KOŠICE. Zvyk posväcovania veľkonočných jedál je východnému Slovensku ešte stále blízky.
Uctí si ho aj farnosť svätej Alžbety, ktorej kňazi požehnajú košíky plné sviatočných jedál dohromady v piatich časoch.
Na Bielu sobotu môžu prísť veriaci ku Dómu o 15.00, 16.00 a 17.00 hod.
Pre tých, ktorí si svätenie jedál nechávajú na poslednú chvíľu, sú vyhradené časy o 6.00 a 7.30 hod. pri nedeľných svätých omšiach.
Tradícia posväcovania jedál sa spája so slávením nového života a historicky sa viaže na tri rozličné kulty: pohanský, židovský a kresťanský.
Starí pohanskí Slovania v tom čase uctievali znovuzrodenie prírody a príchod jari.
Židia vtedy oslavovali Paschu, teda vyslobodenie Izraelského národa spod egyptskej tyranie a prechod z otroctva do zasľúbenej zeme.
Kresťania si pripomínajú ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.
Pre nich posväcované pokrmy značia ukončenie pôstneho obdobia a začiatok osláv víťazstva nad smrťou.
Sviatočné jedlá preto obsahujú najmä mlieko a vajcia, ktoré sú symbolom života.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári