Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Chateau Grand Bari okúzli sviežimi, ľahkými suchými vínkami

Ambiciózne vinárstvo v tokajskej Veľkej Bare ctí tradície.

(Zdroj: archív Chateau Grand Bari )

Chateau GRAND BARI je nová značka vína, reprezentujúca mladé ambiózne dynamické vinárstvo v Tokajskej oblasti, ktoré minulý rok po zbere panenskej úrody vstúpilo na trh.

Milovníkov vína už okúzlilo moderným pohľadom na výrobu vína v tradičnej oblasti a úspešne búra mýty, že tokajské vína môžu byť len ťažké, sladké putňové.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V sieti vinoték a reštaurácií, kde sa ich vína predávajú, si už fajnšmekri všimli, že ich produkcia je úplne iná, ako boli z Tokaja zvyknutí a oceňujú suché, ľahké, svieže a minerálne vína.

SkryťVypnúť reklamu

Vinárstvo sa snaží robiť vína novým štýlom, zachovať tradície z histórie a ponúkať štrukturované biele vína suché, ktoré sú určené na bežný konzum.

V portfóliu Chateau GRAND BARI samozrejme nájdete aj klasické putňové výbery, majitelia však chcú búrať mýty, že Tokaj rovná sa ťažké a sladké.

Vinohrady sadili Taliani v 13. storočí

„Sme z vinohradníckej oblasti Tokaj z obce Veľká Bara, ktorá bola inšpiráciou pre názov značky. Bari sa totiž volala talianska dedinka, odkiaľ jej obyvatelia vinári došli na naše územie v 13. storočí. Oblasť Veľkej Bary bola v tom čase zdevastovaná po útokoch Turkov, tak sa kráľ Belo IV. rozhodol, že to tam treba zveľadiť,“ vysvetľuje marketingový manažér spoločnosti Pavol Krištín.

Dočkali sa úspešnej panenskej úrody

Vinárstvo košickej spoločnosti vzniklo iba niekoľko rokov dozadu a v minulom roku sa dočkalo prvej panenskej úrody a vstúpilo na trh s vínami vyrobenými novým štýlom, avšak s úctou k tradícii.

SkryťVypnúť reklamu

„Momentálne máme 60 hektárov, pričom pôvodných tridsaťročných viníc je takých 15 hektárov, ďalších 30 hektárov sú nové vinohrady a zvyšných 15 hektárov bude rodiacich v najbližších rokoch. Reálne je teraz vysadených a rodiacich približne 45 hektárov. Práve to nám umožňuje mať vína s rôznym charakterom, pretože chuť hrozna z mladých viníc sa líši od tých starých, vysadených pred tridsiatimi rokmi. Spracovávame len vlastné hrozno, vieme presne, čo sme kde posadili a s akým úmyslom, ako sme sa o hrozno starali a aké víno z neho chceme vyrobiť.“

Používajú prírodné prostriedky

Všetky vinice spoločnosti Chateau GRAND BARI sú zaradené do integrovanej ochrany.

Znamená to, že minimalizujú chemické postreky, používajú sa len prírodné látky.

"Aby ste si to vedeli predstaviť, strieka sa napríklad pomarančovým olejom, ktorý odstrašuje škodcov, ale po postreku môžete hrozno jesť bez toho, aby ste sa obávali o svoje zdravie, lebo je to prírodná látka.“

SkryťVypnúť reklamu

Vzorom pre mladé vinárstvo je Maďarsko, ktoré je ďalej pred slovenským Tokajom.

Vinárstva u južných susedov sú centrami turistického ruchu, čo by si priali v budúcnosti aj na slovenskej strane.

Vinárstvo pre verejnosť, degustovať i prespať

Už na jar chystajú pre vinárskych fajnšmekrov veľké prekvapenie slávnostné otvorenie centra vinárstva, kde vinári nájdu rozsiahle vínne pivnice, degustačné miestnosti, štýlovú reštauráciu i možnosť ubytovať sa v apartmánoch.

„Putňové a sladké víno je ideálne si vychutnať v malom množstve s pečenou kačicou pri špeciálnej príležitosti. Z tejto oblasti sa však dajú vyrobiť perfektné vína suché, svieže na bežné pitie. Pod vinicami je totiž vulkanické podložie z minulosti, keď oblasť bola v sopečnej činnosti. Pôda je výrazne kamenistá, dokážete preto dopestovať minerálne vína, ktorých chuť je viac štrukturovaná. Naším cieľom je naučiť ľudí, že Tokaj nemusí byť len sladký a ťažký,“ dodáva Krištín.

Od iných hrozno nekupujú, garantujú kvalitu

Výsadbu nových vinohradov urobili v roku 2013, po troch rokoch čakania na prvú úrodu, boli spokojní. „Mali sme dosť prívlastkových vín, výbery z hrozna.“

V súčasnosti majú v ponuke 14 druhov vín, ich výnimočnej chuti nahráva fakt, že v Chateau GRAND BARI hrozno z iných viníc zásadne nenakupujú, príkladne sa starajú o svoje a tak dokážu ustrážiť počas celého procesu jeho chuť a vysokú kvalitu.

„Vyzdvihol by som naše víno VULKANO, ktoré je sepážou furmintov, zberaných z najviac kamenistých častí vinohradu, čo mu dodáva originálny charakter. Ďalej máme v ponuke radu QUERCUS (dub) vína, ktoré boli vyrobené zo starých 30-ročných vinohradov, vyzrievajúcich v drevených sudoch. Sudy odovzdali Quercus Furmintu svoju dušu a výsledkom je krásne zlatisté víno so špirálou toastu, pomarančov až plodov duly, v mohutnej chuti sa mieša aj vanilka,“ približuje chuť vín Pavol Krištín.

Vlajková loď ROYAL CUVÉE

Vinárstvo sa pýši aj svojím bohato oceňovaným cuvée, ktoré je prestupovou stanicou medzi sviežimi reduktívnymi vínami a oxidatívnymi tokajskými výbermi.

Má bohatú arómu po medových plástoch s tónmi datlí a plnú štruktúrovanú chuť po kandizovanom ovocí so sviežou kyselinkou.

Toto víno sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch z najlepšieho hrozna.

V ponuke aj sekt a MÚZA

V ponuke majú aj sekt vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie tak, ako sa vyrábajú vína typu Champagne.

„Znamená to, že dáte víno do fliaš s kvasinkami a minimálne deväť mesiacov to tam kvasí, aby sa vám tam prírodne vyrobilo CO2. Dostanete tak sekt, ktorý má pekné perlenie, ale nie je nijako umelo dosycovaný.“

Nedávno prišli na trh s ďalším novým úspešným vínom. Ide o kupáž (spojenie) Muškátu žltého a zriedkavej odrody hrozna Zéta.

„Výsledkom je zlatožltá MÚZA s plnou atraktívnou arómou tropických plodov a muškátu. Chuť je šťavnatá s tónmi marhule. Názov vznikol zaujímavým spôsobom, vymysleli ho ľudia na základe súťaže na facebooku, ktorú sme vyhlásili. Bol to dobrý nápad, skvelé ohlasy a výsledkom je výstižné meno pre víno, ktoré dokonale vystihuje spojenie týchto dvoch odrôd.“

Vína značky Chateau GRAND BARI sa dajú kúpiť vo vinotékach, vychutnať si ich v reštauráciach či hoteloch.

V obchodných sieťach ich nehľadajte, ambiciózni majitelia sa vydali prémiovejšou cestou.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu
  4. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  1. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  6. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  7. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  8. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 942
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 10 585
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 631
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu 1 785
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 608
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 396
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 076

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Škriatok rodinný... 2022
  2. Ivan Iliev: Opustí Srbsko vzťahy s Ruskom v záujme členstva v EÚ?
  3. Ján Šeďo: Trojročného syna som musel od seba odtrhnúť násilím.
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Spišská Kapitula (II)
  5. Rastislav Puchala: Znásilnil susedu a zabil jej syna
  6. Peter Maroncik: Ako by mal vyzerať moderný prezident?
  7. Jan Pražák: Otrava (příběh z doby covidové)
  8. Marian Vojtko: Na Hromnice o hodinu více
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 581
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 735
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 856
  4. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 745
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 676
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 031
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 853
  8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 590
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj počas tlačovej konferencie o tom, že víta stratený spis Štátnej bezpečnosti.

Zvažuje právne kroky.


2 h

KDH ide do volieb samostatne, no kandidátku má otvorenú.


a 1 ďalší 15m
Peter Tkačenko

Zdá sa, že za zatvorenými dvermi hovorí to isté čo verejne.


26m
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 15 h

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Škriatok rodinný... 2022
  2. Ivan Iliev: Opustí Srbsko vzťahy s Ruskom v záujme členstva v EÚ?
  3. Ján Šeďo: Trojročného syna som musel od seba odtrhnúť násilím.
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Spišská Kapitula (II)
  5. Rastislav Puchala: Znásilnil susedu a zabil jej syna
  6. Peter Maroncik: Ako by mal vyzerať moderný prezident?
  7. Jan Pražák: Otrava (příběh z doby covidové)
  8. Marian Vojtko: Na Hromnice o hodinu více
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 581
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 735
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 856
  4. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 745
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 676
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 031
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 853
  8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 590
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu