K Vianociam neodmysliteľne patrí aj štedrá nádielka koláčov a dezertov. Nemusia to byť len klasické medovníky, fantázii sa medze nekladú a prakticky kdekoľvek sa dajú objednať aj ručne robené, domáce, a predsa iné koláče. Košičanka NATÁLIA BOKOČOVÁ (27) tvoriaca pod menom Foodie Blondie sa venuje pečeniu vlastných trendy zákuskov.
„Žijeme rýchlu dobu, je prirodzené, že si sladké objednáme. A netýka sa to len mladých, medzi zákazníkmi mám aj staršie dámy, ktoré určite vedia dobre piecť. Ale možno chcú vyskúšať iné chute, pochváliť sa peknými fotkami, uľahčiť si život a ušetriť čas,“ hovorí Natália.
V rozhovore sa dočítate:
- Či je bežné objednať si a nepiecť doma,
- prečo nepečie klasiku,
- ako chutia koláče s fazuľkou,
- čo si pečie na Vianoce cukrárka,
- či aj koláče podliehajú módnym trendom,
- prečo sa k zákuskom ešte nedostal minimalizmus.
Pečiete už odmalička?
V detstve sme mali doma vždy niečo upečené. Aj babina a mamina piekli, ale ja som im veľmi nepomáhala. Do Veľkej Británie na štúdium vysokej školy som odchádzala s tým, že som nevedela ani variť, ani piecť, lebo dovtedy som mala mama hotel.
Začala som piecť pred siedmimi rokmi ako hobby z dlhej chvíle popri tom štúdiu v Británii. Zistila som, že ma to baví. Začala som skúšať svoje recepty. Všetky receptúry, ktoré vytváram, sú moje vlastné, vymýšľam si ich.
Nezačínali ste klasickými koláčmi?
Nie. Neskutočne obdivujem cukrárky, ktoré robia napríklad punčáky, s tým je veľká babračka. Treba viacero korpusov, ktoré musíte zaťažovať, aby sa spojili atď. Viac ma baví vymýšľať vlastné recepty, aj keď sa niekedy nepodaria. Stále niečo vylaďujem a dolaďujem.
Vlastne sú to všetko koláče alebo zákusky?
Zákusky sú poväčšine rezy, ktorá ja nerobím. Napríklad punčové, dobošky a podobne. Ja svoj tvar zvyknem nazývať dezerty.
Aké dezerty letia na Vianoce 2024?
Teraz sú dosť v trendy tartaletky. Je to podobné, ako keď v minulosti naše babičky robili košíčky s vlnkami. Tartaletky majú rôzne tvary, modernejšie sú skôr rovné. Sú aj trvanlivejšie, čo ľudia ocenia. Vydržia v pohode aj 3 – 4 dni, pretože do nich nedávam mascarpone ani šľahačku.
Stálej obľube sa tešia aj cheesecaky, pretože tam viem vyskladať jednu tortu z viacerých samostatných príchutí. Takže máte 12 kúskov torty, ale každá dvojica je iná. Zaradila som aj vianočné príchute, ktoré bežne nie sú v ponuke.

Nepečiete klasiky ako linecké, medovníky či medvedie labky?
Nie, vôbec. To sú koláčiky, ktoré si vedia zákazníci upiecť aj sami doma. Tým, že moje zdobenie je bežne zložené zo šiestich druhov ovocia, málokto si toľko druhov nakúpi doma a bude to skladať. Ovocie ide, samozrejme, aj do plniek. Moje recepty sú originálne, možno aj preto zákazníci majú radi trochu iné chute, ktoré bežne doma nedosiahnu.
Ako dlho pred Vianocami máte vypredané vianočné krabičky?
Ponuku zverejním už koncom októbra, ľudia sa čudujú, prečo riešim Vianoce tak skoro. Ale mesiac pred Vianocami sa už krabičky nedajú objednať, takže na to naozaj treba myslieť v predstihu. Myslím si, že Vianoce nie sú až tak o koláčoch. Skôr o šaláte, rybe a kapustnici.
Aké koláče alebo dezerty boli na výslní ešte nedávno a postupne z neho odchádzajú?
Napríklad je menší dopyt po makrónkach. Veľa ľudí si ich zaškatuľkovalo ako veľmi sladké a veľmi drahé na to, aké sú maličké. Dobre idú aj panna coty, tiramisu, karamelové či mangové poháriky a iné nepečené dezerty v pohárikoch, ale skôr v lete. Neroztopia sa tak rýchlo a človek ich je lyžičkou, takže je to v teple praktickejšie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári