Korzár logo Korzár Košice

Za jedlo a pitie si Košičania na vianočných trhoch opäť priplatia

Zákazníčka: Langoš za 2,50 eura si môžu zjesť sami.

KOŠICE. Tradičné vianočné trhy na košickej Hlavnej ulici sú otvorené od stredy.

Po sérii upršaných a hmlistých dní vyšlo uprostred týždňa slnko, čo prilákalo množstvo ľudí poobzerať si ponuku stánkov už zrána.

Prečítajte si tiež: Vianočný stromček a výzdoba už svietia aj v Košiciach Čítajte 

Hoci oficiálny začiatok bol naplánovaný od 10.00 hod., ešte okolo poludnia bola štvrtina stánkov stále zatvorená, v ďalšej štvrtine nemali cenníky alebo jedlo len začínali pripravovať, takže ľudia si nemali čo kúpiť.

Pripravené boli najmä stánky s pitím a langošmi.

„Ceny sme nemenili, zostali také ako minulý rok. Jeden langoš stojí 2,50 eura, príloha je ľubovoľná. Máme syr, cesnak, kečup, tatársku omáčku, smotanu alebo kukuricu,“ vymenúva majiteľka stánku Nisa langoše.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za hranicami za polovičnú cenu

Cena 2,50 eura za langoš s prílohou je tento rok štandardom, lacnejší je len langoš bez príloh, za ten zaplatíte o euro menej.

„Ceny langošov išli strašne hore, 2,50 eura? To je veľmi draho, môžu si ho zjesť, ja taký nechcem. Sadnem do auta a pôjdem do Miškovca, mám výlet a za 80 centov tam kúpim taký langoš, že puknem,“ zhodnotila Zdenka.

Pravdou je, že ceny langošov sa oproti minulému roku skutočne zvýšili, netýka sa to všetkých stánkov, ale našli sme aj taký, kde minulý rok za čistý langoš pýtali 1,20 a teraz je to už 1,50 eura.

Mäsové špeciality na váhu

Prečítajte si tiež: Ponuka košických trhov sa rokmi nemení. Radnica tvrdí, že je kvalitnejšia Čítajte 

Okrem langošov sú mimoriadne obľúbené aj mäsové špeciality.

Ponúkajú ich v siedmich stánkoch.

Ľudia si najradšej pochutia na krkovičke, špízoch alebo klobáse s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

V niektorých stánkoch sa dá nájsť aj diétnejšie grilované kuracie mäso alebo hamburger.

V stánkoch s mäsovými špecialitami, ktoré už boli otvorené, nám potvrdili, že ceny zostali rovnaké ako v minulom roku.

„Všetko je na váhu, 100 gramov špízu stojí 2,20 až 2,80 podľa použitého mäsa,“ vysvetľuje jeden z predajcov. „Ale ľudia k nám chodia aj na zemiakové placky, tie majú veľmi radi.“

Menšia placka stojí v jednom zo stánkov 1,50 eura.

Deci vína za pár centov aj dve eurá

Medzi teplými nápojmi sú jednoznačne najobľúbenejšie varené víno, medovina a čaj.

„Deci vína stojí v tomto stánku 70 centov. Jasné, že keď si to človek porovná s cenou celej fľaše, tak tá je lacnejšia, ale zas na trhoch je vynikajúca atmosféra a človek si pokojne priplatí,“ zhodli sa sestry Angelika a Rozina.

SkryťVypnúť reklamu

Dámy priznali, že na trhoch sú niekedy aj každý druhý deň, stretnú sa tu s rodinou a kamarátkami a okrem vareného vína, ktoré už ochutnali, si určite dajú aj langoš a grilované mäso.

S cenou 70 centov boli nadmieru spokojné aj študentky právnickej fakulty: „Už som videla aj stánok, kde pýtali dve eurá za deci. Rátame s tým, že ceny budú vyššie, ale vždy sa rozhodujem aj podľa toho, akú mám pri sebe hotovosť a koľko som už na trhoch utratila peňazí,“ konštatuje jedna z nich.

Finta s čajom

Najlacnejší čaj kúpite za osemdesiat centov, no bežnejšia je cena euro za dve deci.

„Ono nie je euro za čaj ako euro. Teraz som išiel okolo jedného stánku a tam za to euro neponúkali dvesto mililitrov, ale len stoosemdesiat. To je taká zaujímavá finta, len nech sa to od nich nenaučia aj ostatní,“ zhodnotil pán Emil, ktorý si prišiel najprv ponuku predajcov poobzerať.

„Manželku privediem až večer, všetko bude pekne svietiť. Určite si niečo zajeme aj vypijeme a tiež si tu vždy dáme pečené gaštany, doma sa nám ich nechce piecť.“

Napríklad 100 gramov pečených gaštanov stojí tak ako minulý rok 1,50 eura.

„Každý uvažuje, aké dá ceny, ale kým sú ceny nákupu také, aké sú, nemusím ich zvyšovať,“ hovorí predajca pečených gaštanov Róbert.

Novinky

Tohtoročnou novinkou je stánok, kde budú predávať dukátové buchtičky alebo poľský bigos.

Menej tradičný je tiež burek, panini, pečený bryndzový piroh alebo grilované syry.

Predajcovia sa tiež snažia baliť jedlo ekologickejšie.

„Máme ekologické podtácky, ktoré sa rýchlejšie rozložia,“ potvrdila Lucia zo stánku reštaurácie Med Malina.

Aj nápoje v niekoľkých stánkoch nalievajú do ekologickejších pohárov, sklo alebo keramické hrnčeky, ktoré by mohli zákazníkovi zostať na pamiatku, zatiaľ na Hlavnej ulici nie sú.

Porovnanie cien

rok 2017rok 2018
Varené víno (0,2 l)1,50 - 2 €1,50 - 4 €
Medovina (0,1 l)1 €1 €
Čaj (0,2 l)1 - 1,50 €0,80 - 1,50 €
Langoš1 - 1,20 € + 0,40 € za prílohu1,50 € bez prílohy / 2,50 € s prílohou
Lokša1,50 € (bez plnky) + 0,50 - 1,50 € za plnku1,50 € (bez plnky)/ plnená 2 €, plnená husacou pečienkou 3€
Pečené gaštany (100 g)1,50 €1,50 €
Grilovaný špíz (100 g)2,60 €2,80 €

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 811
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 815
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 056
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 976
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 443
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 238
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 969
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 848
  1. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (11. - 17.7.1925)
  3. Tomáš Hrubý: Zkusil jsi to vypnout a znovu zapnout?
  4. Daniel Bíro: Adrián Ferenčík ako rušňovodič viedol viaceré typy vlakov. Čím sa vyznačuje práca rušňovodiča z jeho pohľadu?
  5. Vladimír Bačišin: Neografia, a.s. Martin opäť so zväčšujúcou sa čiernou dierou
  6. Marek Strapko: Prezident mieru sa ide hrať na vojačikov
  7. Iveta Grootová: Darček
  8. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club.
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 905
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 462
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 957
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 515
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 778
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 390
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 232
  8. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 157
  1. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  2. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  3. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  4. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  5. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  6. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  7. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  8. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (11. - 17.7.1925)
  3. Tomáš Hrubý: Zkusil jsi to vypnout a znovu zapnout?
  4. Daniel Bíro: Adrián Ferenčík ako rušňovodič viedol viaceré typy vlakov. Čím sa vyznačuje práca rušňovodiča z jeho pohľadu?
  5. Vladimír Bačišin: Neografia, a.s. Martin opäť so zväčšujúcou sa čiernou dierou
  6. Marek Strapko: Prezident mieru sa ide hrať na vojačikov
  7. Iveta Grootová: Darček
  8. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club.
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 905
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 462
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 957
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 515
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 778
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 390
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 232
  8. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 157
  1. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  2. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  3. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  4. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  5. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  6. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  7. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  8. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu