Korzár logo Korzár Košice

Tibor Vargapál: Med nevyberajte podľa farby

Skúsený včelár radí.

(Zdroj: archív T. V.)

Med a Vianoce sú priam neoddeliteľné súčasti. Dávame ho do koláčov a aj iných pokrmov, jeme ho s oblátkami , lebo symbolizuje zdravie.

Skúsený včelár Tibor Vargapál poradí, ako si vybrať ten najlepší.

Prečítajte si tiež: Vianočné menu sľubuje zdravie, bohatstvo a prosperitu Čítajte 

Včelám a medu sa venuje celý život. Každý rok má do dvesto úľov. Ak chce vyrobiť rôzne druhy medu, včely musí pravidelne prevážať blízko k rastlinám, ktoré práve kvitnú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len takto sa dá dosiahnuť, že si môžeme vyberať z repkového, agátového, slnečnicového či medovicového medu, práve posledný menovaný je medzi zákazníkmi najvyhľadávanejší.

SkryťVypnúť reklamu

„Je to tmavý med a je najchutnejší. Ľudia ho majú veľmi radi, no je ho aj najmenej a dopyt je veľký, preto je aj najdrahší,“ vysvetľuje Tibor Vargapál.

Horúci nápoj medu nesvedčí

Najlacnejším medom je repkový, pretože polí s repkou je veľké množstvo.

„Chuťovo nie je veľmi zaujímavý, ale pre telo je rovnako vhodný ako ktorýkoľvek iný med. Odporúčam ho na osladenie čaju, ale lesný do čaju nedávajte, ten si vychutnajte len tak na lyžičke alebo si ho natrite na chlebík. Do čaju by ho bola škoda.“

Teória o tom, že med nepatrí do horúceho čaju je jednou z mála informácií, ktoré v súvislosti s medom máme a je pravdivá.

„Med obsahuje enzýmy, minerály a vitamíny. Na teplotu sú najháklivejšie enzýmy, začínajú sa ničiť už pri 45 stupňoch. Preto si medom oslaďte chladnejší čaj. Ak ho pijete kvôli chorobe, radšej si dajte najprv lyžičku medu a horúci čaj až po chvíli.“

SkryťVypnúť reklamu

Farba nerozhoduje o kvalite

O mede koluje aj množstvo mýtov. Jedným z nich je aj to, že čím je tmavší, tým je kvalitnejší.

Prečítajte si tiež: Milan Junior Zimnýkoval: Štedrá večera, to bol festival vôní Čítajte 

„Farba nesvedčí o kvalite, vypovedá o tom, ktoré rastliny mali včely najbližšie. Každý je kvalitný rovnako. Medy by sa mali striedať, pretože každý má svojský pomer látok, ktoré robia organizmu dobre,“ objasňuje.

Najsvetlejší med je agátový, ktorý máva nádych dozelena. No stačí, že včely okrem agátu zbierali peľ aj inde a už môže byť sfarbený dožlta.

„V Maďarsku pripomína agátový med farbou vodu, je takmer číry. Je u nich na prvom mieste v obľúbenosti.“

Včelár tiež vysvetľuje, že agátový med je najľahší na trávenie, môžu ho aj malé deti, prípadne diabetici, pre ktorých je sladenie medom oveľa zdravšie ako sladenie umelými náhradami cukru.

SkryťVypnúť reklamu

„Samozrejme, svoju chorobu musia mať dobre skompenzovanú a poradiť sa s lekárom. Naopak, najťažší na trávenie je práve tak obľúbený tmavý med. Deti by ho nemali jesť vôbec.“

Kryštalizácia je v poriadku

Ďalším tvrdením, ktoré nie je založené na pravde je, že med, skryštalizol nie je kvalitný alebo dokonca pokazený.

„Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu, tak ako voda, keď sa dá na mráz skryštalizuje. Horšie by bolo, keby sa tak nestalo, to by už potom nebola čistá voda.“

Keď teda med nekryštalizoval, znamená to, že sú v ňom sirupy alebo bol prehriaty, čím sa ale znehodnotili jeho cenné látky. Kryštalizácia rôznych druhov medu prebieha v rôznom čase.

„Je to dané pomerom dvoch hlavných cukrov v mede, glukózy a fruktózy. Čím viac glukózy, tým med rýchlejšie kryštalizuje. Napríklad v repkovom mede jej je veľmi veľa, a tak sa stáva, že je do dvoch týždňov úplne tuhý. Agátový, ak v ňom nie sú iné zložky, vydrží tekutý aj dva roky.“

Kvalitu si za pár eur nekúpite

Tiež ste už v regáli prevracali fľašu s medom a sledovali, ako rýchlo bublina z dna vyjde hore, lebo ste počuli, že keď ide pomaly, kúpite si kvalitný med?

„Žiaľ, ani to nemá s kvalitou nič spoločné. Znamená to akurát to, že je redší. Včely z neho nestihli odpariť toľko vody ako je potrebné, ale inak je v absolútnom poriadku,“ vyvracia Tibor Vargapál ďalší mýtus.

Ako teda spoznáte kvalitný med? „Za 3,50 eura kvalitný med nekúpite,“ začína vysvetľovať.

Ak si myslíte, že kúpou medu v supermarkete nič nepokazíte, pretože musel prejsť kontrolami, nie je to celkom správna úvaha.

Včelár objasňuje, ako to s väčšinou medov v supermarketoch, ktoré lákajú cenou, je.

„Problém medov v supermarketoch je, že nevieme, odkiaľ presne je a čo v ňom vlastne je. Na rozbor ho nepošlete, keďže stojí tisíce eur.“

Čím lacnejší med, tým by ste mali byť obozretnejší. „Lacný med sa dováža z Číny, Venezuely, Ukrajiny. Obchodníci na neho potom môžu dať peknú maržu a je to pre nich výhodné. Problém je, že Čína, ale aj Ukrajina môže používať pri chove včiel antibiotiká. U nás je to zakázané. Keď ich dajú včelám, dostane sa to aj do medu. Necítite to, nevidíte, ale je to tam. Ja by som taký med do úst nezobral, to si dám radšej cukor. Predstavte si, že dennodenne celý rok jete antibiotiká, čo to s vaším organizmom urobí.“

Neznámy pôvod

Podľa Vargapála je problém aj to, že medy z iných krajín nie sú dostatočne označené.

„Keďže je voľný obchod, navozí sa kvantum medu, tu sa to prebalí a uvedie sa, že je to slovenský med. Keby na tom bolo, že je z Ukrajiny alebo z Číny, tak si myslím, že by to zákazníci ani nekúpili. Takto označený med sa ale zatiaľ neobjavil. Kamufluje sa to aj nálepkou, že pochádza z krajín mimo EÚ.“

Aj to je dôvodom, prečo stále stúpa počet ľudí alergických na med. „Čím vzdialenejšia krajina, tým vyššie riziko alergickej reakcie. My na rastliny, z ktorých tam včely zbierajú peľ, nie sme zvyknutí. Med by sa mal jesť z oblasti, kde žijeme.“

Med, ktorý nie je med

A čo med, ktorý si môžeme kúpiť od predajcu niekde pri ceste?

„Je tmavý a fľaška vás vyjde aj na dvanásť eur. Vy ho kúpite v dobrej viere, že si beriete najchutnejší medovicový med. V skutočnosti je to umelý med. Fruktózový sirup, ktorého kilo stojí päťdesiat centov sa zmieša so skaramelizovaným cukrom. Veterinárna správa zistila, že 90 percent medov predávaných takto popri cestách med v skutočnosti nie je.“

Kľúčom ku kvalitnému medu je mať svojho včelára, ktorému dôverujete a môžete si byť istí, že platíte za výborný med.

Zaujímavosti z Košíc a okolia

Prezidentka Islandu Halla Tómasdóttir.

Najlepšie sa spoznáme, keď zažijeme inú kultúru.


Redakcia Korzára
Finále McDonald's Cup: Radosť z prvého miesta. Teší sa ZŠ Spojová Banská Bystrica.

Stretli sa tí najlepší z najlepších.


Redakcia Korzára
Súvisiace témy: Zaujímavosti

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 15 589
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 121
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 574
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 536
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 915
  6. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 760
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 393
  8. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 2 691
  1. Jozef Ivan: Google nadržiava babrákom
  2. Otilia Horrocks: Pozor !! Významná úprava VZN o parkovaní v Košiciach v neprospech osôb motoristov ŤZP !!!
  3. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053 (II. časť)
  4. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy?
  5. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  6. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  7. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  8. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 343
  2. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 965
  3. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 916
  4. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 11 044
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 921
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 670
  7. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 715
  8. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe? 4 653
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Ivan: Google nadržiava babrákom
  2. Otilia Horrocks: Pozor !! Významná úprava VZN o parkovaní v Košiciach v neprospech osôb motoristov ŤZP !!!
  3. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053 (II. časť)
  4. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy?
  5. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  6. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  7. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  8. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 343
  2. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 965
  3. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 916
  4. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 11 044
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 921
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 670
  7. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 715
  8. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe? 4 653
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu