Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Ako na Nový rok, tak po celý rok. Toto brali predkovia vážne

Upratovanie bolo zakázané.

Etnografka Klaudia Buganová.Etnografka Klaudia Buganová. (Zdroj: Patrik Struk)

KOŠICE. Prvý deň nového roka bol z pohľadu tradícií pre našich predkov veľmi významný.

Silvestrovskú noc neoslavovali búrlivo.

Verili však, že to, čo sa im bude snívať na prelome rokov, sa aj splní.

Ako povedala etnografka Východoslovenského múzea v Košiciach Klaudia Buganová, prísloviu „Ako na Nový rok, tak po celý rok" prispôsobovali svoje činnosti aj správanie. A to nielen na východe Slovenska.

„Každý musel byť dobrý, nesmelo sa hádať, byť mrzutý, kričať na seba. Deti nemali plakať, ani si nič vynucovať. Bolo to veľmi obradné správanie," povedala s tým, že v minulosti sa ľudia príliš nevracali k uplynulému roku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Nemali taký retrospektívny názor ako dnes, keď bilancujeme a hodnotíme. Mysleli predovšetkým na budúcnosť," dodala.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej bravčové ako hydina a ryby

Podľa nej všetku svoju pozornosť upriamovali na to, aby bol nový rok prajný a úrodný.

„Platilo úslovie 'prvšia voda ako oheň'. Ráno, keď sa zobudili, umyli sa v čerstvej vode. V niektorých regiónoch dávali do vedra s vodou aj jablko, ktoré bolo zaužívaným symbolom celého vianočného obdobia," spresnila etnografka.

Zapáliť oheň v peciach mohli až po umytí sa.

Na Nový rok sa nemala jesť napríklad hydina - aby niečo neulietlo, zajace - aby niečo neutieklo a ani ryby - aby niečo neodplávalo.

Žiadaná bola hlavne bravčovina, ktorá symbolizovala blahobyt.

„Ak sa z kysnutého cesta robili opekance, ich veľkosť a okrúhly tvar mali predstavovať to, aby bol aj dobytok taký. Rezance zas mali byť také dlhé, ako majú byť obilné klasy. Šošovica zas symbolizovala hojnosť," uviedla Buganová.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Nový rok mali mať ľudia čistý odev a jesť mali za čisto prestretým stolom.

Niektoré činnosti boli zakázané, napríklad upratovanie.

Verili, že keď vysypú smeti alebo niečo vyprášia, v príbytku ubudne z toho, čoho si želali dostatok.

Vinšovanie malo veľký význam

V domácnostiach, najmä na dedinách či lazoch, očakávali vinšovníkov. Prvým mal byť odrastený chlapec.

„Predstavoval silu. Predpokladalo sa, že je zdravý, bystrý, rýchly, odvážny a pracovitý," spresnila s tým, že mal prísť zdola nahor.

Veľká vážnosť sa pripisovala aj tomu, čo vinšuje.

Zároveň mal niečo priniesť.

„Umocňovať to malo silu verša, preto nosili nejaký apotropajný predmet, chodili napríklad s oceľou. Na druhej strane mal hospodár vinšovníka štedro odmeniť, čo mu na ďalšie obdobie malo zabezpečiť štedrosť v dome," doplnila.

Skryť Vypnúť reklamu

Vinšovníci tiež zvykli predvádzať ľudové divadlo, pri ktorom používali aj rekvizity.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 088
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 788
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 580
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 698
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 007
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 620
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 610
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 375
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 301
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 813
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop