KOŠICE. Kto sa prechádza centrom mesta a dostane chuť na zmrzlinu, mohol si vybrať z takmer desiatich možností.
Počnúc tou na Komenského ulici až po kaviareň so zmrzlinou na rohu Štúrovej a Južnej triedy.
Sortiment aj ceny majú takmer rovnaké, drobné rozdiely boli iba v ponuke a kvalite.
„A práve to mi vnuklo myšlienku, aby som prišiel s niečím prevratným, čo tu ešte nebolo,“ prezradil nám zrod svojho nápadu Peter Ajskrím, majiteľ novej cukrárne pri Dóme sv. Alžbety.
Zmrzlinu vraj v meste predáva kdekto, ale všetci na jedno kopyto. Všetci majú čokoládovú, vanilkovú, nejaké ovocné a pár „vydumaných“, ako napríklad redbulovú či šmolkovskú.
„Ja som však túžil vyrobiť a predávať takú zmrzlinu, akú by nemal nik a za ktorou by zákazníci chodili iba ku mne. Rozprávalo by sa o nej široko-ďaleko a turisti by cestovali do nášho mesta aj preto, aby ju konečne ochutnali,“ pokračuje Peter.
Od nápadu k jeho realizácii vraj nebolo ďaleko. Peter si spomenul, ako si jeho manželka rada pridávala do smotanovej zmrzliny vodku, whisky alebo griotku.
A že to náramne chutilo nielen jej, ale i jemu a hlavne návštevám, ktoré k nim v letných mesiacoch prichádzali. Keď získali jednoduchý recept, sami si potom takú pochúťku doma pripravovali.
„Získať licenciu a dať si patentovať nápad mi trvalo iba dva mesiace,“ pokračuje Peter.
„V apríli som si prenajal voľné priestory, za necelé dva mesiace ich dal do poriadku a dnes (včera) som mohol s predstihom otvoriť novú cukráreň s názvom Ľadový panák. Drahú reklamu som si platiť nemusel. Stačilo, že som mal dva týždne na skle nalepený oznam, čo sa tu bude od 1. júna predávať a pozrite sa. Otvoriť som plánoval až zajtra a už dnes je tu natrieskané.“
Skutočne, vo vnútri sa kľukatil rad asi 30 ľudí a vonku čakali ďalší. Medzi tými vo vnútri bolo netypické to, že šlo výlučne o dospelých zákazníkov.
Oznam na dverách totiž upozorňoval, že ak by aj osoby mladšie ako 18 rokov do cukrárne vošli, obslúžené nebudú.
„Obsah alkoholu v každej dávke je totiž taký vysoký, že by sa to mohlo priečiť zákonu o zákaze podávania alkoholu mladistvým,“ tvrdí Peter.
„A to aj v prípade, že by si kúpili kopček s príchuťou piva alebo vína. Čo už potom taká s príchuťou tequily, vodky, borovičky, brandy alebo ginu. To by boli opité raz – dva.“
Samozrejme, kvôli obsahu alkoholu v každej dávke existuje obmedzenie aj pre dospelých. Do pohára, alebo ak si ho trúfa udržať, tak do kornútka, môže každý dostať maximálne päť dávok.
Pri ďalších hrozí, že ľudia so slabšou kondíciou by mohli mať problémy so zachovaním koordinácie pohybu. Na výber je až 20 príchutí.
„Zákaz predaja sa týka aj vodičov. Sám som si vyskúšal, že po malej koňakovej som nafúkal 0,2 promile. Je však na každom zákazníkovi, aby dal na seba pozor. Ak si kúpi zmrzlinu utajený vodič alebo si niekto príde naložiť päť zmrzlín viackrát, za to už neručím. Upozornený na riziko s tým spojené bol,“ dodal Peter na záver.
Druhou kuriozitou cukrárne je jej otváracia doba. Denne od 9. hodiny až do polnoci.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári