KOŠICE. Situácia v posledných mesiacoch vojny bola v Košiciach natoľko zlá, že pohostinstvá dostali zákaz ponúkať niektoré druhy jedál.
Pod nedostatok potravín sa podpísalo ustupujúce vojsko, ktoré zničilo množstvo hotelov a reštaurácií a vykradli ich zásoby jedla či pitia.
Príkaz nevariť určité pokrmy vstúpil do platnosti 4. apríla 1945 a platil rovnako pre Košice ako pre Prešov.
Zakázané potraviny
„V mestskom nariadení sa uvádza, že sa v pohostinstvách nemôže podávať: rezeň na hocijaký spôsob, vyprážaná hydina, cigánska pečienka, vyprážané ryby a zelenina, vyprážané dolky, pampušky (šišky), triesky (fánky), hrianky, vyprážané zemiaky na hocijaký spôsob, maslo a palacinky,“ opisuje detailný obsah zákazu publikácia Košické dostaveníčka, historický sprievodca košickými pohostinstvami v rokoch 1918 – 1948.
Autorka publikácie Dana Kušnírová približuje, že okrem obedov a večerí sa nesmeli servírovať ani vajcia upravené na hocijaký spôsob najmä však varené, praženica, volské oko a ´hemendex´.
„V podnikoch sa tiež zakázala príprava mäsových jedál – úplný zákaz platil v stredu a v piatok, v pondelok a štvrtok to platilo pre večere. Na ´zakázanej listine´ v podnikoch bolo aj mlieko a biela káva.“
Maslo na vianočku pozbierali
Potravinovú núdzu v skorších vojnových rokoch opísal pamätník Zoltán G. Meško.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári