Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Tibor Vargapál: Med nevyberajte podľa farby

Skúsený včelár radí.

(Zdroj: archív T. V.)

Med a Vianoce sú priam neoddeliteľné súčasti. Dávame ho do koláčov a aj iných pokrmov, jeme ho s oblátkami , lebo symbolizuje zdravie.

Skúsený včelár Tibor Vargapál poradí, ako si vybrať ten najlepší.

Prečítajte si tiež: Vianočné menu sľubuje zdravie, bohatstvo a prosperitu Čítajte 

Včelám a medu sa venuje celý život. Každý rok má do dvesto úľov. Ak chce vyrobiť rôzne druhy medu, včely musí pravidelne prevážať blízko k rastlinám, ktoré práve kvitnú.

Len takto sa dá dosiahnuť, že si môžeme vyberať z repkového, agátového, slnečnicového či medovicového medu, práve posledný menovaný je medzi zákazníkmi najvyhľadávanejší.

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to tmavý med a je najchutnejší. Ľudia ho majú veľmi radi, no je ho aj najmenej a dopyt je veľký, preto je aj najdrahší,“ vysvetľuje Tibor Vargapál.

Horúci nápoj medu nesvedčí

Najlacnejším medom je repkový, pretože polí s repkou je veľké množstvo.

„Chuťovo nie je veľmi zaujímavý, ale pre telo je rovnako vhodný ako ktorýkoľvek iný med. Odporúčam ho na osladenie čaju, ale lesný do čaju nedávajte, ten si vychutnajte len tak na lyžičke alebo si ho natrite na chlebík. Do čaju by ho bola škoda.“

Teória o tom, že med nepatrí do horúceho čaju je jednou z mála informácií, ktoré v súvislosti s medom máme a je pravdivá.

„Med obsahuje enzýmy, minerály a vitamíny. Na teplotu sú najháklivejšie enzýmy, začínajú sa ničiť už pri 45 stupňoch. Preto si medom oslaďte chladnejší čaj. Ak ho pijete kvôli chorobe, radšej si dajte najprv lyžičku medu a horúci čaj až po chvíli.“

Skryť Vypnúť reklamu

Farba nerozhoduje o kvalite

O mede koluje aj množstvo mýtov. Jedným z nich je aj to, že čím je tmavší, tým je kvalitnejší.

Prečítajte si tiež: Milan Junior Zimnýkoval: Štedrá večera, to bol festival vôní Čítajte 

„Farba nesvedčí o kvalite, vypovedá o tom, ktoré rastliny mali včely najbližšie. Každý je kvalitný rovnako. Medy by sa mali striedať, pretože každý má svojský pomer látok, ktoré robia organizmu dobre,“ objasňuje.

Najsvetlejší med je agátový, ktorý máva nádych dozelena. No stačí, že včely okrem agátu zbierali peľ aj inde a už môže byť sfarbený dožlta.

„V Maďarsku pripomína agátový med farbou vodu, je takmer číry. Je u nich na prvom mieste v obľúbenosti.“

Včelár tiež vysvetľuje, že agátový med je najľahší na trávenie, môžu ho aj malé deti, prípadne diabetici, pre ktorých je sladenie medom oveľa zdravšie ako sladenie umelými náhradami cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

„Samozrejme, svoju chorobu musia mať dobre skompenzovanú a poradiť sa s lekárom. Naopak, najťažší na trávenie je práve tak obľúbený tmavý med. Deti by ho nemali jesť vôbec.“

Kryštalizácia je v poriadku

Ďalším tvrdením, ktoré nie je založené na pravde je, že med, skryštalizol nie je kvalitný alebo dokonca pokazený.

„Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu, tak ako voda, keď sa dá na mráz skryštalizuje. Horšie by bolo, keby sa tak nestalo, to by už potom nebola čistá voda.“

Keď teda med nekryštalizoval, znamená to, že sú v ňom sirupy alebo bol prehriaty, čím sa ale znehodnotili jeho cenné látky. Kryštalizácia rôznych druhov medu prebieha v rôznom čase.

„Je to dané pomerom dvoch hlavných cukrov v mede, glukózy a fruktózy. Čím viac glukózy, tým med rýchlejšie kryštalizuje. Napríklad v repkovom mede jej je veľmi veľa, a tak sa stáva, že je do dvoch týždňov úplne tuhý. Agátový, ak v ňom nie sú iné zložky, vydrží tekutý aj dva roky.“

Kvalitu si za pár eur nekúpite

Tiež ste už v regáli prevracali fľašu s medom a sledovali, ako rýchlo bublina z dna vyjde hore, lebo ste počuli, že keď ide pomaly, kúpite si kvalitný med?

„Žiaľ, ani to nemá s kvalitou nič spoločné. Znamená to akurát to, že je redší. Včely z neho nestihli odpariť toľko vody ako je potrebné, ale inak je v absolútnom poriadku,“ vyvracia Tibor Vargapál ďalší mýtus.

Ako teda spoznáte kvalitný med? „Za 3,50 eura kvalitný med nekúpite,“ začína vysvetľovať.

Ak si myslíte, že kúpou medu v supermarkete nič nepokazíte, pretože musel prejsť kontrolami, nie je to celkom správna úvaha.

Včelár objasňuje, ako to s väčšinou medov v supermarketoch, ktoré lákajú cenou, je.

„Problém medov v supermarketoch je, že nevieme, odkiaľ presne je a čo v ňom vlastne je. Na rozbor ho nepošlete, keďže stojí tisíce eur.“

Čím lacnejší med, tým by ste mali byť obozretnejší. „Lacný med sa dováža z Číny, Venezuely, Ukrajiny. Obchodníci na neho potom môžu dať peknú maržu a je to pre nich výhodné. Problém je, že Čína, ale aj Ukrajina môže používať pri chove včiel antibiotiká. U nás je to zakázané. Keď ich dajú včelám, dostane sa to aj do medu. Necítite to, nevidíte, ale je to tam. Ja by som taký med do úst nezobral, to si dám radšej cukor. Predstavte si, že dennodenne celý rok jete antibiotiká, čo to s vaším organizmom urobí.“

Neznámy pôvod

Podľa Vargapála je problém aj to, že medy z iných krajín nie sú dostatočne označené.

„Keďže je voľný obchod, navozí sa kvantum medu, tu sa to prebalí a uvedie sa, že je to slovenský med. Keby na tom bolo, že je z Ukrajiny alebo z Číny, tak si myslím, že by to zákazníci ani nekúpili. Takto označený med sa ale zatiaľ neobjavil. Kamufluje sa to aj nálepkou, že pochádza z krajín mimo EÚ.“

Aj to je dôvodom, prečo stále stúpa počet ľudí alergických na med. „Čím vzdialenejšia krajina, tým vyššie riziko alergickej reakcie. My na rastliny, z ktorých tam včely zbierajú peľ, nie sme zvyknutí. Med by sa mal jesť z oblasti, kde žijeme.“

Med, ktorý nie je med

A čo med, ktorý si môžeme kúpiť od predajcu niekde pri ceste?

„Je tmavý a fľaška vás vyjde aj na dvanásť eur. Vy ho kúpite v dobrej viere, že si beriete najchutnejší medovicový med. V skutočnosti je to umelý med. Fruktózový sirup, ktorého kilo stojí päťdesiat centov sa zmieša so skaramelizovaným cukrom. Veterinárna správa zistila, že 90 percent medov predávaných takto popri cestách med v skutočnosti nie je.“

Kľúčom ku kvalitnému medu je mať svojho včelára, ktorému dôverujete a môžete si byť istí, že platíte za výborný med.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 428
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 562
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 343
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 738
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 299
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 161
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 734
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 498
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 243
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 044
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Pred odbernými miestami sa už tvoria dlhé rady

Začalo sa plošné testovanie obyvateľov Slovenska.

Obyvatelia v meste Stará Turá pred budovou Domu kultúry Javorina počas operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá by mala zabezpečiť celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska, antigénovým testom na COVID-19.

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Lekár Laho: Šéf lekárskej komory spôsobil zdravotníctvu problémy

Odmena 500 eur je pre mladých lekárov motivujúca, vraví Laho.

Lekár Ladislav Laho na archívnej fotografii.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop