Korzár logo Korzár Košice

Za jedlo a pitie si Košičania na vianočných trhoch opäť priplatia

Zákazníčka: Langoš za 2,50 eura si môžu zjesť sami.

KOŠICE. Tradičné vianočné trhy na košickej Hlavnej ulici sú otvorené od stredy.

Po sérii upršaných a hmlistých dní vyšlo uprostred týždňa slnko, čo prilákalo množstvo ľudí poobzerať si ponuku stánkov už zrána.

Prečítajte si tiež: Vianočný stromček a výzdoba už svietia aj v Košiciach Čítajte 

Hoci oficiálny začiatok bol naplánovaný od 10.00 hod., ešte okolo poludnia bola štvrtina stánkov stále zatvorená, v ďalšej štvrtine nemali cenníky alebo jedlo len začínali pripravovať, takže ľudia si nemali čo kúpiť.

Pripravené boli najmä stánky s pitím a langošmi.

„Ceny sme nemenili, zostali také ako minulý rok. Jeden langoš stojí 2,50 eura, príloha je ľubovoľná. Máme syr, cesnak, kečup, tatársku omáčku, smotanu alebo kukuricu,“ vymenúva majiteľka stánku Nisa langoše.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za hranicami za polovičnú cenu

Cena 2,50 eura za langoš s prílohou je tento rok štandardom, lacnejší je len langoš bez príloh, za ten zaplatíte o euro menej.

„Ceny langošov išli strašne hore, 2,50 eura? To je veľmi draho, môžu si ho zjesť, ja taký nechcem. Sadnem do auta a pôjdem do Miškovca, mám výlet a za 80 centov tam kúpim taký langoš, že puknem,“ zhodnotila Zdenka.

Pravdou je, že ceny langošov sa oproti minulému roku skutočne zvýšili, netýka sa to všetkých stánkov, ale našli sme aj taký, kde minulý rok za čistý langoš pýtali 1,20 a teraz je to už 1,50 eura.

Mäsové špeciality na váhu

Prečítajte si tiež: Ponuka košických trhov sa rokmi nemení. Radnica tvrdí, že je kvalitnejšia Čítajte 

Okrem langošov sú mimoriadne obľúbené aj mäsové špeciality.

Ponúkajú ich v siedmich stánkoch.

Ľudia si najradšej pochutia na krkovičke, špízoch alebo klobáse s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

V niektorých stánkoch sa dá nájsť aj diétnejšie grilované kuracie mäso alebo hamburger.

V stánkoch s mäsovými špecialitami, ktoré už boli otvorené, nám potvrdili, že ceny zostali rovnaké ako v minulom roku.

„Všetko je na váhu, 100 gramov špízu stojí 2,20 až 2,80 podľa použitého mäsa,“ vysvetľuje jeden z predajcov. „Ale ľudia k nám chodia aj na zemiakové placky, tie majú veľmi radi.“

Menšia placka stojí v jednom zo stánkov 1,50 eura.

Deci vína za pár centov aj dve eurá

Medzi teplými nápojmi sú jednoznačne najobľúbenejšie varené víno, medovina a čaj.

„Deci vína stojí v tomto stánku 70 centov. Jasné, že keď si to človek porovná s cenou celej fľaše, tak tá je lacnejšia, ale zas na trhoch je vynikajúca atmosféra a človek si pokojne priplatí,“ zhodli sa sestry Angelika a Rozina.

SkryťVypnúť reklamu

Dámy priznali, že na trhoch sú niekedy aj každý druhý deň, stretnú sa tu s rodinou a kamarátkami a okrem vareného vína, ktoré už ochutnali, si určite dajú aj langoš a grilované mäso.

S cenou 70 centov boli nadmieru spokojné aj študentky právnickej fakulty: „Už som videla aj stánok, kde pýtali dve eurá za deci. Rátame s tým, že ceny budú vyššie, ale vždy sa rozhodujem aj podľa toho, akú mám pri sebe hotovosť a koľko som už na trhoch utratila peňazí,“ konštatuje jedna z nich.

Finta s čajom

Najlacnejší čaj kúpite za osemdesiat centov, no bežnejšia je cena euro za dve deci.

„Ono nie je euro za čaj ako euro. Teraz som išiel okolo jedného stánku a tam za to euro neponúkali dvesto mililitrov, ale len stoosemdesiat. To je taká zaujímavá finta, len nech sa to od nich nenaučia aj ostatní,“ zhodnotil pán Emil, ktorý si prišiel najprv ponuku predajcov poobzerať.

„Manželku privediem až večer, všetko bude pekne svietiť. Určite si niečo zajeme aj vypijeme a tiež si tu vždy dáme pečené gaštany, doma sa nám ich nechce piecť.“

Napríklad 100 gramov pečených gaštanov stojí tak ako minulý rok 1,50 eura.

„Každý uvažuje, aké dá ceny, ale kým sú ceny nákupu také, aké sú, nemusím ich zvyšovať,“ hovorí predajca pečených gaštanov Róbert.

Novinky

Tohtoročnou novinkou je stánok, kde budú predávať dukátové buchtičky alebo poľský bigos.

Menej tradičný je tiež burek, panini, pečený bryndzový piroh alebo grilované syry.

Predajcovia sa tiež snažia baliť jedlo ekologickejšie.

„Máme ekologické podtácky, ktoré sa rýchlejšie rozložia,“ potvrdila Lucia zo stánku reštaurácie Med Malina.

Aj nápoje v niekoľkých stánkoch nalievajú do ekologickejších pohárov, sklo alebo keramické hrnčeky, ktoré by mohli zákazníkovi zostať na pamiatku, zatiaľ na Hlavnej ulici nie sú.

Porovnanie cien

rok 2017rok 2018
Varené víno (0,2 l)1,50 - 2 €1,50 - 4 €
Medovina (0,1 l)1 €1 €
Čaj (0,2 l)1 - 1,50 €0,80 - 1,50 €
Langoš1 - 1,20 € + 0,40 € za prílohu1,50 € bez prílohy / 2,50 € s prílohou
Lokša1,50 € (bez plnky) + 0,50 - 1,50 € za plnku1,50 € (bez plnky)/ plnená 2 €, plnená husacou pečienkou 3€
Pečené gaštany (100 g)1,50 €1,50 €
Grilovaný špíz (100 g)2,60 €2,80 €

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  3. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  7. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  1. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  2. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  3. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe
  7. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 283
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 607
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 9 329
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 090
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 360
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 170
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 133
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 663
  1. Ivan Lazor: Ako som si na dovolenku v Grécku pribalil stoikov (a prežil to v pokoji)
  2. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  3. Jaroslav Liptak: Win/Win vs. Win/Lose: Ako sme boli naučení súperiť namiesto spolupracovať
  4. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  5. Zuzana Kučminová: Nie sme generácia zlyhania
  6. Ľuboš Vodička: Prievaly, kostol za hradbami
  7. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  8. Jan Pražák: Jak jsem doplatil na svůj stud
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 403
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 22 122
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 18 639
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 7 738
  5. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 699
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 235
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 6 012
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 5 759
  1. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  2. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  3. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  4. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  6. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  7. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  8. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu