Korzár logo Korzár Košice

Za jedlo a pitie si Košičania na vianočných trhoch opäť priplatia

Zákazníčka: Langoš za 2,50 eura si môžu zjesť sami.

KOŠICE. Tradičné vianočné trhy na košickej Hlavnej ulici sú otvorené od stredy.

Po sérii upršaných a hmlistých dní vyšlo uprostred týždňa slnko, čo prilákalo množstvo ľudí poobzerať si ponuku stánkov už zrána.

Prečítajte si tiež: Vianočný stromček a výzdoba už svietia aj v Košiciach Čítajte 

Hoci oficiálny začiatok bol naplánovaný od 10.00 hod., ešte okolo poludnia bola štvrtina stánkov stále zatvorená, v ďalšej štvrtine nemali cenníky alebo jedlo len začínali pripravovať, takže ľudia si nemali čo kúpiť.

Pripravené boli najmä stánky s pitím a langošmi.

„Ceny sme nemenili, zostali také ako minulý rok. Jeden langoš stojí 2,50 eura, príloha je ľubovoľná. Máme syr, cesnak, kečup, tatársku omáčku, smotanu alebo kukuricu,“ vymenúva majiteľka stánku Nisa langoše.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za hranicami za polovičnú cenu

Cena 2,50 eura za langoš s prílohou je tento rok štandardom, lacnejší je len langoš bez príloh, za ten zaplatíte o euro menej.

„Ceny langošov išli strašne hore, 2,50 eura? To je veľmi draho, môžu si ho zjesť, ja taký nechcem. Sadnem do auta a pôjdem do Miškovca, mám výlet a za 80 centov tam kúpim taký langoš, že puknem,“ zhodnotila Zdenka.

Pravdou je, že ceny langošov sa oproti minulému roku skutočne zvýšili, netýka sa to všetkých stánkov, ale našli sme aj taký, kde minulý rok za čistý langoš pýtali 1,20 a teraz je to už 1,50 eura.

Mäsové špeciality na váhu

Prečítajte si tiež: Ponuka košických trhov sa rokmi nemení. Radnica tvrdí, že je kvalitnejšia Čítajte 

Okrem langošov sú mimoriadne obľúbené aj mäsové špeciality.

Ponúkajú ich v siedmich stánkoch.

Ľudia si najradšej pochutia na krkovičke, špízoch alebo klobáse s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

V niektorých stánkoch sa dá nájsť aj diétnejšie grilované kuracie mäso alebo hamburger.

V stánkoch s mäsovými špecialitami, ktoré už boli otvorené, nám potvrdili, že ceny zostali rovnaké ako v minulom roku.

„Všetko je na váhu, 100 gramov špízu stojí 2,20 až 2,80 podľa použitého mäsa,“ vysvetľuje jeden z predajcov. „Ale ľudia k nám chodia aj na zemiakové placky, tie majú veľmi radi.“

Menšia placka stojí v jednom zo stánkov 1,50 eura.

Deci vína za pár centov aj dve eurá

Medzi teplými nápojmi sú jednoznačne najobľúbenejšie varené víno, medovina a čaj.

„Deci vína stojí v tomto stánku 70 centov. Jasné, že keď si to človek porovná s cenou celej fľaše, tak tá je lacnejšia, ale zas na trhoch je vynikajúca atmosféra a človek si pokojne priplatí,“ zhodli sa sestry Angelika a Rozina.

SkryťVypnúť reklamu

Dámy priznali, že na trhoch sú niekedy aj každý druhý deň, stretnú sa tu s rodinou a kamarátkami a okrem vareného vína, ktoré už ochutnali, si určite dajú aj langoš a grilované mäso.

S cenou 70 centov boli nadmieru spokojné aj študentky právnickej fakulty: „Už som videla aj stánok, kde pýtali dve eurá za deci. Rátame s tým, že ceny budú vyššie, ale vždy sa rozhodujem aj podľa toho, akú mám pri sebe hotovosť a koľko som už na trhoch utratila peňazí,“ konštatuje jedna z nich.

Finta s čajom

Najlacnejší čaj kúpite za osemdesiat centov, no bežnejšia je cena euro za dve deci.

„Ono nie je euro za čaj ako euro. Teraz som išiel okolo jedného stánku a tam za to euro neponúkali dvesto mililitrov, ale len stoosemdesiat. To je taká zaujímavá finta, len nech sa to od nich nenaučia aj ostatní,“ zhodnotil pán Emil, ktorý si prišiel najprv ponuku predajcov poobzerať.

„Manželku privediem až večer, všetko bude pekne svietiť. Určite si niečo zajeme aj vypijeme a tiež si tu vždy dáme pečené gaštany, doma sa nám ich nechce piecť.“

Napríklad 100 gramov pečených gaštanov stojí tak ako minulý rok 1,50 eura.

„Každý uvažuje, aké dá ceny, ale kým sú ceny nákupu také, aké sú, nemusím ich zvyšovať,“ hovorí predajca pečených gaštanov Róbert.

Novinky

Tohtoročnou novinkou je stánok, kde budú predávať dukátové buchtičky alebo poľský bigos.

Menej tradičný je tiež burek, panini, pečený bryndzový piroh alebo grilované syry.

Predajcovia sa tiež snažia baliť jedlo ekologickejšie.

„Máme ekologické podtácky, ktoré sa rýchlejšie rozložia,“ potvrdila Lucia zo stánku reštaurácie Med Malina.

Aj nápoje v niekoľkých stánkoch nalievajú do ekologickejších pohárov, sklo alebo keramické hrnčeky, ktoré by mohli zákazníkovi zostať na pamiatku, zatiaľ na Hlavnej ulici nie sú.

Porovnanie cien

rok 2017rok 2018
Varené víno (0,2 l)1,50 - 2 €1,50 - 4 €
Medovina (0,1 l)1 €1 €
Čaj (0,2 l)1 - 1,50 €0,80 - 1,50 €
Langoš1 - 1,20 € + 0,40 € za prílohu1,50 € bez prílohy / 2,50 € s prílohou
Lokša1,50 € (bez plnky) + 0,50 - 1,50 € za plnku1,50 € (bez plnky)/ plnená 2 €, plnená husacou pečienkou 3€
Pečené gaštany (100 g)1,50 €1,50 €
Grilovaný špíz (100 g)2,60 €2,80 €

Vianočné tipy a recepty:

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 741
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 240
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 140
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 955
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 817
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 385
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu