Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 8. marec, 2021 | Meniny má Alan, AlanaKrížovkyKrížovky

Vianočné menu sľubuje zdravie, bohatstvo a prosperitu

Makom, šošovicou a cesnakom preto nešetrite.

Vianočný stôl kedysi. Bol bohatý a pritom jednoduchý.Vianočný stôl kedysi. Bol bohatý a pritom jednoduchý. (Zdroj: tasr)

To neopakovateľné čaro Vianociam odjakživa dodávali tradície. Dedili sa z generácie na generáciu a mnohé pretrvali až dodnes.

Dnešné sviatky sú síce celkom iné, ako ich poznali naši dávni predkovia, no niektoré tradície predsa len pretrvali.

Hádam najviac z nich sa snažíme dodržať pri príprave vianočného menu. A tak na našich stoloch nechýba mak, cesnak, šošovica, kyslá kapusta či ryba.

Majú nám totiž uchovať zdravie a zabezpečiť prosperitu.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Biely obrus, červený vzor

Vianočné stolovanie v minulých storočiach sa od toho nášho, pochopiteľne, poriadne odlišovalo. Príprava sviatočného menu mala svoje presne dané pravidlá.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedálenský stôl prešiel pred Štedrým dňom dôkladnou očistou. Pred večerou naň gazdiná prestrela biely obrus, ktorý musel mať vzor vyšitý červenou niťou.

Červená mala ochranný a očistný charakter, bola totiž považovaná za symbol ohňa.

Protestanti mohli aj mäso, katolíci sa postili

Prečítajte si tiež: Milan Junior Zimnýkoval: Štedrá večera, to bol festival vôní Čítajte 

Tak, ako je rozmanitý slovenský folklór, bolo rozmanité aj štedrovečerné menu.

Odlišovalo sa však nielen podľa regiónu, ale aj podľa vierovyznania. Protestanti zvyčajne nedržali počas Štedrého dňa pôst, a tak aj na večeru mávali mäsité jedlá.

Katolíci sa však postili celý deň a pôstna bola aj ich štedrá večera.

Pozostávala z množstva chodov, niekde ich bolo sedem, ako dní v týždni, inde 12, ako mesiacov v roku, čo malo zabezpečiť hojnosť aj počas celého nasledujúceho roka.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsité pokrmy by ste na ich stoloch ale nenašli.

Kaše, pirohy aj prívarky

Vo väčšine slovenských rodín sa už stáročia začína večera rovnako – oblátkami, medom a cesnakom. Kým sa vo vianočnom menu neobjavili oblátky, jedávali ľudia posúchy s medom alebo kúsok chleba so soľou.

Prečítajte si tiež: Tibor Vargapál: Med nevyberajte podľa farby Čítajte 

Med a cesnak sú dodnes symbolom zdravia.

Po nich nasleduje vianočná polievka. Niekde je to kapustnica, inde hubová mačanka, bežná bola aj polievka šošovicová, hrachová alebo rybacia.

Ďalším chodom boli kaše – prosná, cícerová, pšeničná, pohánková alebo z kukuričnej krupice, pripravované na slaný spôsob, prípadne na sladko s medom.

Bežnou súčasťou štedrovečerného menu boli prívarky, zväčša strukovinové. Konzumácia hrachu a šošovice mala totiž predznamenať bohatstvo.

V niektorých regiónoch východného Slovenska sa jedli počas štedrej večere aj pirohy na rôzny spôsob – tatarčené, zemiakové alebo sladké plnené s lekvárom.

Skryť Vypnúť reklamu

A keďže aj ryba je kvôli svojej „chladnej krvi“ považovaná za pôstne jedlo, našla na miesto na bohatom vianočnom stole. Samozrejme, o vyprážaní v tom čase ešte gazdiné nechyrovali.

Aj sladkého bol dostatok

Sladkou bodkou za štedrou hostinou boli bobaľky či opekance, skrátka sladká pochúťka z kysnutého cesta s makom alebo tvarohom.

Okrem nich gazdiné na celé sviatky napiekli dostatok sladkých koláčov, ktoré plnili makom, orechmi alebo tvarohom, neskôr sa z mesta do dedín rozšírili aj štrúdle a vianočné štóly.

Symbolom vianočnej hojnosti je aj koláč štedrák, ktorý je naozaj bohatý na množstvo náplní.

V mnohých východoslovenských obciach si nevedeli a dodnes nevedia predstaviť Vianoce bez obradného koláča s názvom kračun.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  7. Nové číslo Historickej revue
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  2. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  3. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Nové číslo Historickej revue
  7. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  8. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  9. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  10. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 25 686
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 111
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 063
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 12 689
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 709
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 9 004
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 741
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 8 365
  9. Nové číslo Historickej revue 8 116
  10. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 6 484
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop