KOŠICE. V sobotu sa v košickom Mestskom parku odohrala rekonštrukcia dobových bojov pri príležitosti 527. výročia neúspešného obliehania mesta Košice poľským vojskom, za ktoré bola mestu uhorským kráľom udelená štvrtá erbová listina.
Podujatie Košice 1491 - Rytierske slávnosti je súčasťou osláv Dňa mesta Košice.
Pre záujemcov boli už od popoludnia k dispozícii stredoveký vojenský tábor, stredoveké divadlo, stredoveká hudba a ďalšie zaujímavosti.
Ostrá premiéra rekonštrukcie bojov prebehla o 19. hodine.
Program Rytierskych slávností pokračuje aj v nedeľu od 12. hodiny stredovekým divadlom v kráľovskom vojenskom tábore.
Tvrdé boje o Košice
V Mestskom parku opäť vyrástol vojenský tábor a odohráva sa rekonštrukcia významných bojov.
„Ide o bitku o mesto, keď poľské vojská kráľa Jagela obliehali Košice. Cestou sem už dobyli severnejšie mestečká a tu sa zastavili. Bitka sa začína tým, že Poliaci už obliehajú Košice a strieľajú na mesto z diel. Proti ním vyrážajú košické vojská, aby odrazili útok,“ vysvetlil historické súvislosti počas popoludňajšej generálky Stanislav Poľák zo združenia Via Cassa.
Ešte pred bitkou nás uistil, že boje dopadnú dobre a aj tento rok vyhrajú tí správni.
Bitka viedla k udeleniu štvrtej erbovej listiny Košiciam, odvtedy má erb mesta súčasnú podobu.
Vojaci prišli na pomoc aj zo zahraničia
Na rekonštrukcii bitky a vytvorení historického tábora sa podieľalo približne 70 ľudí.
Do Košíc okrem domáceho združenia Via Cassa zavítali aj bojovníci zo Žiliny, Michaloviec, ale aj z Ukrajiny.
„Príprava rekonštrukcie bitky trvala už dlhšie. Potrebné bolo doladiť dej, hudbu a priebeh bojov tak, aby to bolo pre divákov atraktívne. Samozrejme, nechýbala ani stavba tábora,“ povedal Stanislav Poľák.
Ľudia si môžu prezrieť a na vlastnej koži okúsiť atmosféru vojenského tábora.
Vojaci po bojoch vyhladli
Súčasťou tábora je aj poľná kuchyňa, ktorá prispôsobila jedálniček koncu 15. storočia. Zemiaky by sa tam hľadali veľmi ťažko.
„Snažíme sa pripraviť pre hladné vojsko sýtejšie jedlá. Hlavné ingrediencie sú mäso a nejaké strukoviny, prípadne kel. Recepty na jedlá sa snažíme taktiež priblížiť koncu 15. storočia, takže žiadne zemiaky alebo paprika či paradajky,“ prezradila hlavná kuchárka vo vojenskom poľnom tábore Patrícia Lakatošová.
Vojaci sa po ťažkom boji môžu nasýtiť napríklad duseným bravčovým mäsom na jablkách, ktoré rozvoniava po celom parku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári