KOŠICE. Návštevníci vianočných trhov si nenechali ujsť každoročnú Anjelskú kapustnicu. Okoloidúcim ju podával košický primátor Jaroslav Polaček (nez.) i prezident Andrej Kiska.
Ten ocenil najmä charitatívny rozmer akcie.
„Na Vianoce sa snažíme byť všetci so svojimi najbližšími, rodiny si spolu sadnú a prežívajú najkrajšie sviatky roka. Ale na Slovensku sú stále tisíce detí, ktoré tie rodiny nemajú, sú v detských domovoch. Preto som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť tejto charitatívnej akcie a trošku pomôcť. Všetci, ktorí máme to šťastie, že máme rodiny, by sme mali myslieť na Vianoce i počas celého roka na tých, ktorí toľko šťastia nemajú," povedal pre agentúru TASR prezident.
Musí byť od srdca
Kapustnica sa varila v tisíclitrovom kotli, spotrebovalo sa na ňu 260 kilogramov kapusty, 100 kilogramov mäsa, 10 litrov nakrájaných sušených sliviek a 5 kíl húb.
„Najdôležitejšia je ale dobrá nálada a chuť stáť pri tom nejakých päť hodín, ale aj dobré ingrediencie. Ale musí byť aj láska k vareniu, nasilu sa ju uvariť nedá, musí byť taká od srdca,“ vysvetlil známy šéfkuchár Ivan Rusina.
Podľa neho by sa kapusta mala variť 4 až 5 hodín, aby sa vyvarili kosti z údeného.
„Lebo zovretá voda s kapustou nie je kapustnica. Ja som z Liptova, máme tam takú istú, no ešte dávame zemiaky. Navariť 1 000 litrov kapustnice je dosť problém, ochutiť to nie je sranda,“ hovorí Rusina.
Pomôžu chudobným
Išlo už o ôsmy ročník Anjelskej kapustnice.
„Za tú históriu sa podarilo vyzbierať viac ako 20-tisíc eur pre chudobných ľudí tohto mesta. Je to tisíclitrový hrniec s vyše 300 kilami surovín, ktoré sa pripravovali už od piatkového večera. Začali sme variť o štvrtej ráno na Hlavnej a vydávať za účasti vzácnych hostí. Verím, že to do ôsmej vypredáme, že Košičania nám s tým pomôžu,“ povedal nám v sobotu Rado Dráb zo spoločnosti Úsmev ako dar.
Vlani sa vyzbieralo 3700 eur.
„Sú používané na priamu podporu chudobných rodín s deťmi, či už na nákup potravín, hygienických potrieb, úhradu liekov, zaplatenie energií. Sú to peniaze určené na akútnu pomoc,“ dodal Dráb.
Polievka chutila aj primátorovi Polačekovi, ktorý si vianočnú kapustnicu pripravil v predstihu.
„Už ju mám navarenú a zmrazenú. Vzniklo to tak, že som si varil údené koleno asi pred dvomi týždňami. Koleno som zjedol a voda ostala, bolo mi ju ľúto vyliať, tak som začal špekulovať čo s ňou. Tak som tam hodil kapustu, klobásy a všetko čo treba. Kúsok som zjedol a zvyšok som dal zamraziť.“
Rybu k slávnostnej večeri si sám ulovil.
„Chodím každý rok do Nórska na ryby, nosím si také metrové morské šťuky,“ povedal primátor.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári