Korzár logo Korzár Košice
Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita
Nájdete nás na webe

Za jedlo a pitie si Košičania na vianočných trhoch opäť priplatia

Zákazníčka: Langoš za 2,50 eura si môžu zjesť sami.

KOŠICE. Tradičné vianočné trhy na košickej Hlavnej ulici sú otvorené od stredy.

Po sérii upršaných a hmlistých dní vyšlo uprostred týždňa slnko, čo prilákalo množstvo ľudí poobzerať si ponuku stánkov už zrána.

Prečítajte si tiež: Vianočný stromček a výzdoba už svietia aj v Košiciach

Hoci oficiálny začiatok bol naplánovaný od 10.00 hod., ešte okolo poludnia bola štvrtina stánkov stále zatvorená, v ďalšej štvrtine nemali cenníky alebo jedlo len začínali pripravovať, takže ľudia si nemali čo kúpiť.

Pripravené boli najmä stánky s pitím a langošmi.

„Ceny sme nemenili, zostali také ako minulý rok. Jeden langoš stojí 2,50 eura, príloha je ľubovoľná. Máme syr, cesnak, kečup, tatársku omáčku, smotanu alebo kukuricu,“ vymenúva majiteľka stánku Nisa langoše.

Za hranicami za polovičnú cenu

Cena 2,50 eura za langoš s prílohou je tento rok štandardom, lacnejší je len langoš bez príloh, za ten zaplatíte o euro menej.

„Ceny langošov išli strašne hore, 2,50 eura? To je veľmi draho, môžu si ho zjesť, ja taký nechcem. Sadnem do auta a pôjdem do Miškovca, mám výlet a za 80 centov tam kúpim taký langoš, že puknem,“ zhodnotila Zdenka.

Pravdou je, že ceny langošov sa oproti minulému roku skutočne zvýšili, netýka sa to všetkých stánkov, ale našli sme aj taký, kde minulý rok za čistý langoš pýtali 1,20 a teraz je to už 1,50 eura.

Mäsové špeciality na váhu

Prečítajte si tiež: Ponuka košických trhov sa rokmi nemení. Radnica tvrdí, že je kvalitnejšia

Okrem langošov sú mimoriadne obľúbené aj mäsové špeciality.

Ponúkajú ich v siedmich stánkoch.

Ľudia si najradšej pochutia na krkovičke, špízoch alebo klobáse s chlebom.

V niektorých stánkoch sa dá nájsť aj diétnejšie grilované kuracie mäso alebo hamburger.

V stánkoch s mäsovými špecialitami, ktoré už boli otvorené, nám potvrdili, že ceny zostali rovnaké ako v minulom roku.

„Všetko je na váhu, 100 gramov špízu stojí 2,20 až 2,80 podľa použitého mäsa,“ vysvetľuje jeden z predajcov. „Ale ľudia k nám chodia aj na zemiakové placky, tie majú veľmi radi.“

Menšia placka stojí v jednom zo stánkov 1,50 eura.

Deci vína za pár centov aj dve eurá

Medzi teplými nápojmi sú jednoznačne najobľúbenejšie varené víno, medovina a čaj.

„Deci vína stojí v tomto stánku 70 centov. Jasné, že keď si to človek porovná s cenou celej fľaše, tak tá je lacnejšia, ale zas na trhoch je vynikajúca atmosféra a človek si pokojne priplatí,“ zhodli sa sestry Angelika a Rozina.

Dámy priznali, že na trhoch sú niekedy aj každý druhý deň, stretnú sa tu s rodinou a kamarátkami a okrem vareného vína, ktoré už ochutnali, si určite dajú aj langoš a grilované mäso.

S cenou 70 centov boli nadmieru spokojné aj študentky právnickej fakulty: „Už som videla aj stánok, kde pýtali dve eurá za deci. Rátame s tým, že ceny budú vyššie, ale vždy sa rozhodujem aj podľa toho, akú mám pri sebe hotovosť a koľko som už na trhoch utratila peňazí,“ konštatuje jedna z nich.

Finta s čajom

Najlacnejší čaj kúpite za osemdesiat centov, no bežnejšia je cena euro za dve deci.

„Ono nie je euro za čaj ako euro. Teraz som išiel okolo jedného stánku a tam za to euro neponúkali dvesto mililitrov, ale len stoosemdesiat. To je taká zaujímavá finta, len nech sa to od nich nenaučia aj ostatní,“ zhodnotil pán Emil, ktorý si prišiel najprv ponuku predajcov poobzerať.

„Manželku privediem až večer, všetko bude pekne svietiť. Určite si niečo zajeme aj vypijeme a tiež si tu vždy dáme pečené gaštany, doma sa nám ich nechce piecť.“

Napríklad 100 gramov pečených gaštanov stojí tak ako minulý rok 1,50 eura.

„Každý uvažuje, aké dá ceny, ale kým sú ceny nákupu také, aké sú, nemusím ich zvyšovať,“ hovorí predajca pečených gaštanov Róbert.

Novinky

Tohtoročnou novinkou je stánok, kde budú predávať dukátové buchtičky alebo poľský bigos.

Menej tradičný je tiež burek, panini, pečený bryndzový piroh alebo grilované syry.

Predajcovia sa tiež snažia baliť jedlo ekologickejšie.

„Máme ekologické podtácky, ktoré sa rýchlejšie rozložia,“ potvrdila Lucia zo stánku reštaurácie Med Malina.

Aj nápoje v niekoľkých stánkoch nalievajú do ekologickejších pohárov, sklo alebo keramické hrnčeky, ktoré by mohli zákazníkovi zostať na pamiatku, zatiaľ na Hlavnej ulici nie sú.

Porovnanie cien

rok 2017rok 2018
Varené víno (0,2 l)1,50 - 2 €1,50 - 4 €
Medovina (0,1 l)1 €1 €
Čaj (0,2 l)1 - 1,50 €0,80 - 1,50 €
Langoš1 - 1,20 € + 0,40 € za prílohu1,50 € bez prílohy / 2,50 € s prílohou
Lokša1,50 € (bez plnky) + 0,50 - 1,50 € za plnku1,50 € (bez plnky)/ plnená 2 €, plnená husacou pečienkou 3€
Pečené gaštany (100 g)1,50 €1,50 €
Grilovaný špíz (100 g)2,60 €2,80 €

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 163
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 245
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 093
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 595
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 239
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 238
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 530
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 720
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 612
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 594

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vianoce

Neprehliadnite tiež

Starosta najväčšej košickej mestskej časti má za sebou hektický týždeň

Zvýšiť plat mu chcel jediný opozičný poslanec. Rieši už aj personálne zmeny.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

O morálnej povinnosti

Kiska je jediný štandardný politik, ktorý má (viac než) reálnu šancu.

Druhá liga môže na východe spustiť zostupovú lavínu

Hrozí, že z regionálnych súťaží budú vypadávať štyri, či dokonca až päť tímov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop