Sympaťák, ktorého poznáme z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja patrí k našej šéfkuchárskej špičke. Začínal v luxusnej reštaurácii Casablanca vo francúzskom štýle a neskôr pracoval vo vynikajúcej viedenskej reštaurácii. Absolvoval stáž vo francúzskom Lyone v reštaurácii ohodnotenej dvoma Michelinovými hviezdami a na jeho jedlách si pochutili napríklad muzikanti z kapely Scorpions či herec Kevin Costner. MARTIN KORBELIČ však tvrdí, že aj naša slovenská kuchyňa obstojí v svetovej konkurencii.
Ako podľa vás chutí Slovensko? Dá sa povedať, či existuje nejaká črta, ktorá by bola pre slovenskú gastronómiu typická?
– Slovensko chutí určite vynikajúco, niekde viac, niekde menej. Dalo by sa to rozdeliť do dvoch kategórií. Jedna skupina sú klasické tradičné jedlá vychádzajúce z histórie (bryndzové halušky, strapačky, lokše, cesnačka, kapustová polievka...) Druhá sú jedlá z blízkej minulosti a súčasnosti ovplyvnené kuchyňou okolitých krajín a sčasti svetovou kuchyňou.
Pochodili ste kus sveta, pobudli ste v krajinách, ktoré sú označované za raj gurmánov, ako napríklad Francúzsko, tak povedzte, ako je to teda s nami? Ťaháme za kratučký koniec, ako sa to zvykne hovoriť, alebo sa nemusíme hanbiť?
– Myslím si, že v mnohých prípadoch sa hanbiť naozaj nemusíme. Mal som možnosť ochutnať jedlá viacerých reštaurácií v zahraničí a musím povedať, že niektoré reštaurácie na Slovensku sú porovnateľné kvalitou a v mnohých prípadoch aj kvalitnejšie. Jedna z osobných skúseností pochádza práve z Francúzska, z reštaurácie ocenenej jednou Michelinovou hviezdou. Bol som nemilo prekvapený úrovňou kvality jedál a servisu. A stalo sa mi to viackrát. Preto si dovolím tvrdiť, že u nás je ozaj pár skvelých reštaurácií a ich počet, chvalabohu, narastá stále viac a viac. A úplne v pohode sa môžu rovnať úrovňou tým Michelinovým. Naše typické slovenské jedlá vedia byť veľmi chutné a atraktívne, treba len trošku popustiť uzdu fantázii.
Čo z našej gastronómie by ste „vyvážali“ a ponúkali aj slávnym osobnostiam bez rozpakov?
– Úplne s pokojom, na plné ústa a bez rozpakov by som vyzdvihol naše slovenské zlato, a to je naša skvelá bryndza. Tento produkt je skutočne naším skvostom, jeho nezameniteľná chuť má širokospektrálne využitie. Tento náš poklad by sme si mali naozaj chrániť.
Varili ste aj pre hviezdy zvučných mien, bolo v tom aj niečo naše, slovenské?
– Áno, určite bolo. V podstate to bola tradičná slovenská kuchyňa oblečená v modernom šate.
A aké sú však slovenské gastronomické zlozvyky, ktorými to kazíme a ktoré by ste vymazali zo zemského povrchu?
– Máme také neduhy, napríklad zahusťovanie polievok, omáčok a prívarkov múkou. Veď pokojne sa môže použiť zemiak, zahusťovať sa dá redukovaním, pri zeleninových jedlách môžeme jedlo zahustiť zeleninou. Máme tiež potrebu do všetkého dávať kečup a používať syr v črievku. A patrí sem aj používanie glutamanu a sušených byliniek.
Čo je vlastne vašou srdcovkou spomedzi slovenských jedál, čoho sa nikdy, ako sa hovorí, neviete dojesť?
– Ja mám rád slovenské jedlá, takže sa nebudem obmedzovať vo výbere toho najchutnejšieho. Mám rád pokrmy zo zemiakov, kyslej kapusty, slovenské polievky, zabíjačkové produkty, slovenské sladké dobrotky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári