Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Bošpor prevonia kuchyňu, ciberej zahreje, šuteméň poteší

Abovské gazdiné vyčarili obed aj zo zvyškov.

Pani Mária (prvá zľava) udržuje spoločne so ženskou speváckou skupinou Olšava tradície.Pani Mária (prvá zľava) udržuje spoločne so ženskou speváckou skupinou Olšava tradície. (Zdroj: archív)

Mária Kinlovičová býva v Ruskove. Patrí do generácie, v ktorej ak dievča nevedelo variť, bola to hanba. Tradičné recepty sa v jej rodine odovzdávali z generácie na generáciu.

Aj ona svoju dcéru a dnes už aj nevestu priučila, ako sa varia hajtvaňoše alebo bošpor, jedlá typické pre Abov.

Pani Mária je aktívna aj na dôchodku. Spolu s ďalšími ženami z obce spieva v ženskom speváckom súbore Olšava.

Jedenásť dám aj s vedúcou Bernadetou Kažimírovou udržiava staré zvyky a piesne z Abova. Pravidelne sa stretávajú na skúškach, kde nechýba ani dobrý koláčik alebo iná dobrota, a neraz je to nejaké tradičné jedlo, na ktoré sa dnes už často zabúda.

SkryťVypnúť reklamu

Zapísané recepty sú v týchto rodinách skôr vzácnosťou, generácie si ich posúvajú ústnym podaním a sú rodinným pokladom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Variť musela vedieť každá

„V celom Above sa varilo podobne. Tie naše jedlá sa až tak nelíšia podľa oblastí. Mňa učila variť mama, hoc mi zomrela, keď som mala trinásť rokov, naučila som sa od nej veľa. Bolo bežné, že som varievala odmala s ňou,“ hovorí Mária Kinlovičová.

„Potom som sa učila od macochy a neskôr aj od svokry, susedov variť tie naše valalské jedlá,“ dodáva s úsmevom.

Vysvetľuje, že nevedieť variť jednoducho neexistovalo. „Ono to ani neboli náročné jedlá, varilo sa rýchlo a chutne.“

Kaša s cibuľou

Jedno z najtypickejších jedál pre Abov je podľa pani Márie bošpor.

„Hladká múka sa nasucho opražila, zaliala vodou, pridal sa cesnak, soľ, ocot, červená paprika a na vrch sa ešte pridáva opražená cibuľka. V zime sa dávala aj surová kyslá kapusta. Je to vlastne taká hustá kaša.“

SkryťVypnúť reklamu

Bošpor si často varieva aj dnes: „Minule ku mne prišla kamarátka na návštevu a už od dverí sa ma pýtala, čo som varila, že to tak dobre vonia. Tak som jej povedala, že bošpor a ona sa chytila za hlavu, že už naň aj zabudla a nevarila ho od mamičkinej smrti.“

Ciberej aspoň raz za týždeň

Typickým starým jedlom, ktoré si určite z času na čas urobíme doma aj dnes, bola zameška. Je to kukuričná kaša, ktorá sa varila len s vodou, bez mlieka.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BHD na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5BHD na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 778
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 718
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 974
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 632
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 889
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 807
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 403
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 163
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 967
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 625
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


10 h
Ilustračná fotografia.

Peniaze Únie dáva štát na to, čo neziskové organizácie už robia za tretinu sumy.


3. aug

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop