KOŠICE. Náboženstvo, boj s nadváhou, choroba či snaha zlepšiť svoje stravovacie návyky. Každý má svoje dôvody, prečo z času na čas upraví svoj jedálniček.
Naši predkovia sa pravidelne na začiatku jari púšťali do 40-dňového predveľkonočného odriekania s cieľom vzdať sa pôžitkov, odľahčiť žalúdok a ušetriť zásoby v komore.
Dnes sú však v kurze i rozličné jarné detoxy, pitné dni či prerušované hladovky.
Nakoľko majú zdraviu prospešné benefity, čo je len populárny mýtus a ako sa stravovať po celý rok čo najlepšie, priblížil internista a kardiológ Ivan Majerčák z Centra pre liečbu obezity Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košice.
Nedostatok výskumov
Výraz pôst sa obyčajne spája so zriekavaním sa jedál z náboženských príčin.
Poznajú ho mnohé vierovyznania a praktizovali ho ešte pred príchodom Krista.
Hoci je v rozličných podobách dodržiavaný aj v súčasnosti, lekárska obec sa naň díva rezervovane.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári