KOŠICE. Čo sa týka pohostinských služieb, Košice sa v šesťdesiatych rokoch rozšupli, takpovediac, jedným šmahom.
Tým jedným šmahom bolo otvorenie budovy, v ktorej sa dali nájsť všetky typy jedálensko-zábavných služieb prakticky na jednom mieste, i keď na troch podlažiach.
Bolo to v roku 1965, keď na Hlavnej ulici slávnostne otvorili košickú Jaltu.
Tackáreň aj vôňa kávy
Tí, čo mali hlbšie do vrecka, nemuseli ani stúpať po schodoch, len v zadnej časti zašli do jedálne s podnosmi.
Keďže sa im hovorovo vravelo „tácky“, z toho aj vznikol výraz tackáreň.
Na „tácku“ vám tetuška spoza teplého pultu položila tanier polievky, napríklad držkovej, ako druhé jedlo trebárs sviečkovú či ryžový nákyp a podľa ľubovôle aj nejaký zákusok. Posunuli ste sa k pokladníčke, a ľahší len o malú sumičku v korunách ste si šli odklopiť zaklopenú stoličku pri niektorom z vyšších stolov a pomerne rýchlo odišli fajne najedení.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári