Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 16. august, 2022 | Meniny má Leonard

Martin Korbelič: Bryndza je naším slovenským zlatom

Miluje východniarsku mačanku.

(Zdroj: TV JOJ)

Sympaťák, ktorého poznáme z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja patrí k našej šéfkuchárskej špičke. Začínal v luxusnej reštaurácii Casablanca vo francúzskom štýle a neskôr pracoval vo vynikajúcej viedenskej reštaurácii. Absolvoval stáž vo francúzskom Lyone v reštaurácii ohodnotenej dvoma Michelinovými hviezdami a na jeho jedlách si pochutili napríklad muzikanti z kapely Scorpions či herec Kevin Costner. MARTIN KORBELIČ však tvrdí, že aj naša slovenská kuchyňa obstojí v svetovej konkurencii.

Ako podľa vás chutí Slovensko? Dá sa povedať, či existuje nejaká črta, ktorá by bola pre slovenskú gastronómiu typická?

SkryťVypnúť reklamu

– Slovensko chutí určite vynikajúco, niekde viac, niekde menej. Dalo by sa to rozdeliť do dvoch kategórií. Jedna skupina sú klasické tradičné jedlá vychádzajúce z histórie (bryndzové halušky, strapačky, lokše, cesnačka, kapustová polievka...) Druhá sú jedlá z blízkej minulosti a súčasnosti ovplyvnené kuchyňou okolitých krajín a sčasti svetovou kuchyňou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochodili ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, ktoré sú označované za raj gurmánov, ako napríklad Francúzsko, tak povedzte, ako je to teda s nami? Ťaháme za kratučký koniec, ako sa to zvykne hovoriť, alebo sa nemusíme hanbiť?

– Myslím si, že v mnohých prípadoch sa hanbiť naozaj nemusíme. Mal som možnosť ochutnať jedlá viacerých reštaurácií v zahraničí a musím povedať, že niektoré reštaurácie na Slovensku sú porovnateľné kvalitou a v mnohých prípadoch aj kvalitnejšie. Jedna z osobných skúseností pochádza práve z Francúzska, z reštaurácie ocenenej jednou Michelinovou hviezdou. Bol som nemilo prekvapený úrovňou kvality jedál a servisu. A stalo sa mi to viackrát. Preto si dovolím tvrdiť, že u nás je ozaj pár skvelých reštaurácií a ich počet, chvalabohu, narastá stále viac a viac. A úplne v pohode sa môžu rovnať úrovňou tým Michelinovým. Naše typické slovenské jedlá vedia byť veľmi chutné a atraktívne, treba len trošku popustiť uzdu fantázii.

SkryťVypnúť reklamu

Čo z našej gastronómie by ste „vyvážali“ a ponúkali aj slávnym osobnostiam bez rozpakov?

– Úplne s pokojom, na plné ústa a bez rozpakov by som vyzdvihol naše slovenské zlato, a to je naša skvelá bryndza. Tento produkt je skutočne naším skvostom, jeho nezameniteľná chuť má širokospektrálne využitie. Tento náš poklad by sme si mali naozaj chrániť.

Varili ste aj pre hviezdy zvučných mien, bolo v tom aj niečo naše, slovenské?

– Áno, určite bolo. V podstate to bola tradičná slovenská kuchyňa oblečená v modernom šate.

A aké sú však slovenské gastronomické zlozvyky, ktorými to kazíme a ktoré by ste vymazali zo zemského povrchu?
– Máme také neduhy, napríklad zahusťovanie polievok, omáčok a prívarkov múkou. Veď pokojne sa môže použiť zemiak, zahusťovať sa dá redukovaním, pri zeleninových jedlách môžeme jedlo zahustiť zeleninou. Máme tiež potrebu do všetkého dávať kečup a používať syr v črievku. A patrí sem aj používanie glutamanu a sušených byliniek.

SkryťVypnúť reklamu

Čo je vlastne vašou srdcovkou spomedzi slovenských jedál, čoho sa nikdy, ako sa hovorí, neviete dojesť?

– Ja mám rád slovenské jedlá, takže sa nebudem obmedzovať vo výbere toho najchutnejšieho. Mám rád pokrmy zo zemiakov, kyslej kapusty, slovenské polievky, zabíjačkové produkty, slovenské sladké dobrotky.

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  3. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  4. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  6. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  7. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  8. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  1. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  2. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  3. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 26 243
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 22 391
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 738
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 16 692
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 875
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 3 483
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 3 170
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 2 473

Blogy SME

  1. Zuzana Valachovičová: Súľovské skaly
  2. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  3. Maťo Chudík: Odtlačky
  4. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  5. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  6. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  7. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  8. Kristína Jakubičková: Kým dorazí zásielka, bude zo mňa Matuzalem!
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 364
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 075
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 733
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 397
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 997
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 887
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 798
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 755
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci počas invázie na Ukrajinu.

Z Krymu utekajú dovolenkári aj domáci.


2 h
Lukáš Kovanda

Sankcie účinkujú, ich efekt sa dostaví v dlhodobejšom horizonte, tvrdí ekonóm Kovanda.


15. aug
Peter Tkačenko

Príliš ochotne a rýchlo pristúpil na ultimáta.


7 h
Pohľad na krymský most spájajúci Rusko a Krymský polostrov v ruskom Tamane.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 22 h

Blogy SME

  1. Zuzana Valachovičová: Súľovské skaly
  2. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  3. Maťo Chudík: Odtlačky
  4. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  5. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  6. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  7. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  8. Kristína Jakubičková: Kým dorazí zásielka, bude zo mňa Matuzalem!
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 364
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 075
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 733
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 397
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 997
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 887
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 798
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 755
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu