Korzár logo Korzár Košice

Na víkend im stačilo desať horaliek a štyri pivá. Turistická chata pri Košiciach zažíva renesanciu

Na Hrešnej dlho odmietali robiť hranolky.

Chatári Tomáš a Veronika.Chatári Tomáš a Veronika. (Zdroj: archív Chata Hrešná)

TOMÁŠ EICHLER a VERONIKA NIŽNÍKOVÁ sa prechádzali okolo zatvorenej chaty na vrchole bývalého lyžiarskeho strediska Kavečany-Hrešná. Pred 11 rokmi si ju vzali do správy a výrazne sa zaslúžili o jej zviditeľnenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Turistická chata Hrešná leží vo vrchoch pohoria Čierna hora a od centra Košíc je vzdialená približne 12 kilometrov. Vlastní ju mestská časť Kavečany a býva otvorená celoročne. Okolo prechádza významná červená turistická trasa Cesta hrdinov SNP, počet turistov výrazne narástol, mesto im tu postavilo útulňu. Zdatní turisti sa odtiaľ môžu dostať aj na výhľadový vrch Sivec či Janošíkovu baštu.

SkryťVypnúť reklamu

V rozhovore pre Korzár dvojica približuje, prečo sa zo svojich civilných zamestnaní stali chatármi na plný úväzok, ako ich ovplyvňuje počasie a aké boli ich začiatky. S humorom glosujú svoje pôvodné plány, napríklad ako odmietali predávať hranolky. V lesoch pri Košiciach sa venujú koňom, návštevníkom a usporadúvajú rôzne akcie.

Odkedy stojí chata Hrešná?

Dostavala sa v rokoch 1983 až 1986, volalo sa to Akcia Z, bola to akcia, kde TJ Metropol pripravil túto chatu pre bežkárske okruhy. Slúžila ako zázemie pre bežkárske okruhy hlavne v zimnej sezóne. Predtým tu bol postavený aj prvý vlek. Dnes tu máme štyri bežkárske okruhy.

Bola využívaná len sezónne?

Áno, nefungovala celoročne, ako fungujeme my. Bola orientovaná hlavne na zimu, čo sa teraz kvôli aktuálnym zimám otočilo a hlavná je letná sezóna. Premenili sme sa zo zimnej na letnú turistickú chatu. Je to transformácia, lebo zimy už nie sú také, ako bývali, a aj my za jedenásť rokov, čo sme tu, vidíme ten rozdiel. Niekedy tu bolo v zime 40 centimetrov snehu, túto zimu sme mali dva dni, keď sa dalo bežkovať. Máme občianske združenie, staráme sa o bežkárske trate, na skútri ich upravujeme, ale tento rok nebolo čo upravovať.

SkryťVypnúť reklamu

Pôsobíte tu od roku 2014, ako ste chatu našli?

Veronika bývala v Kavečanoch, išli sme tadiaľ okolo na koňoch a videli sme prázdny priestor. Mali sme brutálnu chuť na kofolu a bolo zatvorené. Tak sme si to museli otvoriť. Po roku, čo to bolo zatvorené, sme to zobrali.

Aké je to byť už dekádu chatármi? Čo to v praxi znamená?

My sme prvý rok normálne robili päť dní v robote a dva dni tu, bez jediného dňa voľna. Od začiatku sme to chceli prepojiť na agroturistiku. Videli sme potenciál toho miesta v tom, že je tu krásna príroda, je to trošku ďalej od mesta, no ani nie ďaleko, čiže dobré miesto pre bežný oddych Košičanov. Človek si trošku prevetrá hlavu, hocikedy cez týždeň sa môže rozhodnúť, že ide do lesa a prísť k nám. Je to menšia turistika, výborná aj pre deti a rodiny. Všetko, čo tu robíme, je pre ľudí, máme radi ľudí aj po tých jedenástich rokoch.

SkryťVypnúť reklamu

Podarilo sa vám naplniť plány s agroturistikou?

Robíme vychádzky na koňoch, orientujeme sa na začiatočníkov. Máme aj ľudí, ktorí k nám chodia dlhodobejšie, ale fungujeme skôr ako prvý kontakt človeka s jazdou na koni. Jazdíme dosť veľa s deťmi od štyroch rokov, jazdíme aj so staršími ľuďmi, ktorí v živote nesedeli na koni. Sme vstupná brána, keď chce človek začať jazdiť. Ale sú aj ľudia, ktorí prídu jednorazovo, napríklad páriky, keď idú na výlet, alebo často je to ako zážitkový darček na narodeniny.

Aké ste mali predtým civilné povolania?

Veronika: Študovala som veterinu a robila som v akvaristike a v zoologickej záhrade.

Tomáš: Ja som robil veľa robôt, ale naposledy pred chatou som robil obchodného zástupcu s potravinami, teda trošku v gastro prostredí. Mali sme plán, že Veronika bude robiť kone a ja gastro. No skončili sme tak, že obidvaja robíme gastro, lebo je to nárazové, víkendy sú veľmi silné.

Na chate aj bývate?

Áno, bývame tu hlavne kvôli koňom, potrebujú 24-hodinový servis. Mali sme tu už aj koliku, aj kadejaké problémy. Poviem rovno, ľudia sem-tam hodia niečo koníkovi, takže skôr z bezpečnostných dôvodov kvôli koňom.

Mali ste už predtým skúsenosť s prevádzkovaním nejakého objektu? Čo bolo v začiatkoch najnáročnejšie?

Najťažšie bolo nastaviť pravidlá, čo sa týka zákazníkov. My sme sa od začiatku snažili, aby otváracie hodiny boli konštantné a aby mal aj servis nejakú úroveň. Ľudia boli naučení napríklad, že vnútri konzumovali svoje veci, také tie slovenské klasické problémy. Na začiatku to bolo dosť tvrdé. Ale už vtedy sme to videli tak, že ide o pekné miesto, kde vieme vytvoriť prostredie pre ľudí, aby sme aj my boli spokojní.

Ako dlho trvalo, kým si verejnosť zvykla na nového prevádzkovateľa?

Išlo to postupne. Minule sme našli taký papierik, kde bol náš prvý nákup a stav zásob, tak to bolo veľmi zaujímavé. Dopĺňali sme desať horaliek na víkend a štyri plechovkové pivá.

Tým, že to bolo rok zatvorené, bola chata dosť zabudnutá, ľudia si odvykli sem chodiť. Je tu unikátna vyhliadka na Tatry desať minút chôdze od chaty. Je tu veľmi pekná turistická trasa, výhľad na Košice je parádny. Človek si dnes sadne a užije si chvíľu úplne ináč, ako keby bola chata zatvorená. Neboli tu stoly, slnečníky, len chata a tráva po pás.

Ak vám v začiatkoch stačili štyri pivá a štyri horalky, v akých objemoch sa dnes zásobíte na víkend?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CBDXQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  4. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  5. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  6. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  7. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  8. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  1. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  2. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  5. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Navrhni si tričko, sadni do tieňa a oddychuj
  8. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 11 554
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 8 239
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 6 532
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 4 818
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 854
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 2 446
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 407
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 2 226
  1. David Talian: Rozšírené aprobácie zadarmo - prvá pomoc pre školstvo, no nie liek
  2. Blanka Ulaherová: Tam, kde je Grécko ešte stále grécke
  3. Martin Kresák: Ozdravenie Slovenskej pošty? A čo tak konečne privatizácia?
  4. Monika Albertiová: Povinnosť platieb kartou od 1 eura: Modernizácia, alebo hrozba pre malých podnikateľov?
  5. Tomáš Hrubý: Popcorn pre duchov
  6. Jozef Mačo: Komunálne voľby by mali byť dvojkolové
  7. Štefan Šturdzík: Oslava futbalu na tehelku.
  8. Martin Turčan: Lacná ruská ropa
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 35 747
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 11 452
  3. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 9 819
  4. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 8 424
  5. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 8 156
  6. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 7 326
  7. Juraj Kumičák: Atrapa 7 233
  8. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 6 482
  1. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  2. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  3. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  4. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  5. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  6. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  7. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  8. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu