Korzár logo Korzár Košice

Chateau Grand Bari okúzli sviežimi, ľahkými suchými vínkami

Ambiciózne vinárstvo v tokajskej Veľkej Bare ctí tradície.

(Zdroj: archív Chateau Grand Bari )

Chateau GRAND BARI je nová značka vína, reprezentujúca mladé ambiózne dynamické vinárstvo v Tokajskej oblasti, ktoré minulý rok po zbere panenskej úrody vstúpilo na trh.

Milovníkov vína už okúzlilo moderným pohľadom na výrobu vína v tradičnej oblasti a úspešne búra mýty, že tokajské vína môžu byť len ťažké, sladké putňové.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V sieti vinoték a reštaurácií, kde sa ich vína predávajú, si už fajnšmekri všimli, že ich produkcia je úplne iná, ako boli z Tokaja zvyknutí a oceňujú suché, ľahké, svieže a minerálne vína.

SkryťVypnúť reklamu

Vinárstvo sa snaží robiť vína novým štýlom, zachovať tradície z histórie a ponúkať štrukturované biele vína suché, ktoré sú určené na bežný konzum.

V portfóliu Chateau GRAND BARI samozrejme nájdete aj klasické putňové výbery, majitelia však chcú búrať mýty, že Tokaj rovná sa ťažké a sladké.

Vinohrady sadili Taliani v 13. storočí

„Sme z vinohradníckej oblasti Tokaj z obce Veľká Bara, ktorá bola inšpiráciou pre názov značky. Bari sa totiž volala talianska dedinka, odkiaľ jej obyvatelia vinári došli na naše územie v 13. storočí. Oblasť Veľkej Bary bola v tom čase zdevastovaná po útokoch Turkov, tak sa kráľ Belo IV. rozhodol, že to tam treba zveľadiť,“ vysvetľuje marketingový manažér spoločnosti Pavol Krištín.

Dočkali sa úspešnej panenskej úrody

Vinárstvo košickej spoločnosti vzniklo iba niekoľko rokov dozadu a v minulom roku sa dočkalo prvej panenskej úrody a vstúpilo na trh s vínami vyrobenými novým štýlom, avšak s úctou k tradícii.

SkryťVypnúť reklamu

„Momentálne máme 60 hektárov, pričom pôvodných tridsaťročných viníc je takých 15 hektárov, ďalších 30 hektárov sú nové vinohrady a zvyšných 15 hektárov bude rodiacich v najbližších rokoch. Reálne je teraz vysadených a rodiacich približne 45 hektárov. Práve to nám umožňuje mať vína s rôznym charakterom, pretože chuť hrozna z mladých viníc sa líši od tých starých, vysadených pred tridsiatimi rokmi. Spracovávame len vlastné hrozno, vieme presne, čo sme kde posadili a s akým úmyslom, ako sme sa o hrozno starali a aké víno z neho chceme vyrobiť.“

Používajú prírodné prostriedky

Všetky vinice spoločnosti Chateau GRAND BARI sú zaradené do integrovanej ochrany.

Znamená to, že minimalizujú chemické postreky, používajú sa len prírodné látky.

"Aby ste si to vedeli predstaviť, strieka sa napríklad pomarančovým olejom, ktorý odstrašuje škodcov, ale po postreku môžete hrozno jesť bez toho, aby ste sa obávali o svoje zdravie, lebo je to prírodná látka.“

SkryťVypnúť reklamu

Vzorom pre mladé vinárstvo je Maďarsko, ktoré je ďalej pred slovenským Tokajom.

Vinárstva u južných susedov sú centrami turistického ruchu, čo by si priali v budúcnosti aj na slovenskej strane.

Vinárstvo pre verejnosť, degustovať i prespať

Už na jar chystajú pre vinárskych fajnšmekrov veľké prekvapenie slávnostné otvorenie centra vinárstva, kde vinári nájdu rozsiahle vínne pivnice, degustačné miestnosti, štýlovú reštauráciu i možnosť ubytovať sa v apartmánoch.

„Putňové a sladké víno je ideálne si vychutnať v malom množstve s pečenou kačicou pri špeciálnej príležitosti. Z tejto oblasti sa však dajú vyrobiť perfektné vína suché, svieže na bežné pitie. Pod vinicami je totiž vulkanické podložie z minulosti, keď oblasť bola v sopečnej činnosti. Pôda je výrazne kamenistá, dokážete preto dopestovať minerálne vína, ktorých chuť je viac štrukturovaná. Naším cieľom je naučiť ľudí, že Tokaj nemusí byť len sladký a ťažký,“ dodáva Krištín.

Od iných hrozno nekupujú, garantujú kvalitu

Výsadbu nových vinohradov urobili v roku 2013, po troch rokoch čakania na prvú úrodu, boli spokojní. „Mali sme dosť prívlastkových vín, výbery z hrozna.“

V súčasnosti majú v ponuke 14 druhov vín, ich výnimočnej chuti nahráva fakt, že v Chateau GRAND BARI hrozno z iných viníc zásadne nenakupujú, príkladne sa starajú o svoje a tak dokážu ustrážiť počas celého procesu jeho chuť a vysokú kvalitu.

„Vyzdvihol by som naše víno VULKANO, ktoré je sepážou furmintov, zberaných z najviac kamenistých častí vinohradu, čo mu dodáva originálny charakter. Ďalej máme v ponuke radu QUERCUS (dub) vína, ktoré boli vyrobené zo starých 30-ročných vinohradov, vyzrievajúcich v drevených sudoch. Sudy odovzdali Quercus Furmintu svoju dušu a výsledkom je krásne zlatisté víno so špirálou toastu, pomarančov až plodov duly, v mohutnej chuti sa mieša aj vanilka,“ približuje chuť vín Pavol Krištín.

Vlajková loď ROYAL CUVÉE

Vinárstvo sa pýši aj svojím bohato oceňovaným cuvée, ktoré je prestupovou stanicou medzi sviežimi reduktívnymi vínami a oxidatívnymi tokajskými výbermi.

Má bohatú arómu po medových plástoch s tónmi datlí a plnú štruktúrovanú chuť po kandizovanom ovocí so sviežou kyselinkou.

Toto víno sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch z najlepšieho hrozna.

V ponuke aj sekt a MÚZA

V ponuke majú aj sekt vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie tak, ako sa vyrábajú vína typu Champagne.

„Znamená to, že dáte víno do fliaš s kvasinkami a minimálne deväť mesiacov to tam kvasí, aby sa vám tam prírodne vyrobilo CO2. Dostanete tak sekt, ktorý má pekné perlenie, ale nie je nijako umelo dosycovaný.“

Nedávno prišli na trh s ďalším novým úspešným vínom. Ide o kupáž (spojenie) Muškátu žltého a zriedkavej odrody hrozna Zéta.

„Výsledkom je zlatožltá MÚZA s plnou atraktívnou arómou tropických plodov a muškátu. Chuť je šťavnatá s tónmi marhule. Názov vznikol zaujímavým spôsobom, vymysleli ho ľudia na základe súťaže na facebooku, ktorú sme vyhlásili. Bol to dobrý nápad, skvelé ohlasy a výsledkom je výstižné meno pre víno, ktoré dokonale vystihuje spojenie týchto dvoch odrôd.“

Vína značky Chateau GRAND BARI sa dajú kúpiť vo vinotékach, vychutnať si ich v reštauráciach či hoteloch.

V obchodných sieťach ich nehľadajte, ambiciózni majitelia sa vydali prémiovejšou cestou.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 12 177
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 346
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 967
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 484
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 151
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 394
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 2 362
  8. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 2 141
  1. Marek Tocimák: Povznesený Zvukom Duše
  2. Roman Kalianko: Je Wise nový Revolut?
  3. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie
  4. Martin Eštočák: Najväčší kontrolný škandál v histórii Prešova: 43 dôvodov, prečo to nie je len „bežná chyba“
  5. Dominik Sumbal: Ficove zlyhania zdevastovali pracovný trh: 14 rokov klamstiev, populizmu a premárnených šancí
  6. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle!
  7. Vladimír Čuchran: Ľudia, neviem, či vám je pomoci. Nezáujem, ľudí v minulosti je trestuhodná a je zdrojom problémov súčasného stavu spoločnosti... Pochopíte?
  8. Štefan Šturdzík: Bojnice - Prievidza
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 28 218
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 26 864
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 15 447
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 9 468
  5. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 374
  6. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 3 918
  7. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 3 657
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum. 3 619
  1. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  3. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
  4. INESS: Cena zamestnanca opäť narástla
  5. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  6. Tupou Ceruzou: Pápež František
  7. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marek Tocimák: Povznesený Zvukom Duše
  2. Roman Kalianko: Je Wise nový Revolut?
  3. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie
  4. Martin Eštočák: Najväčší kontrolný škandál v histórii Prešova: 43 dôvodov, prečo to nie je len „bežná chyba“
  5. Dominik Sumbal: Ficove zlyhania zdevastovali pracovný trh: 14 rokov klamstiev, populizmu a premárnených šancí
  6. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle!
  7. Vladimír Čuchran: Ľudia, neviem, či vám je pomoci. Nezáujem, ľudí v minulosti je trestuhodná a je zdrojom problémov súčasného stavu spoločnosti... Pochopíte?
  8. Štefan Šturdzík: Bojnice - Prievidza
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 28 218
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 26 864
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 15 447
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 9 468
  5. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 374
  6. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 3 918
  7. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 3 657
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum. 3 619
  1. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  3. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
  4. INESS: Cena zamestnanca opäť narástla
  5. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  6. Tupou Ceruzou: Pápež František
  7. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu