KOŠICE. Ľubomír Straka je súdny lekár, alkohológ. Pracuje v Ústave súdneho lekárstva a medicínskych expertíz v Martine.
Ako prvý na Slovensku vydal knihu o súdnolekárskej problematike požívania alkoholu.
Spolu so svojím tímom sa venuje výskumu účinkov alkoholu na ľudský organizmus.
V tejto oblasti pôsobí aj ako poradca Prezídia Policajného zboru SR.
V rozhovore porozprával, kto testuje, z čoho sa dá nafúkať, či je problémové aj nealkoholické pivo a prečo je riziková cesta z pohostinstva domov.
Hoci sa denne stretáva so smrteľnými následkami požívania alkoholu, vyjadril aj svoj názor, či by bolo dobré ho úplne zakázať.
Kde na Slovensku sa skúmajú potraviny, ktoré by mohli potenciálne ovplyvniť dychovú skúšku u vodičov?
- Jediné takéto merania robíme my na Ústave súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice v Martine. Od polície sme si zabezpečili riadny, certifikovaný dychový analyzátor. Množstvo požívatín obsahuje malé množstvo alkoholu. Hovoríme o doboškách či cukríkoch. Alkohol sa tam pridáva najčastejšie kvôli konzervačným účinkom. Môže nastať situácia, že počas šoférovania zjete keksík a bezprostredne potom vás zastaví policajná hliadka. Časť alkoholu, ktorý bol v keksíku, máte v ústach a vdýchnete ho do analyzátora. Ten ukáže falošnú pozitivitu. To je skutočnosť, ktorá sa vo všeobecnosti vie, no doteraz to nebolo seriózne preskúmané, tak sme sa do toho pustili. Na jednej strane chceme ochrániť šoférov, aby neboli nespravodlivo stíhaní, druhá vec je bezpečnosť cestnej premávky. Ak hliadke poviete, že ste nepili, ale konzumovali nejaké jedlo, je povinná zopakovať skúšku po pätnástich minútach. Ak je tam alkohol aj po tomto čase, s určitosťou ste pili, ak nie, idete ďalej.
Ľudia to zvyknú aj zneužívať?
- Áno, v aute vozia alkoholové cukrovinky a pritom pili. Potom hliadke tvrdia, že si z nich dali. Práve preto sa začala robiť opakovaná dychová skúška. Pätnásťminútový interval sme stanovili my. Zatiaľ to vychádza tak, že je dostatočný a vyhováranie na cukríky je márne. Počas tých pätnástich minút nesmie vodič zvracať, grgať, jesť a kontrola sa opakuje. Policajti to vedia, ale je to dobré, aby to vedeli aj ľudia.
Čo vás pri testoch zaskočilo? To, že je možné nafúkať z rumovej pralinky je samozrejmé, ale čo iné potraviny?
- Zaskočili ma croissanty, ktoré kupujeme deťom ako náhradu normálnej stravy. Ochranná atmosféra, v ktorej sú balené, obsahuje alkohol. Testujeme aj kvapky, lieky proti kašľu, tie tiež obsahujú alkohol. Vytypovali sme 35 jedál a liekov, ktoré sme si zadovážili a testovali. Je to dosť náročné, ak chceme mať relevantné výsledky, musia byť dodržané pravidlá. Navyše to ide dosť pomaly.
Zodpovední vodiči sa boja piť aj nealkoholické pivá, väčšina obsahuje nejaké percento alkoholu.
- Podľa zákona môžu obsahovať 0,5 objemového percenta alkoholu. Nafúkať sa z neho ale nedá. Aj keď som mal pivo v ústach a fúkol do dychového analyzátora, tak som nenafúkal. Tá pozitivita je taká nízka, že je ešte pod limitom merania. Na Slovensku je síce nulová tolerancia alkoholu, ale my vieme, že je to mýtus. V organizme niečo také neexistuje. Alkohol sa nám permanentne vytvára v črevnom trakte, ak zjeme sacharidy. Alkohol v tele nie je nikdy nulový. Podarilo sa nám presadiť, že polícia toleruje hranicu 0,3 promile. To je kvôli tomu, že alkohol sa v tele prirodzene tvorí, aby sme nespravodlivo nestíhali ľudí. Takže, ak nafúkate pri kontrole 0,3 promile, prihliada sa na vás, ako keby ste nepili.
Je možné sa z cukríkov s alkoholovou náplňou pripiť?
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári