Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 19. október, 2021 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Chateau Grand Bari okúzli sviežimi, ľahkými suchými vínkami

Ambiciózne vinárstvo v tokajskej Veľkej Bare ctí tradície.

(Zdroj: archív Chateau Grand Bari )

Chateau GRAND BARI je nová značka vína, reprezentujúca mladé ambiózne dynamické vinárstvo v Tokajskej oblasti, ktoré minulý rok po zbere panenskej úrody vstúpilo na trh.

Milovníkov vína už okúzlilo moderným pohľadom na výrobu vína v tradičnej oblasti a úspešne búra mýty, že tokajské vína môžu byť len ťažké, sladké putňové.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V sieti vinoték a reštaurácií, kde sa ich vína predávajú, si už fajnšmekri všimli, že ich produkcia je úplne iná, ako boli z Tokaja zvyknutí a oceňujú suché, ľahké, svieže a minerálne vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Vinárstvo sa snaží robiť vína novým štýlom, zachovať tradície z histórie a ponúkať štrukturované biele vína suché, ktoré sú určené na bežný konzum.

V portfóliu Chateau GRAND BARI samozrejme nájdete aj klasické putňové výbery, majitelia však chcú búrať mýty, že Tokaj rovná sa ťažké a sladké.

Vinohrady sadili Taliani v 13. storočí

„Sme z vinohradníckej oblasti Tokaj z obce Veľká Bara, ktorá bola inšpiráciou pre názov značky. Bari sa totiž volala talianska dedinka, odkiaľ jej obyvatelia vinári došli na naše územie v 13. storočí. Oblasť Veľkej Bary bola v tom čase zdevastovaná po útokoch Turkov, tak sa kráľ Belo IV. rozhodol, že to tam treba zveľadiť,“ vysvetľuje marketingový manažér spoločnosti Pavol Krištín.

Dočkali sa úspešnej panenskej úrody

Vinárstvo košickej spoločnosti vzniklo iba niekoľko rokov dozadu a v minulom roku sa dočkalo prvej panenskej úrody a vstúpilo na trh s vínami vyrobenými novým štýlom, avšak s úctou k tradícii.

Skryť Vypnúť reklamu

„Momentálne máme 60 hektárov, pričom pôvodných tridsaťročných viníc je takých 15 hektárov, ďalších 30 hektárov sú nové vinohrady a zvyšných 15 hektárov bude rodiacich v najbližších rokoch. Reálne je teraz vysadených a rodiacich približne 45 hektárov. Práve to nám umožňuje mať vína s rôznym charakterom, pretože chuť hrozna z mladých viníc sa líši od tých starých, vysadených pred tridsiatimi rokmi. Spracovávame len vlastné hrozno, vieme presne, čo sme kde posadili a s akým úmyslom, ako sme sa o hrozno starali a aké víno z neho chceme vyrobiť.“

Používajú prírodné prostriedky

Všetky vinice spoločnosti Chateau GRAND BARI sú zaradené do integrovanej ochrany.

Znamená to, že minimalizujú chemické postreky, používajú sa len prírodné látky.

"Aby ste si to vedeli predstaviť, strieka sa napríklad pomarančovým olejom, ktorý odstrašuje škodcov, ale po postreku môžete hrozno jesť bez toho, aby ste sa obávali o svoje zdravie, lebo je to prírodná látka.“

Skryť Vypnúť reklamu

Vzorom pre mladé vinárstvo je Maďarsko, ktoré je ďalej pred slovenským Tokajom.

Vinárstva u južných susedov sú centrami turistického ruchu, čo by si priali v budúcnosti aj na slovenskej strane.

Vinárstvo pre verejnosť, degustovať i prespať

Už na jar chystajú pre vinárskych fajnšmekrov veľké prekvapenie slávnostné otvorenie centra vinárstva, kde vinári nájdu rozsiahle vínne pivnice, degustačné miestnosti, štýlovú reštauráciu i možnosť ubytovať sa v apartmánoch.

„Putňové a sladké víno je ideálne si vychutnať v malom množstve s pečenou kačicou pri špeciálnej príležitosti. Z tejto oblasti sa však dajú vyrobiť perfektné vína suché, svieže na bežné pitie. Pod vinicami je totiž vulkanické podložie z minulosti, keď oblasť bola v sopečnej činnosti. Pôda je výrazne kamenistá, dokážete preto dopestovať minerálne vína, ktorých chuť je viac štrukturovaná. Naším cieľom je naučiť ľudí, že Tokaj nemusí byť len sladký a ťažký,“ dodáva Krištín.

Od iných hrozno nekupujú, garantujú kvalitu

Výsadbu nových vinohradov urobili v roku 2013, po troch rokoch čakania na prvú úrodu, boli spokojní. „Mali sme dosť prívlastkových vín, výbery z hrozna.“

V súčasnosti majú v ponuke 14 druhov vín, ich výnimočnej chuti nahráva fakt, že v Chateau GRAND BARI hrozno z iných viníc zásadne nenakupujú, príkladne sa starajú o svoje a tak dokážu ustrážiť počas celého procesu jeho chuť a vysokú kvalitu.

„Vyzdvihol by som naše víno VULKANO, ktoré je sepážou furmintov, zberaných z najviac kamenistých častí vinohradu, čo mu dodáva originálny charakter. Ďalej máme v ponuke radu QUERCUS (dub) vína, ktoré boli vyrobené zo starých 30-ročných vinohradov, vyzrievajúcich v drevených sudoch. Sudy odovzdali Quercus Furmintu svoju dušu a výsledkom je krásne zlatisté víno so špirálou toastu, pomarančov až plodov duly, v mohutnej chuti sa mieša aj vanilka,“ približuje chuť vín Pavol Krištín.

Vlajková loď ROYAL CUVÉE

Vinárstvo sa pýši aj svojím bohato oceňovaným cuvée, ktoré je prestupovou stanicou medzi sviežimi reduktívnymi vínami a oxidatívnymi tokajskými výbermi.

Má bohatú arómu po medových plástoch s tónmi datlí a plnú štruktúrovanú chuť po kandizovanom ovocí so sviežou kyselinkou.

Toto víno sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch z najlepšieho hrozna.

V ponuke aj sekt a MÚZA

V ponuke majú aj sekt vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie tak, ako sa vyrábajú vína typu Champagne.

„Znamená to, že dáte víno do fliaš s kvasinkami a minimálne deväť mesiacov to tam kvasí, aby sa vám tam prírodne vyrobilo CO2. Dostanete tak sekt, ktorý má pekné perlenie, ale nie je nijako umelo dosycovaný.“

Nedávno prišli na trh s ďalším novým úspešným vínom. Ide o kupáž (spojenie) Muškátu žltého a zriedkavej odrody hrozna Zéta.

„Výsledkom je zlatožltá MÚZA s plnou atraktívnou arómou tropických plodov a muškátu. Chuť je šťavnatá s tónmi marhule. Názov vznikol zaujímavým spôsobom, vymysleli ho ľudia na základe súťaže na facebooku, ktorú sme vyhlásili. Bol to dobrý nápad, skvelé ohlasy a výsledkom je výstižné meno pre víno, ktoré dokonale vystihuje spojenie týchto dvoch odrôd.“

Vína značky Chateau GRAND BARI sa dajú kúpiť vo vinotékach, vychutnať si ich v reštauráciach či hoteloch.

V obchodných sieťach ich nehľadajte, ambiciózni majitelia sa vydali prémiovejšou cestou.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spánok – základ pevných vzťahov
  2. Šéf Accenture: Ak už príde človek do kancelárie, malo by to dávať zmysel
  3. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  4. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  5. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  6. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  7. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  8. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  9. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  10. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  1. QSI International School of Bratislava
  2. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  3. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  6. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  7. Najmenšie ponožky sa už nestrácajú
  8. Zahraničná študentská mobilita bez bariér
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 046
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 12 154
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 130
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 737
  5. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 4 291
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 896
  7. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 3 831
  8. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 678
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 516
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 343

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia
  2. Ján Marton: Revolúciu v manažmente vody organizujú progresívni blázni, vodníci a podvodníci na ministerstve pôdohospodárstva
  3. Irena Šimuneková: Farby jesene
  4. Miriam Studeničová: Ako funguje karma, alebo ľudský osud?
  5. Irena Šimuneková: Jeseň na lúkach
  6. Ladislav Stupak: Dukáty
  7. Anton Polakovič: Posledná bosorka?
  8. Viktor Pamula: Kultúrne a inkluzívne
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 14 409
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 10 964
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 313
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 801
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 560
  6. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 4 343
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 825
  8. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 717
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Voliči v karanténe nezahlasujú.


TASR 1 h
Počmáraný pilier mosta.

Stavba sa predraží, prekročí dva milióny.


23 h
Mestskí policajti pri love líšok.

Ľudia dávajú tipy, kde všade ich videli.


a 1 ďalší 6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová čaká s dcérami Leou (vpravo) a Emou (druhá vpravo).

Poslanec tvrdí, že status, ktorý vyvolal urážky, nemyslel ironicky.


1 h
Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).

Minister zatiaľ nepovedal, ako s výsledkami naloží.


1 h
Soňa Jánošová

Minister financií ďakuje ministerke kultúry za pochopenie.


18. okt
Zoltán Müller, CEO spoločnosti Lucron.

Mohli by sme stavať aj viac, hovorí Zoltán Müller.


17. okt

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia
  2. Ján Marton: Revolúciu v manažmente vody organizujú progresívni blázni, vodníci a podvodníci na ministerstve pôdohospodárstva
  3. Irena Šimuneková: Farby jesene
  4. Miriam Studeničová: Ako funguje karma, alebo ľudský osud?
  5. Irena Šimuneková: Jeseň na lúkach
  6. Ladislav Stupak: Dukáty
  7. Anton Polakovič: Posledná bosorka?
  8. Viktor Pamula: Kultúrne a inkluzívne
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 14 409
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 10 964
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 313
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 801
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 560
  6. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 4 343
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 825
  8. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 717
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu