Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 25. september, 2020 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Univerzita skúša vegánstvo. Cviklové placky prekvapili, vedia už aj, čo sú pepitky

Študenti majú stále najradšej rezeň a syr.

Daniela Želinská hovorí, že pravdepodobne budú musieť zredukovať jedálne, lebo študentov stále ubúda. Daniela Želinská hovorí, že pravdepodobne budú musieť zredukovať jedálne, lebo študentov stále ubúda. (Zdroj: Judita Čermáková)

DANIELA ŽELINSKÁ pracuje v stravovacej oblasti od roku 1989. Od septembra 2019 má na starosti deväť prevádzok Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Univerzita sa v minulom roku stala súčasťou projektu Zelená jedáleň neziskovej organizácie Slovenská vegánska spoločnosť a pre študentov začali v prevádzkach ponúkať jedno vegánske jedlo denne.

Pred rokom ste začali ponúkať jedno vegánske jedlo denne. Prečo?

- Čoraz viac sme si u študentov všímali záujem o bezmäsité jedlá. V tom čase nás oslovila Vegánska spoločnosť, či nemáme záujem zapojiť sa do ich projektu, v rámci ktorého robili workshopy pre rôzne inštitúcie a učili kuchárov variť vegánske jedlá.

SkryťVypnúť reklamu

Dokázali by ste povedať, ako sa záujem o bezmäsité jedlo začal?

- Išlo to postupne. Myslím si, že mládež je teraz uvedomelejšia a viac prihliada na zdravé stravovanie. Nechcem tým síce povedať, že nemajú najradšej rezeň a syr, lebo keď to máme v ponuke, ide to najviac. Zároveň si dávajú záležať na strave viac dievčatá.

Aká bola počiatočná idea? Chceli ste pritiahnuť ľudí a študentov k zdravšej alternatíve stravovania, reagovali ste na väčší záujem o bezmäsité jedlo, alebo ste jednoducho chceli vyskúšať niečo nové?

- Chceli sme hlavne zväčšiť počet stravníkov a prilákať ich na niečo nové. Myslím si, že v tom trende pokračujeme aj ďalej. Aj zamestnanci si vegánsku stravu chvália, pričom sú medzi nimi aj takí, ktorí jedia aj mäso.

Podarilo sa vám prilákať nových stravníkov?

SkryťVypnúť reklamu

- Myslím si, že áno. Hlavne sa zvýšila ich spokojnosť.

To viete na základe čoho? Nejakých ohlasov na jedlá?

- Áno, ohlasy. Pochvália mailom alebo v jedálni, uvítajú nové jedlá, chutia im.

Ako by ste predstavili vegánsku stravu niekomu, kto o tom nikdy nepočul?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C76SE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M76SE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  2. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  3. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  4. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  5. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  7. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  8. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  9. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  10. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  1. Mobilný zdvihák pre pacienta
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  3. Otázky zo zubárskeho kresla: Zubné implantáty
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  5. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  6. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  7. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  8. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  9. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  10. Kreatívne učenie
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 28 663
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 18 032
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 536
  4. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 10 651
  5. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 10 543
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 10 144
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 10 015
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 415
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 240
  10. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 7 874
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava, Vegetariánstvo

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

V Orlove je nakazených 20 ľudí, obec dezinfikujú

Starosta vyhlásil mimoriadnu situáciu.

V obci Orlov vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Dve stredné školy v Spišskej Novej Vsi zatvorili pre Covid-19

Ohnisko nákazy je aj v charite. Majú tu osem pozitívnych.

Hotelová akadémia v Spišskej Novej Vsi.
Nové trolejbusy dorazili do Prešova na konci roka 2016.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozprávky SME

Žabina kmotra (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Rozprávky SME | podcast

Koronavírus: Na Slovensku pribudli dve ďalšie úmrtia, zasadá pandemická komisia (minúta po minúte)

Slovensko eviduje celkovo 8 048 prípadov nákazy koronavírusom. Pandémia si doteraz vyžiadala 43 obetí.

Testovanie na koronavírus vysokoškolského internátu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

Minister Budaj: Potrebujeme zelený reštart

Návrh na zvýšenie uhľovodíkovej dane sme schopní pripraviť za deň, tvrdí.

Minister životného prostredia Ján Budaj.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop