Korzár logo Korzár Košice

Experti na potraviny: Medvedie mäso je väčší problém ako diviačie, pri vajíčkach pozor na plesne

Mäso z farmy neodporúčajú variť hneď.

Monika Pipová a Peter Popelka z UVLF. Monika Pipová a Peter Popelka z UVLF. (Zdroj: Korzár/Elena Danková)

So zvyšujúcim sa počtom odstrelov medveďov a pokusmi reštaurácií zaradiť do jedálnička aj pochúťky z medvedieho mäsa sa vynára otázka, či sa máme pripraviť aj na konzumáciu tejto divo žijúcej šelmy. Dokedy bude na Slovensku výpadok vajec, ako chladiť a mraziť rôzne druhy mäsa a prečo sa ryby skladujú inak ako ostatné druhy mäsa, aj o tom porozprávali odborníci z Katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Profesor PETER POPELKA a docentka MONIKA PIPOVÁ pre Korzár prezradili aj to, prečo má rovnaký druh mäsa zabitého v rovnaký deň iný dátum spotreby.

SkryťVypnúť reklamu

„Lebo len výrobca vie, v akých hygienických podmienkach mäso získaval a preto dobu spotreby určuje tak, aby chránil zdravie spotrebiteľa. Keď sú garantované hygienické podmienky na bitúnku, môže byť čas skladovania dlhší, naopak ak je baktérií v mäse viac, môže byť čas jeho skladovania kratší. Ale treba pripomenúť, že produkcia sterilného mäsa nie je možná a s určitou mierou kontaminácie musíme vždy počítať,“ hovorí Peter Popelka.

Začnime zvláštnou novinkou v gastronómii Slovákov. Je jedenie medvedieho mäsa v poriadku, alebo nie?

Medveď je hlavne chránený živočích. Z pohľadu konzumácie jeho mäsa predstavuje zdravotné riziko, a tým je parazitárne ochorenie trichinelóza. U mäsožravcov je to pomerne časté ochorenie a medveď nie je výnimkou.

Ak sa medvedie mäso konzumuje nedostatočne tepelne upravené, napríklad v prípade klobás údených studeným dymom, riziko nákazy je väčšie ako napríklad pri konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa z diviaka.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Koliba v Tatranskej Štrbe podáva jedlá z medveďa, ochranári podali trestné oznámenie Čítajte 

Vo všeobecnosti sa hovorí, že mäso diviaka je problém, ale mäso z medveďa, ak by jeho konzumácia bola v budúcnosti povolená, je ešte väčší problém. Ak je mäso tepelne upravené, napríklad z neho uvaríte guláš, tak po niekoľhodinovom varení v mäse parazity neprežijú. Napríklad aj taká paštéta v konzerve, ktorá sa sterilizuje a je dodržaný správny postup pri sterilizácii, zdravotné riziko nepredstavuje.

Má medvedie mäso aspoň nejakú významnú výživovú hodnotu?

Keďže medvede sú chránené a dlhé roky sa nezabíjali a nejedli, nemáme v tomto smere údaje, ktoré sa týkajú zloženia tohto mäsa. Navyše, vzhľadom na spôsob života sa zloženie mäsa mení aj počas roka. Teraz, keď sa medveď chystá na hibernáciu, má oveľa viac tuku ako na jar, keď nemá po zobudení také tukové zásoby.

SkryťVypnúť reklamu

Diskusia o konzumácii medvedieho mäsa je navyše momentálne bezpredmetná, keďže medveď je celoročne chránený v rámci celej Európy. Nie je to náš slovenský výmysel. Medveďov v Európe nie je až tak veľa. Rakúsko a Nemecko majú nulové stavy, nejaké medvede sú v Škandinávii a najviac medveďov je v Rumunsku a potom na Slovensku.

Súvisiaci článok Koliba pod Tatrami ponúkala špeciality z medveďa, výnimku od ministerstva nedostala Čítajte 

Aj zmenou rétoriky vládnych predstaviteľov a pre narastajúce množstvo odstrelov medveďov sa môže stať, že onedlho budeme mať v jedálničku aj medvedie mäso? Aj keď nateraz medvedí guláš a nátierka z medvedích oškvarkov zmizli z jedálneho lístka v Tatranskej Štrbe, pretože je sezónne medziobdobie, keď je menej zákazníkov, a tak vzácne mäso skončilo v mrazničke...

Nie je ani predpoklad, že by sme medvede v budúcnosti konzumovali, pretože ich nie je tak veľa, aby to bolo pre spracovateľov zaujímavé. Odstrel problémových kusov v súčasnosti neznamená, že to otvorí do budúcna možnosť, že si medvedie mäso bežne kúpite v reštaurácii.

Vy jete divinu?

Áno, príležitostne, pretože zverina má nižší obsah tuku a vysoký obsah hodnotných bielkovín. Tam patrí aj jelenie a srnčie mäso. U diviačieho mäsa máte problém s tým, že keď sa strieľajú staršie diviaky a prasnice, výrazný pach mäsa môže niektorých konzumentov odrádzať. Tam sa treba vedieť s mäsom vyhrať v kuchyni tak, aby jeho vôňa bola prijateľná. Ale jelenie, muflónie, danielie a králičie mäso sú väčšinou veľmi kvalitné.

Súvisiaci článok Nákazlivé ochorenie sa nedarí zastaviť, postupuje smerom k hraniciam Čítajte 

Viete to mäso aj pripraviť?

Samozrejme. U nás na katedre učíme aj gastronómiu. Ukazujeme študentom, ako pripraviť mäso a iné pokrmy tak, aby boli výborné.

Ako skladovať jednotlivé druhy mäsa v chladničke?

Nie je mäso ako mäso, pretože pre rôzne druhy mias máme určené odlišné podmienky skladovania. Máme červené mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie, kozľacie), kde je teplota v mäse maximálne sedem stupňov Celzia. V chladničke by malo byť mäso uskladnené do piatich stupňov Celzia, pretože keď máte nastavených päť stupňov v chladničke, nebude teplota v mäse viac ako sedem stupňov.

Hydinové a králičie mäso by mali byť v chladničke uskladnené pri teplote maximálne štyri stupne Celzia. Potom máme vnútornosti, ktoré majú byť uskladnené pri maximálne troch stupňoch Celzia v chladničke. Takže ak v chladničke skladujete aj kuracie, bravčové mäso a vnútornosti, musíte mať nastavenú teplotu maximálne na tri stupne Celzia.

Ryby sú úplne samostatná kategória.

Ako dlho môžu byť jednotlivé druhy mäsa v chladničke?

Treba si uvedomiť, že keď kúpite mäso v obchode, už nie je úplne čerstvé. Zviera bolo zabité na bitúnku, potom sa mäso chladilo, prepravovalo, šlo do predajne a tam čakalo na kúpu. Ten čas beží. Môžu to byť dni až týždne. Nemáte definované, ako dlho môže trvať fáza, kým s mäsom pracuje výrobca, resp. spracovateľ, takže zväčša neviete odhadnúť jeho „vek“, ale musíte sa riadiť dobou spotreby uvedenou na obale a dodržiavať podmienky skladovania.

V snahe dostať čo najčerstvejšie potraviny a hlavne mäso je populárne pricestovať na farmu a tam si kúpiť úplne čerstvé mäso priamo od farmára...

To tiež nie je dobré, lebo v mäse prebieha prvé dva až tri dni po zabití posmrtné tuhnutie. Vtedy stráca vodu a nie je vhodné na kuchynskú úpravu, lebo je príliš tuhé. Zvyčajne po dvoch - troch dňoch začína zrieť, stuhnutie sa uvoľní, mäso opäť zmäkne a získava správnu šťavnatosť a dobrú arómu, a vtedy sa stáva najlepšie spracovateľným.

Takže kúpu úplne čerstvého mäsa u farmára môžem odporučiť, ale takéto mäso si musíme nechať v chladničke správne vyzrieť. A keďže mäso pravdepodobne nebolo veterinárne prehliadnuté, je potrebné ho pred konzumáciou tepelne opracovať.

Každý výrobca udáva na obale od mäsa maximálnu dobu spotreby o čosi inú. Aj keď ide o rovnaký druh zvieraťa, ktoré bolo zabité v rovnakom čase. Prečo je to tak?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB55N na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 365
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 037
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 849
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 090
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 869
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 660
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 027
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 015
  1. Martin Fronk: Tichá symfónia času – Spomienka na fontánu
  2. Ján Škerko: Stretávka spolužiakov zo strednej po 50. rokoch. Od logaritmického pravítka po smartfóny
  3. Anna Miľanová: Keď vytláčame faunu z jej prirodzeného prostredia (medveďov, vlkov, bobrov, lastovičky, vrabce...),
  4. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo?
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Viktor Pamula: ačohentizmus v praxi
  8. Vladimír Čuchran: Svätec - fejk-fejtonový pohľad
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 366
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 9 774
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 821
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 637
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 138
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 246
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 288
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 5 285
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Tichá symfónia času – Spomienka na fontánu
  2. Ján Škerko: Stretávka spolužiakov zo strednej po 50. rokoch. Od logaritmického pravítka po smartfóny
  3. Anna Miľanová: Keď vytláčame faunu z jej prirodzeného prostredia (medveďov, vlkov, bobrov, lastovičky, vrabce...),
  4. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo?
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Viktor Pamula: ačohentizmus v praxi
  8. Vladimír Čuchran: Svätec - fejk-fejtonový pohľad
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 366
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 9 774
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 821
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 637
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 138
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 246
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 288
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 5 285
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu