KOŠICE. Pohodlne sa usadíte v lietadle, pilot vyštartuje, k vám príde usmievavá letuška a ponúkne vám jedlo. Viete o tom, že možno práve vtedy vám naservíruje kúsok domova?
Väčšina jedál, ktoré podávajú v lietadlách odchádzajúcich zo Slovenska, pochádza z Košíc.
O bezpečnostných opatreniach aj o tom, prečo niekedy dostaneme len keksík a niekedy niečo lepšie, porozprávala Zuzana – koordinátorka pre vzťah s verejnosťou a zahraničných klientov z košickej cateringovej firmy.
Ak ste očakávali, že o jedlo v lietadlách sa stará nejaká veľká zahraničná korporácia, budete prekvapení.
Najznámejšie letecké spoločnosti, ktoré lietajú aj zo Slovenska, ponúkajú svojim cestujúcim jedlo, ktoré pripravuje normálna košická firma.
„Dostala som sa k tejto práci vďaka svojim predchádzajúcim skúsenostiam. Mám vyštudovanú angličtinu, dlho som učila a firme som vypomáhala pri komunikácii so zahraničnými klientmi. Napokon som učenie musela nechať, lebo naň nezostal čas. Keď vám z leteckej spoločnosti zavolajú, že je nejaký problém, musíte všetko nechať a vyriešiť ho,“ necháva nahliadnuť do netradičného zamestnania Zuzana.
Hlavné slovo majú letecké spoločnosti
Košičanka dnes trávi množstvo pracovného času lietaním a komunikáciou s leteckými spoločnosťami.
O tom, do čoho na palube zahryzneme, totiž rozhodujú práve ony a do istej miery aj cestovné kancelárie
Cateringová firma to pre vás už len pripraví.
„Našu prácu môžeme v jednoduchosti rozdeliť na tri časti. Tá najväčšia sú charterové lety počas sezóny, ktorá trvá približne od mája do konca októbra. Cestovné kancelárie majú predané zájazdy a letecké spoločnosti, na základe objednávok od nich, si objednajú catering,“ približuje.
Varili aj z najdrahšej suroviny na svete
Druhou častou činnosťou sú lety mimo charterov. Teda, ak raz budete mať v garáži zaparkované súkromné lietadlo, môžete si u nich objednať o jedlo na palubu.
„V prípade súkromných lietadiel potrebujeme vedieť požiadavku dva dni vopred, ale nie je výnimkou, že menu meníme na požiadanie aj pár hodín pred odletom. Problém je to len v prípade, že sú sviatky a nevieme zabezpečiť špeciálne suroviny.“
Medzi špeciálne sa zaraďuje napríklad hľuzovka, huba, ktorá patrí medzi najdrahšie potraviny na svete: „Pripravovali sme ju na požiadanie jedného pána.“
Hviezdy sú najskromnejšie
Treťou pracovnou náplňou je príprava jedál v prípade špeciálnych letov. Keď má k nám namierené zahraničný prezident alebo svetová hviezda.
„Práve títo ľudia sú najskromnejší a najmenej nároční. Väčšinou chcú ochutnať našu tradičnú kuchyňu alebo majú svoje obľúbené jedlo, o ktoré nás požiadajú,“ vysvetľuje Zuzana.
„Firma zabezpečovala napríklad jedlo pre Stevena Seagala. Nechcel nič špeciálne, akurát nás požiadal, aby sme neservírovali bravčové mäso. Za všetko bol veľmi vďačný.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári