Korzár logo Korzár Košice

Cukrárka: V móde sú tartaletky, cheesecaky, lízatká aj pečené nanuky. Makrónky sa porúčajú

Prezradila aj svoj recept na krásnu polevu.

Natália Bokočová so svojimi výtvormi.Natália Bokočová so svojimi výtvormi. (Zdroj: FB/Foodie Blondie)

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj štedrá nádielka koláčov a dezertov. Nemusia to byť len klasické medovníky, fantázii sa medze nekladú a prakticky kdekoľvek sa dajú objednať aj ručne robené, domáce, a predsa iné koláče. Košičanka NATÁLIA BOKOČOVÁ (27) tvoriaca pod menom Foodie Blondie sa venuje pečeniu vlastných trendy zákuskov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Žijeme rýchlu dobu, je prirodzené, že si sladké objednáme. A netýka sa to len mladých, medzi zákazníkmi mám aj staršie dámy, ktoré určite vedia dobre piecť. Ale možno chcú vyskúšať iné chute, pochváliť sa peknými fotkami, uľahčiť si život a ušetriť čas,“ hovorí Natália.

SkryťVypnúť reklamu

Pečiete už odmalička?

V detstve sme mali doma vždy niečo upečené. Aj babina a mamina piekli, ale ja som im veľmi nepomáhala. Do Veľkej Británie na štúdium vysokej školy som odchádzala s tým, že som nevedela ani variť, ani piecť, lebo dovtedy som mala mama hotel.

Začala som piecť pred siedmimi rokmi ako hobby z dlhej chvíle popri tom štúdiu v Británii. Zistila som, že ma to baví. Začala som skúšať svoje recepty. Všetky receptúry, ktoré vytváram, sú moje vlastné, vymýšľam si ich.

Nezačínali ste klasickými koláčmi?

Nie. Neskutočne obdivujem cukrárky, ktoré robia napríklad punčáky, s tým je veľká babračka. Treba viacero korpusov, ktoré musíte zaťažovať, aby sa spojili atď. Viac ma baví vymýšľať vlastné recepty, aj keď sa niekedy nepodaria. Stále niečo vylaďujem a dolaďujem.

SkryťVypnúť reklamu

Vlastne sú to všetko koláče alebo zákusky?

Zákusky sú poväčšine rezy, ktorá ja nerobím. Napríklad punčové, dobošky a podobne. Ja svoj tvar zvyknem nazývať dezerty.

Aké dezerty letia na Vianoce 2024?

Teraz sú dosť v trendy tartaletky. Je to podobné, ako keď v minulosti naše babičky robili košíčky s vlnkami. Tartaletky majú rôzne tvary, modernejšie sú skôr rovné. Sú aj trvanlivejšie, čo ľudia ocenia. Vydržia v pohode aj 3 – 4 dni, pretože do nich nedávam mascarpone ani šľahačku.

Stálej obľube sa tešia aj cheesecaky, pretože tam viem vyskladať jednu tortu z viacerých samostatných príchutí. Takže máte 12 kúskov torty, ale každá dvojica je iná. Zaradila som aj vianočné príchute, ktoré bežne nie sú v ponuke.

Súvisiaci článok Štedrovečerná večera: Recepty na vianočný stôl 2024 Čítajte 

Nepečiete klasiky ako linecké, medovníky či medvedie labky?

SkryťVypnúť reklamu

Nie, vôbec. To sú koláčiky, ktoré si vedia zákazníci upiecť aj sami doma. Tým, že moje zdobenie je bežne zložené zo šiestich druhov ovocia, málokto si toľko druhov nakúpi doma a bude to skladať. Ovocie ide, samozrejme, aj do plniek. Moje recepty sú originálne, možno aj preto zákazníci majú radi trochu iné chute, ktoré bežne doma nedosiahnu.

Ako dlho pred Vianocami máte vypredané vianočné krabičky?

Ponuku zverejním už koncom októbra, ľudia sa čudujú, prečo riešim Vianoce tak skoro. Ale mesiac pred Vianocami sa už krabičky nedajú objednať, takže na to naozaj treba myslieť v predstihu. Myslím si, že Vianoce nie sú až tak o koláčoch. Skôr o šaláte, rybe a kapustnici.

Aké koláče alebo dezerty boli na výslní ešte nedávno a postupne z neho odchádzajú?

Napríklad je menší dopyt po makrónkach. Veľa ľudí si ich zaškatuľkovalo ako veľmi sladké a veľmi drahé na to, aké sú maličké. Dobre idú aj panna coty, tiramisu, karamelové či mangové poháriky a iné nepečené dezerty v pohárikoch, ale skôr v lete. Neroztopia sa tak rýchlo a človek ich je lyžičkou, takže je to v teple praktickejšie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB5Q3 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu