KOŠICE. Celé rodiny, starší i deti sa v sobotu popoludní vybrali s košíkmi do Dómu svätej Alžbety v Košiciach, aby si nechali posvätiť svoje tradičné veľkonočné pokrmy.
Táto tradícia je typická najmä pre východné Slovensko a udržiavajú ju veriaci vo väčšine miest a obcí.
Svätenie „pasky“, ako sa tento zvyk nazýva v nárečí, teda obradného koláča, šunky, vajec a syra súvisí so starou pôstnou disciplínou, ktorá bola kedysi omnoho prísnejšia ako v súčasnosti.
Naši predkovia zhruba osem týždňov nejedli vôbec žiadne mäso a často sa zriekli aj vajec, mlieka a syrov. Keď však nastala Veľká noc a štyridsaťdňový pôst sa skončil, mohli si ich opäť dosýta dožičiť.
Preto sa pre nich stalo prirodzeným, že predtým zašli za kňazom a požiadali ho, aby im jedlá pred konzumáciou posvätil.
Takto tiež zdôraznili vzťah k Bohu a k veciam okolo nás, vrátane jedál, ktoré sú božím darom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári