát – včera a zajtra
  6. Rastislav Puchala: Maďari za Dunai
  7. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov
  8. Soňa Kallová: Mierotvorci Slovania alebo tradícia Svätoplukových prútov stále živá
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 170
  2. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 5 645
  3. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 365
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 4 199
  5. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 3 465
  6. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 011
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 507
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 355
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Krušetnica
  2. Pavel Kalis: Ako žiť s infláciou
  3. Linda Rampašeková: Je lepšia hra ako film?
  4. Unicef Slovensko: Voda nie je samozrejmosť
  5. Ivan Mlynár: Posolstvo Štefana Hamrana - sú len dva dni v roku, kedy nemôžeme brániť právny štát – včera a zajtra
  6. Rastislav Puchala: Maďari za Dunai
  7. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov
  8. Soňa Kallová: Mierotvorci Slovania alebo tradícia Svätoplukových prútov stále živá
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 170
  2. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 5 645
  3. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 365
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 4 199
  5. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 3 465
  6. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 011
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 507
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 355
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu