Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Za jedlo a pitie si Košičania na vianočných trhoch opäť priplatia

Zákazníčka: Langoš za 2,50 eura si môžu zjesť sami.

KOŠICE. Tradičné vianočné trhy na košickej Hlavnej ulici sú otvorené od stredy.

Po sérii upršaných a hmlistých dní vyšlo uprostred týždňa slnko, čo prilákalo množstvo ľudí poobzerať si ponuku stánkov už zrána.

Prečítajte si tiež: Vianočný stromček a výzdoba už svietia aj v Košiciach Čítajte 

Hoci oficiálny začiatok bol naplánovaný od 10.00 hod., ešte okolo poludnia bola štvrtina stánkov stále zatvorená, v ďalšej štvrtine nemali cenníky alebo jedlo len začínali pripravovať, takže ľudia si nemali čo kúpiť.

Pripravené boli najmä stánky s pitím a langošmi.

„Ceny sme nemenili, zostali také ako minulý rok. Jeden langoš stojí 2,50 eura, príloha je ľubovoľná. Máme syr, cesnak, kečup, tatársku omáčku, smotanu alebo kukuricu,“ vymenúva majiteľka stánku Nisa langoše.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za hranicami za polovičnú cenu

Cena 2,50 eura za langoš s prílohou je tento rok štandardom, lacnejší je len langoš bez príloh, za ten zaplatíte o euro menej.

„Ceny langošov išli strašne hore, 2,50 eura? To je veľmi draho, môžu si ho zjesť, ja taký nechcem. Sadnem do auta a pôjdem do Miškovca, mám výlet a za 80 centov tam kúpim taký langoš, že puknem,“ zhodnotila Zdenka.

Pravdou je, že ceny langošov sa oproti minulému roku skutočne zvýšili, netýka sa to všetkých stánkov, ale našli sme aj taký, kde minulý rok za čistý langoš pýtali 1,20 a teraz je to už 1,50 eura.

Mäsové špeciality na váhu

Prečítajte si tiež: Ponuka košických trhov sa rokmi nemení. Radnica tvrdí, že je kvalitnejšia Čítajte 

Okrem langošov sú mimoriadne obľúbené aj mäsové špeciality.

Ponúkajú ich v siedmich stánkoch.

Ľudia si najradšej pochutia na krkovičke, špízoch alebo klobáse s chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

V niektorých stánkoch sa dá nájsť aj diétnejšie grilované kuracie mäso alebo hamburger.

V stánkoch s mäsovými špecialitami, ktoré už boli otvorené, nám potvrdili, že ceny zostali rovnaké ako v minulom roku.

„Všetko je na váhu, 100 gramov špízu stojí 2,20 až 2,80 podľa použitého mäsa,“ vysvetľuje jeden z predajcov. „Ale ľudia k nám chodia aj na zemiakové placky, tie majú veľmi radi.“

Menšia placka stojí v jednom zo stánkov 1,50 eura.

Deci vína za pár centov aj dve eurá

Medzi teplými nápojmi sú jednoznačne najobľúbenejšie varené víno, medovina a čaj.

„Deci vína stojí v tomto stánku 70 centov. Jasné, že keď si to človek porovná s cenou celej fľaše, tak tá je lacnejšia, ale zas na trhoch je vynikajúca atmosféra a človek si pokojne priplatí,“ zhodli sa sestry Angelika a Rozina.

Skryť Vypnúť reklamu

Dámy priznali, že na trhoch sú niekedy aj každý druhý deň, stretnú sa tu s rodinou a kamarátkami a okrem vareného vína, ktoré už ochutnali, si určite dajú aj langoš a grilované mäso.

S cenou 70 centov boli nadmieru spokojné aj študentky právnickej fakulty: „Už som videla aj stánok, kde pýtali dve eurá za deci. Rátame s tým, že ceny budú vyššie, ale vždy sa rozhodujem aj podľa toho, akú mám pri sebe hotovosť a koľko som už na trhoch utratila peňazí,“ konštatuje jedna z nich.

Finta s čajom

Najlacnejší čaj kúpite za osemdesiat centov, no bežnejšia je cena euro za dve deci.

„Ono nie je euro za čaj ako euro. Teraz som išiel okolo jedného stánku a tam za to euro neponúkali dvesto mililitrov, ale len stoosemdesiat. To je taká zaujímavá finta, len nech sa to od nich nenaučia aj ostatní,“ zhodnotil pán Emil, ktorý si prišiel najprv ponuku predajcov poobzerať.

„Manželku privediem až večer, všetko bude pekne svietiť. Určite si niečo zajeme aj vypijeme a tiež si tu vždy dáme pečené gaštany, doma sa nám ich nechce piecť.“

Napríklad 100 gramov pečených gaštanov stojí tak ako minulý rok 1,50 eura.

„Každý uvažuje, aké dá ceny, ale kým sú ceny nákupu také, aké sú, nemusím ich zvyšovať,“ hovorí predajca pečených gaštanov Róbert.

Novinky

Tohtoročnou novinkou je stánok, kde budú predávať dukátové buchtičky alebo poľský bigos.

Menej tradičný je tiež burek, panini, pečený bryndzový piroh alebo grilované syry.

Predajcovia sa tiež snažia baliť jedlo ekologickejšie.

„Máme ekologické podtácky, ktoré sa rýchlejšie rozložia,“ potvrdila Lucia zo stánku reštaurácie Med Malina.

Aj nápoje v niekoľkých stánkoch nalievajú do ekologickejších pohárov, sklo alebo keramické hrnčeky, ktoré by mohli zákazníkovi zostať na pamiatku, zatiaľ na Hlavnej ulici nie sú.

Porovnanie cien

rok 2017rok 2018
Varené víno (0,2 l)1,50 - 2 €1,50 - 4 €
Medovina (0,1 l)1 €1 €
Čaj (0,2 l)1 - 1,50 €0,80 - 1,50 €
Langoš1 - 1,20 € + 0,40 € za prílohu1,50 € bez prílohy / 2,50 € s prílohou
Lokša1,50 € (bez plnky) + 0,50 - 1,50 € za plnku1,50 € (bez plnky)/ plnená 2 €, plnená husacou pečienkou 3€
Pečené gaštany (100 g)1,50 €1,50 €
Grilovaný špíz (100 g)2,60 €2,80 €

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 259
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 277
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 616
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 160
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 077
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 626
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 973
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 714
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 666
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 564
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

8 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

10 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

9 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop