Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 21. apríl, 2019 | Meniny má Ervín
Nájdete nás na webe
INZERCIA

Chateau Grand Bari okúzli sviežimi, ľahkými suchými vínkami

Ambiciózne vinárstvo v tokajskej Veľkej Bare ctí tradície.

(Zdroj: archív Chateau Grand Bari )

Chateau GRAND BARI je nová značka vína, reprezentujúca mladé ambiózne dynamické vinárstvo v Tokajskej oblasti, ktoré minulý rok po zbere panenskej úrody vstúpilo na trh.

Milovníkov vína už okúzlilo moderným pohľadom na výrobu vína v tradičnej oblasti a úspešne búra mýty, že tokajské vína môžu byť len ťažké, sladké putňové.

V sieti vinoték a reštaurácií, kde sa ich vína predávajú, si už fajnšmekri všimli, že ich produkcia je úplne iná, ako boli z Tokaja zvyknutí a oceňujú suché, ľahké, svieže a minerálne vína.

Vinárstvo sa snaží robiť vína novým štýlom, zachovať tradície z histórie a ponúkať štrukturované biele vína suché, ktoré sú určené na bežný konzum.

V portfóliu Chateau GRAND BARI samozrejme nájdete aj klasické putňové výbery, majitelia však chcú búrať mýty, že Tokaj rovná sa ťažké a sladké.

Vinohrady sadili Taliani v 13. storočí

„Sme z vinohradníckej oblasti Tokaj z obce Veľká Bara, ktorá bola inšpiráciou pre názov značky. Bari sa totiž volala talianska dedinka, odkiaľ jej obyvatelia vinári došli na naše územie v 13. storočí. Oblasť Veľkej Bary bola v tom čase zdevastovaná po útokoch Turkov, tak sa kráľ Belo IV. rozhodol, že to tam treba zveľadiť,“ vysvetľuje marketingový manažér spoločnosti Pavol Krištín.

Dočkali sa úspešnej panenskej úrody

Vinárstvo košickej spoločnosti vzniklo iba niekoľko rokov dozadu a v minulom roku sa dočkalo prvej panenskej úrody a vstúpilo na trh s vínami vyrobenými novým štýlom, avšak s úctou k tradícii.

„Momentálne máme 60 hektárov, pričom pôvodných tridsaťročných viníc je takých 15 hektárov, ďalších 30 hektárov sú nové vinohrady a zvyšných 15 hektárov bude rodiacich v najbližších rokoch. Reálne je teraz vysadených a rodiacich približne 45 hektárov. Práve to nám umožňuje mať vína s rôznym charakterom, pretože chuť hrozna z mladých viníc sa líši od tých starých, vysadených pred tridsiatimi rokmi. Spracovávame len vlastné hrozno, vieme presne, čo sme kde posadili a s akým úmyslom, ako sme sa o hrozno starali a aké víno z neho chceme vyrobiť.“

Používajú prírodné prostriedky

Všetky vinice spoločnosti Chateau GRAND BARI sú zaradené do integrovanej ochrany.

Znamená to, že minimalizujú chemické postreky, používajú sa len prírodné látky.

"Aby ste si to vedeli predstaviť, strieka sa napríklad pomarančovým olejom, ktorý odstrašuje škodcov, ale po postreku môžete hrozno jesť bez toho, aby ste sa obávali o svoje zdravie, lebo je to prírodná látka.“

Vzorom pre mladé vinárstvo je Maďarsko, ktoré je ďalej pred slovenským Tokajom.

Vinárstva u južných susedov sú centrami turistického ruchu, čo by si priali v budúcnosti aj na slovenskej strane.

Vinárstvo pre verejnosť, degustovať i prespať

Už na jar chystajú pre vinárskych fajnšmekrov veľké prekvapenie slávnostné otvorenie centra vinárstva, kde vinári nájdu rozsiahle vínne pivnice, degustačné miestnosti, štýlovú reštauráciu i možnosť ubytovať sa v apartmánoch.

„Putňové a sladké víno je ideálne si vychutnať v malom množstve s pečenou kačicou pri špeciálnej príležitosti. Z tejto oblasti sa však dajú vyrobiť perfektné vína suché, svieže na bežné pitie. Pod vinicami je totiž vulkanické podložie z minulosti, keď oblasť bola v sopečnej činnosti. Pôda je výrazne kamenistá, dokážete preto dopestovať minerálne vína, ktorých chuť je viac štrukturovaná. Naším cieľom je naučiť ľudí, že Tokaj nemusí byť len sladký a ťažký,“ dodáva Krištín.

Od iných hrozno nekupujú, garantujú kvalitu

Výsadbu nových vinohradov urobili v roku 2013, po troch rokoch čakania na prvú úrodu, boli spokojní. „Mali sme dosť prívlastkových vín, výbery z hrozna.“

V súčasnosti majú v ponuke 14 druhov vín, ich výnimočnej chuti nahráva fakt, že v Chateau GRAND BARI hrozno z iných viníc zásadne nenakupujú, príkladne sa starajú o svoje a tak dokážu ustrážiť počas celého procesu jeho chuť a vysokú kvalitu.

„Vyzdvihol by som naše víno VULKANO, ktoré je sepážou furmintov, zberaných z najviac kamenistých častí vinohradu, čo mu dodáva originálny charakter. Ďalej máme v ponuke radu QUERCUS (dub) vína, ktoré boli vyrobené zo starých 30-ročných vinohradov, vyzrievajúcich v drevených sudoch. Sudy odovzdali Quercus Furmintu svoju dušu a výsledkom je krásne zlatisté víno so špirálou toastu, pomarančov až plodov duly, v mohutnej chuti sa mieša aj vanilka,“ približuje chuť vín Pavol Krištín.

Vlajková loď ROYAL CUVÉE

Vinárstvo sa pýši aj svojím bohato oceňovaným cuvée, ktoré je prestupovou stanicou medzi sviežimi reduktívnymi vínami a oxidatívnymi tokajskými výbermi.

Má bohatú arómu po medových plástoch s tónmi datlí a plnú štruktúrovanú chuť po kandizovanom ovocí so sviežou kyselinkou.

Toto víno sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch z najlepšieho hrozna.

V ponuke aj sekt a MÚZA

V ponuke majú aj sekt vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie tak, ako sa vyrábajú vína typu Champagne.

„Znamená to, že dáte víno do fliaš s kvasinkami a minimálne deväť mesiacov to tam kvasí, aby sa vám tam prírodne vyrobilo CO2. Dostanete tak sekt, ktorý má pekné perlenie, ale nie je nijako umelo dosycovaný.“

Nedávno prišli na trh s ďalším novým úspešným vínom. Ide o kupáž (spojenie) Muškátu žltého a zriedkavej odrody hrozna Zéta.

„Výsledkom je zlatožltá MÚZA s plnou atraktívnou arómou tropických plodov a muškátu. Chuť je šťavnatá s tónmi marhule. Názov vznikol zaujímavým spôsobom, vymysleli ho ľudia na základe súťaže na facebooku, ktorú sme vyhlásili. Bol to dobrý nápad, skvelé ohlasy a výsledkom je výstižné meno pre víno, ktoré dokonale vystihuje spojenie týchto dvoch odrôd.“

Vína značky Chateau GRAND BARI sa dajú kúpiť vo vinotékach, vychutnať si ich v reštauráciach či hoteloch.

V obchodných sieťach ich nehľadajte, ambiciózni majitelia sa vydali prémiovejšou cestou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 17 969
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 13 217
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 895
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 663
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 863
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 331
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 421
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 603
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 374
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 134

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop