KOŠICE. Med a výrobky z neho k vianočnému obdobiu bezpochyby patria. Keď si ním osladíte koláče alebo potriete pečené mäsko na novoročný obed, vedzte, že za jedným kilom tejto zlatej dobroty je až desať miliónov letov jednej včely.
Včelára Tibora Vargapála, ktorého med je oceňovaný aj v zahraničí, sme sa opýtali na tohtoročnú sezónu aj na to, či je známy výrok o poslednej včele a konci ľudstva pravdivý.
Tibor Vargapál má každoročne do dvesto úľov. Na to, aby mohol svojim zákazníkom ponúkať rôzne druhy medu, včely niekoľkokrát do roka prenáša. „Pôsobím v okolí Trebišova, v dedinke Hraň. Je tam taký stometrový kopec, kaštieľ a v jeho okolí mám rozložené svoje úle. Okrem toho so včelami kočujem. Prenášam ich na rôzne miesta, kde niečo kvitne, keby som to nerobil, mal by som len jeden druh medu,“ vysvetľuje.
Včelám a stáčaniu medu sa venuje od detstva. Aj keď je to náročná práca, nevymenil by ju za nič iné.
„Za tmavými, čiernymi medmi napríklad vozím včely na Spiš. Presúvam ich takto päťkrát do roka. Je to tá najhoršia práca pri včelách, ale musím to rešpektovať.“
Dovolenka v januári
Práca pri včelách začína na jar, koncom februára alebo na začiatku marca, keď je teplota vzduchu aspoň desať stupňov. Včely pri nižšej teplote nelietajú.
„Pred sezónou je ešte mesiac práce. Musím pripraviť všetky veci, vyčistiť úle, nachystať rámiky s medzistienkami. V septembri po sezóne sa zas pracuje s voskom, všetko sa ukladá. Voľný máme len január,“ hovorí o včelárskej sezóne Vargapál.
Množstvo úľov sa každoročne mení: „Je náročné mať veľa úľov, treba poznať svoje hranice. Radšej ísť do kvality ako kvantity. Keď máte päť úľov na chate, je to príjemný koníček, ale už tridsať je práca na plný úväzok.“
Tohtoročná sezóna bola podľa Vargapála na Slovensku veľmi rozdielna.
„Ja som spokojný, ale v niektorých častiach Slovenska bolo medu pomenej. Mal som napríklad včely pár kilometrov za Košicami a medu bolo až o polovicu menej ako minulý rok, ale zas na Zemplíne a v oblasti Trebišova to bol priemer až nadpriemer.“
Neuveriteľná drina
Na to, či bude dostatok medu alebo nie, vplýva najmä počasie. Pomáha, keď je dlho pekne alebo sa cyklicky opakuje dážď.
„S počasím je to komplikované. Nie je dobré, keď prší a fúka vietor, vtedy sú včely doma. Nie je však dobré, ani keď je veľká horúčava, všetok nektár slnko vysuší. Včely vedia, že sa im neoplatí lietať, a tak sedia v úli. Ideál je dvadsať až tridsať stupňov, bezvetrie a samozrejme k tomu musí niečo kvitnúť a včely musia byť silné.“
Na jedno kilo medu musí včela absolvovať desať miliónov letov: „Má len sedemmiligramový vačok na zbieranie, neoplatí sa jej lietať ďaleko, lebo to, čo nazbiera, by spálila, kým doletí späť.“
Včely sa najčastejšie pohybujú v okruhu piatich kilometrov, ak im nič neprekáža, preletia aj sedem, no je to skôr výnimočné.
Namiesto multivitamínov
Tibor Vargapál nedá na med dopustiť, ak je kvalitný a poctivý, bez prímesí, je liekom, rovnako ako peľ.
„Peľ jem denne namiesto multivitamínov. Je výborný na imunitu. Stačí jedna čajová lyžička. Keď som peľ nejedával, bol som chorý aj päťkrát za sezónu, teraz už roky nie. Treba na sebe odskúšať, či vám nespôsobí alergiu, ak nie, vrelo odporúčam.“
Známy výrok Alberta Einsteina o tom, že ak zahynie posledná včela, ľudstvu zostanú štyri roky života, je podľa včelára pravdivá.
„Je to tak. Ak nebudú včely, naruší sa potravinový reťazec. Rastliny potrebujú opeľovanie. Až 95 percent rastlín opeľujú včely, ak to nebudú robiť, nebude čo do úst. Je to vážna vec, včely treba chrániť.“
Poctiví včelári robia pre svoje včelstvá čo môžu. Najväčšou hrozbou sú postreky a choroby zo zahraničia, ktoré tu nepoznáme. „Používa sa veľmi veľa pesticídov. Včely to zle znášajú a oslabuje ich to.“
Med len od overených včelárov
Podľa Vargapála je každý med pri stáčaní kvalitný, znehodnotiť ho môže včelár.
„Napríklad tým, že ho naleje do fľaše od uhoriek alebo má nástroje z hliníka. Med z hliníka vyťahá oxidy hlinité, ktoré sa pri konzumácii takého medu ukladajú v mozgu. Bránia prenosu informácií a rozvíja sa Alzheimerova choroba,“ vysvetľuje, prečo je dôležité kupovať med od overených včelárov a nie niekde „od cesty“.
MEDOVÉ RECEPTY NA SLANÝ SPÔSOB
Kapor v medovo pikantnej omáčke
Potrebujeme: 1 naporciovaného kapra, 2 vaječné bielky osmažené na oleji a nasekané nadrobno, 4 dl paradajkovej šťavy, 3dl bieleho vína, 2 lyžičky sójovej omáčky, 6 vlašských orechov, 12 bobkových listov, 2 PL medu, 4 Pl vody, čierne mleté korenie, soľ, šťavu z jedného citrónu, olej na smaženie.
Postup: Kúsky kapra pokvapkáme citrónovou šťavou, preložíme bobkovými listami a necháme odležať. Na panvici zmiešame olej, vodu a sójovú omáčku a na zmesi osmažíme kapra. Mäso vyberieme, do omáčky doplníme zvyšok surovín a krátko povaríme. Kapra na tanieri zalejeme omáčkou a môžeme posypať napríklad žeruchou.
Hermelín s čili a medom
Potrebujeme: hermelín na vyprážanie, tekuté čili a med
Postup: Na kúsok alobalu dáme veľkú lyžicu medu. Hermelín na vyprážanie (má hrubšiu „šupku“) potrieme s čili a položíme na med. Zvrchu na hermelín dáme opäť lyžicu medu. Zabalíme takmer hermeticky aspoň do troch vrstiev alobalu a dáme na gril. Dávame pozor, aby hermelín nepraskol, to znamená, že ako náhle sa nám celý obal nafúkne, počkáme asi tak 30 sekúnd a zložíme z grilu. Môžeme podávať ako hlavné jedlo, alebo ako dezert. Ostrosť ladíme množstvom chilli na hermelíne.
Medové kuracie mäsko
Potrebujeme: 4 kuracie prsné rezne, 4 lyžice medu, 4 lyžice masla, 2 lyžičky citrónovej šťavy, soľ,
Postup: Kuracie rezne zľahka naklepeme a osolíme. Na panvici rozpustíme maslo, med a citrónovú šťavu a hneď ako sa na zmesi začne tvoriť pena, vložíme do nej mäso. Zvoľna z oboch strán opečieme. Keď do zmesi pridáte lyžičku kari korenia, získate trochu pikantnejšie mäso. Podávať môžete s ľubovoľnou prílohou, v prípade, že sa rozhodnete pre ryžu, podlejte mäso trochou vody, aby ste získali redšiu šťavu.
Orechy v mede a sezame
Potrebujeme: 2 PL medu, 2 hrnčeky nesolených mandlí, 1/4 lyžičky soli, 1/2 lyžičky kajenského korenia,, 1/4 hrnčeka sezamových semienok.
Postup: Všetky ingediencie premiešame, vysypeme na plech vystlaný papierom a v rúre vyhriatej na 170 stupňov pečieme asi desať minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári