KOŠICE. Kanadský Montreal hostil na začiatku septembra svetovú včelársku výstavu Apimondia, Slovensko si z nej odnieslo dvadsať medailí, porazilo aj také včelárske veľmoci ako je Rusko alebo USA.
Jedenástimi medailami ocenila odborná porota košického včelára Tibora Vargapála.
„Výstava Apimondia sa koná každé dva roky, vždy v inej krajine. Schádza sa tam celý svet, zastúpenie mali všetky kontinenty,“ hovorí včelár o výstave, ktorej rozsah sa len ťažko dá opísať slovami.
„Je tam výstava technológií, veľká časť je venovaná prednáškam, trvajú aj päť dní. Prednášať prídu špičkoví vedci. Samotná výstava medu a včelárskych produktov je popri tom všetkom v podstate na okraji,“ dodáva a vysvetľuje, že tam nejde len o fľaštičku medu, ale prezentuje sa všetko, od balenia až po rôzne príchute medov alebo kombinácie medu s inými potravinami.
„Každý si tam fotí, kto čo vymyslel a potom sa to o dva roky skopíruje,“ smeje sa Vargapál.
Podľa jeho skúseností sú najväčšími kopírovačmi Rusi a Číňania.
Med s horčicou, limetkou alebo citrónovou trávou
Súčasťou pobytu je nielen vizuálna inšpirácia, ale zabrať dostanú aj chuťové poháriky.
Stovky medov od výmyslu sveta nie je v ľudských silách ochutnať za pár dní, Tibor Vargapál so svojimi spolupracovníkmi ich ochutnal aspoň niekoľko.
„Zaujali ma kombinácie medov s horčicou. S tým prišli Francúzi, priniesli med s tou ich štipľavou dijonskou horčicou. Na ochutnanie to bolo dobré, ale žeby som si to mal natrieť ráno na chlieb, tak to asi nie,“ hovorí včelár a vyratúva ďalšie zaujímavé medy.
„Med s limetkou alebo citrónovou trávou bol veľmi dobrý. Kľúčové je dobre nastaviť pomer medu a limetky, komu sa to podarilo, mal úspech. Zaujímavý bol tiež med s kakaom - medová čokoláda alebo med s rebarborou.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári