Korzár logo Korzár Košice

Pre ľudí v núdzi vyzbierali takmer pol tony trvanlivých potravín

S Oázou chcú spolupracovať aj v budúcnosti.

Prorektorka pre akademické kvalifikácie a doktorandské štúdium profesorka Monika Halánová a riaditeľ neziskovej organizácie Oáza-Nádej pre nový život v Bernátovciach Peter Gombita.Prorektorka pre akademické kvalifikácie a doktorandské štúdium profesorka Monika Halánová a riaditeľ neziskovej organizácie Oáza-Nádej pre nový život v Bernátovciach Peter Gombita. (Zdroj: FB/Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach)

KOŠICE. Vo veľkonočnej zbierke potravín na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) sa vyzbieralo približne 500 kilogramov trvanlivých potravín.

Ako informovala hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová, univerzita ich odovzdala riaditeľovi neziskovej organizácie Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach Petrovi Gombitovi. Doplnila, že vyzbierané trvanlivé potraviny, ako sú múka, ryža, koreniny, cestoviny a konzervy, ale aj káva či čaj, odovzdali Gombitovi vo štvrtok 28. marca.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Typicky veľkonočné potraviny

Hoľanová rovnako pripomenula, že zbierku realizovali od 11. do 25. marca, v rámci 17 zberných miest na fakultách a pracoviskách UPJŠ.

SkryťVypnúť reklamu

„V stredu 27. marca 2024 bol zber čerstvých typicky veľkonočných potravín, ako sú vajcia, údeniny a syry, ktoré si vyžadovali umiestnenie v chladiacom zariadení," doplnila hovorkyňa UPJŠ.

Zamestnanectvo a študentstvo univerzity vyzbieralo viac než 330 balení rozličných cestovín, 108 kilogramov ryže, 77 kilogramov múky a temer 50 kilogramov strukovín. Do zbierky prispeli i bezmála 180 konzervami či 26 litrami oleja, ale aj ďalšími potravinami.

„Okrem potravín sa vyzbierali aj kozmetické a hygienické potreby," uviedla Hoľanová. Obyvateľstvo Oázy si na Veľkú noc bude môcť vychutnať aj temer šesť kilogramov klobás a približne dvojnásobné množstvo šunky.

Čelia existenčným problémom

Potraviny Gombitovi oficiálne odovzdala prorektorka pre akademické kvalifikácie a doktorandské štúdium profesorka Monika Halánová, a to v budove rektorátu UPJŠ.

SkryťVypnúť reklamu

Halánová priblížila, že zbierku zorganizovali z dôvodu, že pribúda ľudí bez domova, ktorí čelia existenčným problémom.

„Sme veľmi radi, že sme mohli vyzbierané potraviny venovať zariadeniu neďaleko Košíc, v ktorom je poskytovaná pomoc ľuďom v núdzi. Práve obdobie veľkonočných sviatkov je vhodné na to, aby sme pomohli a spríjemnili sviatky tým, ktorí to najviac potrebujú. Do veľkonočnej zbierky sa zapojilo množstvo zamestnancov, ako aj študentov. Zabezpečili sme trvanlivé a čerstvé potraviny, ale aj sladkosti najmä pre deti z Oázy," uviedla.

Doplnila, že by s Oázou v Bernátovciach radi spolupracovali aj do budúcnosti, keďže majú i ďalšie nápady ako pomôcť.

Ľudské, humánne a kresťanské

„Práve obdobie sviatkov či už Vianoc, alebo Veľkej noci povzbudzuje ľudí urobiť niečo aj pre iných, pre tých, ktorí sú na tom horšie, slabšie, trpia nedostatkom jedla alebo nemajú kde bývať. Zo svojich skúseností môžem povedať, že nezištná pomoc druhým urobí krajší a lepší život nielen tým, ktorým je pomoc venovaná, ale aj tým, ktorí túto pomoc poskytli. Veľmi ma potešilo, že sa univerzita rozhodla zorganizovať takúto zbierku. Pomáhať druhým by malo byť ľudské, humánne a kresťanské," vraví riaditeľ Oázy a rímskokatolícky kňaz Peter Gombita.

SkryťVypnúť reklamu

Doplnil, že Oáza má momentálne 350 obyvateľov, pričom potraviny pre nich zabezpečujú z rôznych zdrojov, a to napríklad z vlastnej farmy, obchodných reťazcov, prispievajú aj ich sponzori.

„Keď to všetko poskladáme, máme zabezpečenú stravu pre všetkých na celý rok,“ dodal.

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 754
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 262
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 909
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 974
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 822
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 402
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu