Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Vianočné menu sľubuje zdravie, bohatstvo a prosperitu

Makom, šošovicou a cesnakom preto nešetrite.

Vianočný stôl kedysi. Bol bohatý a pritom jednoduchý.Vianočný stôl kedysi. Bol bohatý a pritom jednoduchý. (Zdroj: tasr)

To neopakovateľné čaro Vianociam odjakživa dodávali tradície. Dedili sa z generácie na generáciu a mnohé pretrvali až dodnes.

Dnešné sviatky sú síce celkom iné, ako ich poznali naši dávni predkovia, no niektoré tradície predsa len pretrvali.

Hádam najviac z nich sa snažíme dodržať pri príprave vianočného menu. A tak na našich stoloch nechýba mak, cesnak, šošovica, kyslá kapusta či ryba.

Majú nám totiž uchovať zdravie a zabezpečiť prosperitu.

Biely obrus, červený vzor

Vianočné stolovanie v minulých storočiach sa od toho nášho, pochopiteľne, poriadne odlišovalo. Príprava sviatočného menu mala svoje presne dané pravidlá.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedálenský stôl prešiel pred Štedrým dňom dôkladnou očistou. Pred večerou naň gazdiná prestrela biely obrus, ktorý musel mať vzor vyšitý červenou niťou.

Červená mala ochranný a očistný charakter, bola totiž považovaná za symbol ohňa.

Protestanti mohli aj mäso, katolíci sa postili

Prečítajte si tiež: Milan Junior Zimnýkoval: Štedrá večera, to bol festival vôní Čítajte 

Tak, ako je rozmanitý slovenský folklór, bolo rozmanité aj štedrovečerné menu.

Odlišovalo sa však nielen podľa regiónu, ale aj podľa vierovyznania. Protestanti zvyčajne nedržali počas Štedrého dňa pôst, a tak aj na večeru mávali mäsité jedlá.

Katolíci sa však postili celý deň a pôstna bola aj ich štedrá večera.

Pozostávala z množstva chodov, niekde ich bolo sedem, ako dní v týždni, inde 12, ako mesiacov v roku, čo malo zabezpečiť hojnosť aj počas celého nasledujúceho roka.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsité pokrmy by ste na ich stoloch ale nenašli.

Kaše, pirohy aj prívarky

Vo väčšine slovenských rodín sa už stáročia začína večera rovnako – oblátkami, medom a cesnakom. Kým sa vo vianočnom menu neobjavili oblátky, jedávali ľudia posúchy s medom alebo kúsok chleba so soľou.

Prečítajte si tiež: Tibor Vargapál: Med nevyberajte podľa farby Čítajte 

Med a cesnak sú dodnes symbolom zdravia.

Po nich nasleduje vianočná polievka. Niekde je to kapustnica, inde hubová mačanka, bežná bola aj polievka šošovicová, hrachová alebo rybacia.

Ďalším chodom boli kaše – prosná, cícerová, pšeničná, pohánková alebo z kukuričnej krupice, pripravované na slaný spôsob, prípadne na sladko s medom.

Bežnou súčasťou štedrovečerného menu boli prívarky, zväčša strukovinové. Konzumácia hrachu a šošovice mala totiž predznamenať bohatstvo.

V niektorých regiónoch východného Slovenska sa jedli počas štedrej večere aj pirohy na rôzny spôsob – tatarčené, zemiakové alebo sladké plnené s lekvárom.

Skryť Vypnúť reklamu

A keďže aj ryba je kvôli svojej „chladnej krvi“ považovaná za pôstne jedlo, našla na miesto na bohatom vianočnom stole. Samozrejme, o vyprážaní v tom čase ešte gazdiné nechyrovali.

Aj sladkého bol dostatok

Sladkou bodkou za štedrou hostinou boli bobaľky či opekance, skrátka sladká pochúťka z kysnutého cesta s makom alebo tvarohom.

Okrem nich gazdiné na celé sviatky napiekli dostatok sladkých koláčov, ktoré plnili makom, orechmi alebo tvarohom, neskôr sa z mesta do dedín rozšírili aj štrúdle a vianočné štóly.

Symbolom vianočnej hojnosti je aj koláč štedrák, ktorý je naozaj bohatý na množstvo náplní.

V mnohých východoslovenských obciach si nevedeli a dodnes nevedia predstaviť Vianoce bez obradného koláča s názvom kračun.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 101
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 244
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 001
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 714
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 667
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 515
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 310
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 279
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 092
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Ilustračné foto.
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.
Leonardo DiCaprio

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop