Korzár logo Korzár Košice

Medovnikárka: Nie vždy sa podaria, záleží aj od surovín

Elena Takáčová z Ruskova vyrába dobroty desať rokov.

Elena Takáčová z Ruskova v okrese Trebišov sa vo voľnom čase venuje výrobe medovníkov. Elena Takáčová z Ruskova v okrese Trebišov sa vo voľnom čase venuje výrobe medovníkov. (Zdroj: TASR – Diana Semanová)

RUSKOV. Elena Takáčová z Ruskova v okrese Košice-okolie sa vo voľnom čase venuje výrobe medovníkov.

Podľa jej slov je v zimnom období najväčší záujem o medovníky s vianočnou tematikou.

Pekárka je zaevidovaná v databáze spolupracovníkov - remeselníkov Kultúrneho centra Abova (KCA).

Hovorí, že pri zdobení perníkov sa stále dá vymyslieť niečo nové.

„Dostala som sa k tomu ešte na strednej škole. So staršou sestrou sme ozdobené medovníky videli v nejakom časopise a aj my sme chceli mať také doma," povedala s tým, že pečeniu a zdobeniu medovníkov sa intenzívne venuje približne desať rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Prostredníctvom KCA vedie aj rôzne tvorivé dielne nielen pre deti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie vždy sa podaria

Pri zdobení je podľa nej dôležitá konzistencia polevy s niekoľkokrát preosiatym cukrom, ale aj perníkové cesto.

„Niekedy nevyjde podľa mojich prianí ani sa neupečie tak, ako si predstavujem. Neviem prečo, lebo stále ich robím podľa jedného receptu. Možno to závisí aj od materiálu - niekedy kúpim múku od jedného výrobcu, inokedy od druhého," vysvetlila.

Medovnikárka Takáčová pracuje ako operátorka spracovania dát a má technické vzdelanie.

Ako hovorí, pri tejto záľube to považuje za výhodu, keďže si niekedy vlastnoručne vyrába aj formičky.

„Je to niečo iné, ako robím v práci. Mám v sebe nejakú tu kreativitu a netýka sa to len medovníkov, ale aj aranžovania. Ak to človek chce robiť, musí chcieť, musí ho to baviť a niekedy sa musí aj prekonať. Inak nie som veľmi trpezlivá, ale pri tomto viem byť, to je zaujímavé," uviedla.

SkryťVypnúť reklamu

Stále skúša nové techniky

Výzdoba medovníka je časovo náročná a závisí od viacerých faktorov.

„Ide aj o to, čo naň chcem - akú polevu, akú ozdobu. Či chcem jednu alebo viac vrstiev, jednu farbu alebo viac farieb. Keď medovník zdobím, niekedy ho do ruky vezmem aj päť až sedemkrát," povedala s tým, že ak pri tom niečo pokazí, na opravu použije štetec.

Ako priznala, sprvu myslela, že zdobenie bude časom stále o tom istom, „ale to, čo sa dá vymyslieť, tak to je niečo neuveriteľné".

Zároveň skúša rôzne metódy, najnovšie sa zamerala na pečiatkovú techniku.

Inšpiráciu nachádza aj na internete.

Pomáha celá rodina

Odhadnúť, koľko medovníkov vo svojom živote upiekla a vyzdobila, si netrúfa, no boli rôzne.

Od klasických cez betlehem z medovníkov, veľkonočného barančeka a mnoho ďalších na rodinné či firemné príležitosti.

SkryťVypnúť reklamu

„Manžel pri jednom špeciálnom výtvore z medovníkov musel aj vŕtať," pripomenula. Pomáha jej aj dcéra a syn, najmä čo sa týka nákupu materiálu.

Ako uzavrela, rada by si vymenila skúsenosti s niekým, kto sa rovnako venuje pečeniu a zdobeniu medovníkov.

Vo svojom okolí však nikoho takého nepozná.

Vianočné tipy a recepty:

Fotky, Fotografie a fotogalérie

Pozrite si tiež články z hlavnej témy  Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 142
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 616
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 097
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 224
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 607
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 556
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 545
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 230
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 014
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 11 013
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 105
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 742
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 719
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 755
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 374
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 015
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 014
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 11 013
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 105
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 742
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 719
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 755
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 374
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 015
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu