Korzár logo Korzár Košice

Etnografička: Táto doba je príležitosť vrátiť Veľkej noci staré tradície

Voda patrila skôr k Veľkému piatku.

Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok. (Zdroj: TASR)

KOŠICE. Aktuálna situácia týkajúca sa obmedzení počas veľkonočných sviatkov z dôvodu šírenia nového koronavírusu je príležitosťou vrátiť sa k starej slovenskej tradícii.

Povedala to etnografka Východoslovenského múzea v Košiciach Klaudia Buganová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oblievalo sa vždy von

"Nebolo zvykom, že oblievač alebo šibač išiel cez dve dediny, alebo cestoval z mesta na dedinu," uviedla.

Zvyky počas Veľkonočného pondelka sa dodržiavali v rámci generácií a v malých lokálnych komunitách.

Oblievanie či šibanie sa pritom konalo vždy v exteriéri - pri potoku alebo pri studni.

SkryťVypnúť reklamu

Za vrchol veľkonočného obdobia podľa nej nebol považovaný Veľkonočný pondelok.

"Rodiny sa nestretávali preto, že sa chlapci a mládenci tešili na oblievačku, ale naozaj preto, lebo v tom čase chceli byť spolu a konzumovať obradové jedlá. Predchádzala tomu veľká a dlhá ujma," dodala.

Voda ako symbol Veľkého piatku

Ako Buganová uviedla, Veľký piatok bol považovaný za smútočný a pôstny deň, naši predkovia počas neho chodievali k tečúcej, takzvanej trojhraničnej vode.

Išlo o miesto, kde sa zlievali tri pramene. Brávali k nej aj zvieratá.

"Tam bolo to miesto, kde mala voda zázračné uzdravujúce účinky," doplnila s tým, že voda bola skôr symbolom Veľkého piatku než Veľkonočného pondelka.

Na Veľký piatok sa tiež štepili ovocné stromy či značkovali zvieratá, podľa povier v tento deň necítili bolesť. Zakázaná bola aj akákoľvek činnosť na poli.

SkryťVypnúť reklamu

Obradové jedlá

"Nesmeli sa pripravovať ani veľkonočné obradové jedlá, na to bola určená Biela sobota," povedala Buganová.

Obradové jedlá konzumovali najmä preto, aby ich mali dostatok aj v ďalšom hospodárskom roku.

Gazdiné okrem iného piekli okrúhlu pasku z bielej múky.

Na veľkonočnom stole na východe Slovenska nechýbali ani vajíčka, šunka, syry, chren alebo cvikla.

"Niekde možno aj nejaké plnky, do ktorých sa dávalo veľa zelenej žihľavy či medvedieho cesnaku," spresnila.

Podľa jej slov sa posvätené jedlo delilo medzi členov rodiny sediacich za stolom. Symbolom súdržnosti bolo vajíčko.

"Tak ako bielko a žĺtok v škrupinke držia spolu. Vyplýva z toho povera, že ak sa človek v ďalšom roku ocitne v nebezpečnej či ťažkej chvíli, má si spomenúť na to, s kým to veľkonočné vajíčko jedol a dočká sa pomoci," vysvetlila etnografka.

SkryťVypnúť reklamu

Návrat pôvodných tradícií

Podľa Buganovej boli uvedené tradície v našom kultúrnom prostredí realitou pred 50 až 60 rokmi.

"Málo sa už o tom vie a rozpráva. Možno aj teraz je vhodná doba na to, aby sme sa vrátili k tomu pôvodnému, čo bolo pre našich predkov len v druhej alebo tretej generácii pred nami niečo úplne samozrejmé," uzavrela.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 227
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 539
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 302
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 474
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 493
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 214
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 616
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 514
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu