Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 24. január, 2019 | Meniny má Timotej
Nájdete nás na webe
INZERCIA

Chateau Grand Bari okúzli sviežimi, ľahkými suchými vínkami

Ambiciózne vinárstvo v tokajskej Veľkej Bare ctí tradície.

(Zdroj: archív Chateau Grand Bari )

Chateau GRAND BARI je nová značka vína, reprezentujúca mladé ambiózne dynamické vinárstvo v Tokajskej oblasti, ktoré minulý rok po zbere panenskej úrody vstúpilo na trh.

Milovníkov vína už okúzlilo moderným pohľadom na výrobu vína v tradičnej oblasti a úspešne búra mýty, že tokajské vína môžu byť len ťažké, sladké putňové.

V sieti vinoték a reštaurácií, kde sa ich vína predávajú, si už fajnšmekri všimli, že ich produkcia je úplne iná, ako boli z Tokaja zvyknutí a oceňujú suché, ľahké, svieže a minerálne vína.

Vinárstvo sa snaží robiť vína novým štýlom, zachovať tradície z histórie a ponúkať štrukturované biele vína suché, ktoré sú určené na bežný konzum.

V portfóliu Chateau GRAND BARI samozrejme nájdete aj klasické putňové výbery, majitelia však chcú búrať mýty, že Tokaj rovná sa ťažké a sladké.

Vinohrady sadili Taliani v 13. storočí

„Sme z vinohradníckej oblasti Tokaj z obce Veľká Bara, ktorá bola inšpiráciou pre názov značky. Bari sa totiž volala talianska dedinka, odkiaľ jej obyvatelia vinári došli na naše územie v 13. storočí. Oblasť Veľkej Bary bola v tom čase zdevastovaná po útokoch Turkov, tak sa kráľ Belo IV. rozhodol, že to tam treba zveľadiť,“ vysvetľuje marketingový manažér spoločnosti Pavol Krištín.

Dočkali sa úspešnej panenskej úrody

Vinárstvo košickej spoločnosti vzniklo iba niekoľko rokov dozadu a v minulom roku sa dočkalo prvej panenskej úrody a vstúpilo na trh s vínami vyrobenými novým štýlom, avšak s úctou k tradícii.

„Momentálne máme 60 hektárov, pričom pôvodných tridsaťročných viníc je takých 15 hektárov, ďalších 30 hektárov sú nové vinohrady a zvyšných 15 hektárov bude rodiacich v najbližších rokoch. Reálne je teraz vysadených a rodiacich približne 45 hektárov. Práve to nám umožňuje mať vína s rôznym charakterom, pretože chuť hrozna z mladých viníc sa líši od tých starých, vysadených pred tridsiatimi rokmi. Spracovávame len vlastné hrozno, vieme presne, čo sme kde posadili a s akým úmyslom, ako sme sa o hrozno starali a aké víno z neho chceme vyrobiť.“

Používajú prírodné prostriedky

Všetky vinice spoločnosti Chateau GRAND BARI sú zaradené do integrovanej ochrany.

Znamená to, že minimalizujú chemické postreky, používajú sa len prírodné látky.

"Aby ste si to vedeli predstaviť, strieka sa napríklad pomarančovým olejom, ktorý odstrašuje škodcov, ale po postreku môžete hrozno jesť bez toho, aby ste sa obávali o svoje zdravie, lebo je to prírodná látka.“

Vzorom pre mladé vinárstvo je Maďarsko, ktoré je ďalej pred slovenským Tokajom.

Vinárstva u južných susedov sú centrami turistického ruchu, čo by si priali v budúcnosti aj na slovenskej strane.

Vinárstvo pre verejnosť, degustovať i prespať

Už na jar chystajú pre vinárskych fajnšmekrov veľké prekvapenie slávnostné otvorenie centra vinárstva, kde vinári nájdu rozsiahle vínne pivnice, degustačné miestnosti, štýlovú reštauráciu i možnosť ubytovať sa v apartmánoch.

„Putňové a sladké víno je ideálne si vychutnať v malom množstve s pečenou kačicou pri špeciálnej príležitosti. Z tejto oblasti sa však dajú vyrobiť perfektné vína suché, svieže na bežné pitie. Pod vinicami je totiž vulkanické podložie z minulosti, keď oblasť bola v sopečnej činnosti. Pôda je výrazne kamenistá, dokážete preto dopestovať minerálne vína, ktorých chuť je viac štrukturovaná. Naším cieľom je naučiť ľudí, že Tokaj nemusí byť len sladký a ťažký,“ dodáva Krištín.

Od iných hrozno nekupujú, garantujú kvalitu

Výsadbu nových vinohradov urobili v roku 2013, po troch rokoch čakania na prvú úrodu, boli spokojní. „Mali sme dosť prívlastkových vín, výbery z hrozna.“

V súčasnosti majú v ponuke 14 druhov vín, ich výnimočnej chuti nahráva fakt, že v Chateau GRAND BARI hrozno z iných viníc zásadne nenakupujú, príkladne sa starajú o svoje a tak dokážu ustrážiť počas celého procesu jeho chuť a vysokú kvalitu.

„Vyzdvihol by som naše víno VULKANO, ktoré je sepážou furmintov, zberaných z najviac kamenistých častí vinohradu, čo mu dodáva originálny charakter. Ďalej máme v ponuke radu QUERCUS (dub) vína, ktoré boli vyrobené zo starých 30-ročných vinohradov, vyzrievajúcich v drevených sudoch. Sudy odovzdali Quercus Furmintu svoju dušu a výsledkom je krásne zlatisté víno so špirálou toastu, pomarančov až plodov duly, v mohutnej chuti sa mieša aj vanilka,“ približuje chuť vín Pavol Krištín.

Vlajková loď ROYAL CUVÉE

Vinárstvo sa pýši aj svojím bohato oceňovaným cuvée, ktoré je prestupovou stanicou medzi sviežimi reduktívnymi vínami a oxidatívnymi tokajskými výbermi.

Má bohatú arómu po medových plástoch s tónmi datlí a plnú štruktúrovanú chuť po kandizovanom ovocí so sviežou kyselinkou.

Toto víno sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch z najlepšieho hrozna.

V ponuke aj sekt a MÚZA

V ponuke majú aj sekt vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie tak, ako sa vyrábajú vína typu Champagne.

„Znamená to, že dáte víno do fliaš s kvasinkami a minimálne deväť mesiacov to tam kvasí, aby sa vám tam prírodne vyrobilo CO2. Dostanete tak sekt, ktorý má pekné perlenie, ale nie je nijako umelo dosycovaný.“

Nedávno prišli na trh s ďalším novým úspešným vínom. Ide o kupáž (spojenie) Muškátu žltého a zriedkavej odrody hrozna Zéta.

„Výsledkom je zlatožltá MÚZA s plnou atraktívnou arómou tropických plodov a muškátu. Chuť je šťavnatá s tónmi marhule. Názov vznikol zaujímavým spôsobom, vymysleli ho ľudia na základe súťaže na facebooku, ktorú sme vyhlásili. Bol to dobrý nápad, skvelé ohlasy a výsledkom je výstižné meno pre víno, ktoré dokonale vystihuje spojenie týchto dvoch odrôd.“

Vína značky Chateau GRAND BARI sa dajú kúpiť vo vinotékach, vychutnať si ich v reštauráciach či hoteloch.

V obchodných sieťach ich nehľadajte, ambiciózni majitelia sa vydali prémiovejšou cestou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Poďte kontrolovať novinárov denníka SME
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  5. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  6. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  10. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Poďte kontrolovať novinárov denníka SME
  4. Prognózy pre slovensky realitný trh v roku 2019
  5. Ako ušetriť s virtuálnym sídlom ?
  6. Rozhodnite o tom, aký projekt podporí Tesco vo vašom okolí!
  7. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  8. Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov
  9. Relaxačná zóna v záhrade
  10. TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM
  1. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 18 447
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 658
  3. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 15 634
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu? 7 541
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 153
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 062
  7. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 4 859
  8. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 2 936
  9. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV 2 917
  10. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 2 850

Neprehliadnite tiež

Nemocnica zaostrila na výťahy. Do šrotu posiela päťdesiatročný

Pamätníka nahradí nový moderný mechanizmus.

Útulok pre zvieratá je už postavený. Zatiaľ ostáva prázdny

Prešovskí poslanci majú schváliť ďalšie peniaze na jeho rozšírenie.

Šoltés a Čížek by sa mali vrátiť do zostavy oceliarov v Detve

Košičania sa na šnúru zápasov vonku pripravujú v Crow aréne.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Európske jadro či konšpirácia z Aachenu? Prečo sa Francúzi a Nemci zblížili

Merkelová vidí ďalší krok k európskej armáde.

Dobré ráno

Dobré ráno: Chcel vypovedať, Kosík záhadne zmizol

Bol svedkom pri zavlečení Kováča do cudziny.

Stĺpček Petra Schutza

Čo môže byť za únosom Kosíka

Vidieť súvislosť s jeho svedectvom proti Lexovi je dosť zložité.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop