Korzár logo Korzár Košice

Jedálne v čase epidémie: Za stolom len jeden človek

Niektorí pracujúci Košičania majú obavy.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME/Ján Krošlák)

KOŠICE. Na Korzár sa obrátil Košičan pracujúci vo firme s približne 700 zamestnancami v trojzmennej prevádzke.

Zamestnanci majú podľa neho obavu o svoje zdravie.

„Počas jednotlivých prestávok na obed sa v jedálni zhromažďuje väčší počet ľudí, približne 30 plus personál, v polhodinových intervaloch. Je takýto systém výdaja stravy a stravovania v súčasnej situácii povolený a správny?“ pýta sa znepokojený obyvateľ.

Na Úrade verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sme zisťovali, ako by mali zamestnávatelia riešiť v týchto dňoch vydávanie stravy a či existujú nejaké usmernenia na tieto prípady.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Väčšie vzdialenosti

„Pri vydávaní stravy je potrebné dodržiavať pri vydávaní stravy všetky hygienické a protiepidemické opatrenia. V praxi to znamená, že personál musí mať osobné ochranné pracovné prostriedky. Výdaj stravy je potrebné zabezpečiť tak, aby sa v jedálni nachádzal obmedzený počet ľudí a aby za stolom sedela jedna osoba; stoly rozmiestniť minimálne dva metre od seba. Príbor pre osobu treba zabaliť do papierovej vreckovky, aby nedošlo ku kontaminácii ďalších príborov,“ informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu ÚVZ.

Úrad tiež v usmernení odporúča úplne vylúčiť priamy kontakt nebalených potravín a pokrmov s nechránenými rukami (požívať pracovné náradie pri porciovaní, ochranné rukavice) a úplné vylúčenie personálu, ktorý vykazuje príznaky respiračného ochorenia (ako sú napríklad kašeľ, kýchanie, zvýšená teplota). Odporúča tiež v priestoroch zvýšiť frekvenciu čistenia a dezinfekcie.

SkryťVypnúť reklamu

Niektoré stravovacie zariadenia sa kvôli opatreniam súvisiacim s koronovírusom zatvárajú, od piatka nefunguje napríklad ani jedáleň na magistráte.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Koronavírus na Slovensku: Všetko dôležité na jednom mieste

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 971
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 657
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 119
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 990
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 815
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 622
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu