Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 7. december, 2019 | Meniny má Ambróz

Martin Korbelič: Bryndza je naším slovenským zlatom

Miluje východniarsku mačanku.

(Zdroj: TV JOJ)

Sympaťák, ktorého poznáme z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja patrí k našej šéfkuchárskej špičke. Začínal v luxusnej reštaurácii Casablanca vo francúzskom štýle a neskôr pracoval vo vynikajúcej viedenskej reštaurácii. Absolvoval stáž vo francúzskom Lyone v reštaurácii ohodnotenej dvoma Michelinovými hviezdami a na jeho jedlách si pochutili napríklad muzikanti z kapely Scorpions či herec Kevin Costner. MARTIN KORBELIČ však tvrdí, že aj naša slovenská kuchyňa obstojí v svetovej konkurencii.

Ako podľa vás chutí Slovensko? Dá sa povedať, či existuje nejaká črta, ktorá by bola pre slovenskú gastronómiu typická?

– Slovensko chutí určite vynikajúco, niekde viac, niekde menej. Dalo by sa to rozdeliť do dvoch kategórií. Jedna skupina sú klasické tradičné jedlá vychádzajúce z histórie (bryndzové halušky, strapačky, lokše, cesnačka, kapustová polievka...) Druhá sú jedlá z blízkej minulosti a súčasnosti ovplyvnené kuchyňou okolitých krajín a sčasti svetovou kuchyňou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pochodili ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, ktoré sú označované za raj gurmánov, ako napríklad Francúzsko, tak povedzte, ako je to teda s nami? Ťaháme za kratučký koniec, ako sa to zvykne hovoriť, alebo sa nemusíme hanbiť?

– Myslím si, že v mnohých prípadoch sa hanbiť naozaj nemusíme. Mal som možnosť ochutnať jedlá viacerých reštaurácií v zahraničí a musím povedať, že niektoré reštaurácie na Slovensku sú porovnateľné kvalitou a v mnohých prípadoch aj kvalitnejšie. Jedna z osobných skúseností pochádza práve z Francúzska, z reštaurácie ocenenej jednou Michelinovou hviezdou. Bol som nemilo prekvapený úrovňou kvality jedál a servisu. A stalo sa mi to viackrát. Preto si dovolím tvrdiť, že u nás je ozaj pár skvelých reštaurácií a ich počet, chvalabohu, narastá stále viac a viac. A úplne v pohode sa môžu rovnať úrovňou tým Michelinovým. Naše typické slovenské jedlá vedia byť veľmi chutné a atraktívne, treba len trošku popustiť uzdu fantázii.

Čo z našej gastronómie by ste „vyvážali“ a ponúkali aj slávnym osobnostiam bez rozpakov?

– Úplne s pokojom, na plné ústa a bez rozpakov by som vyzdvihol naše slovenské zlato, a to je naša skvelá bryndza. Tento produkt je skutočne naším skvostom, jeho nezameniteľná chuť má širokospektrálne využitie. Tento náš poklad by sme si mali naozaj chrániť.

Varili ste aj pre hviezdy zvučných mien, bolo v tom aj niečo naše, slovenské?

– Áno, určite bolo. V podstate to bola tradičná slovenská kuchyňa oblečená v modernom šate.

A aké sú však slovenské gastronomické zlozvyky, ktorými to kazíme a ktoré by ste vymazali zo zemského povrchu?
– Máme také neduhy, napríklad zahusťovanie polievok, omáčok a prívarkov múkou. Veď pokojne sa môže použiť zemiak, zahusťovať sa dá redukovaním, pri zeleninových jedlách môžeme jedlo zahustiť zeleninou. Máme tiež potrebu do všetkého dávať kečup a používať syr v črievku. A patrí sem aj používanie glutamanu a sušených byliniek.

Čo je vlastne vašou srdcovkou spomedzi slovenských jedál, čoho sa nikdy, ako sa hovorí, neviete dojesť?

– Ja mám rád slovenské jedlá, takže sa nebudem obmedzovať vo výbere toho najchutnejšieho. Mám rád pokrmy zo zemiakov, kyslej kapusty, slovenské polievky, zabíjačkové produkty, slovenské sladké dobrotky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BGM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5BGM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  4. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  5. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  6. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  9. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  10. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 14 230
  2. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 10 626
  3. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 10 517
  4. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 8 792
  5. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 548
  6. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 7 848
  7. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 7 380
  8. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 6 923
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 551
  10. Hypotéka v dvadsiatke. Ako vyzerá opak mileniálov? 6 433

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop