RUSKOV. Elena Takáčová z Ruskova v okrese Košice-okolie sa vo voľnom čase venuje výrobe medovníkov.
Podľa jej slov je v zimnom období najväčší záujem o medovníky s vianočnou tematikou.
Pekárka je zaevidovaná v databáze spolupracovníkov - remeselníkov Kultúrneho centra Abova (KCA).
Hovorí, že pri zdobení perníkov sa stále dá vymyslieť niečo nové.
„Dostala som sa k tomu ešte na strednej škole. So staršou sestrou sme ozdobené medovníky videli v nejakom časopise a aj my sme chceli mať také doma," povedala s tým, že pečeniu a zdobeniu medovníkov sa intenzívne venuje približne desať rokov.
Prostredníctvom KCA vedie aj rôzne tvorivé dielne nielen pre deti.
Nie vždy sa podaria
Pri zdobení je podľa nej dôležitá konzistencia polevy s niekoľkokrát preosiatym cukrom, ale aj perníkové cesto.
„Niekedy nevyjde podľa mojich prianí ani sa neupečie tak, ako si predstavujem. Neviem prečo, lebo stále ich robím podľa jedného receptu. Možno to závisí aj od materiálu - niekedy kúpim múku od jedného výrobcu, inokedy od druhého," vysvetlila.
Medovnikárka Takáčová pracuje ako operátorka spracovania dát a má technické vzdelanie.
Ako hovorí, pri tejto záľube to považuje za výhodu, keďže si niekedy vlastnoručne vyrába aj formičky.
„Je to niečo iné, ako robím v práci. Mám v sebe nejakú tu kreativitu a netýka sa to len medovníkov, ale aj aranžovania. Ak to človek chce robiť, musí chcieť, musí ho to baviť a niekedy sa musí aj prekonať. Inak nie som veľmi trpezlivá, ale pri tomto viem byť, to je zaujímavé," uviedla.
Stále skúša nové techniky
Výzdoba medovníka je časovo náročná a závisí od viacerých faktorov.
„Ide aj o to, čo naň chcem - akú polevu, akú ozdobu. Či chcem jednu alebo viac vrstiev, jednu farbu alebo viac farieb. Keď medovník zdobím, niekedy ho do ruky vezmem aj päť až sedemkrát," povedala s tým, že ak pri tom niečo pokazí, na opravu použije štetec.
Ako priznala, sprvu myslela, že zdobenie bude časom stále o tom istom, „ale to, čo sa dá vymyslieť, tak to je niečo neuveriteľné".
Zároveň skúša rôzne metódy, najnovšie sa zamerala na pečiatkovú techniku.
Inšpiráciu nachádza aj na internete.
Pomáha celá rodina
Odhadnúť, koľko medovníkov vo svojom živote upiekla a vyzdobila, si netrúfa, no boli rôzne.
Od klasických cez betlehem z medovníkov, veľkonočného barančeka a mnoho ďalších na rodinné či firemné príležitosti.
„Manžel pri jednom špeciálnom výtvore z medovníkov musel aj vŕtať," pripomenula. Pomáha jej aj dcéra a syn, najmä čo sa týka nákupu materiálu.
Ako uzavrela, rada by si vymenila skúsenosti s niekým, kto sa rovnako venuje pečeniu a zdobeniu medovníkov.
Vo svojom okolí však nikoho takého nepozná.
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári