TRADÍCIA
Prvý marcový deň je v tomto roku i prvou pôstnou nedeľou - je prvou v rade šiestich predveľkonočných nedieľ, ktoré majú svoje osobitné pomenovania.
"Invocavit - povolal ma" je pre kresťanov známy názov zajtrajšieho (1. 3.) pôstneho sviatku. Poznajú ho však aj pod názvom "nedeľa pokúšania", keď sa pri púštnom pobyte Ježiša Krista diabolský pokušiteľ usiloval ovplyvniť jeho rozhodovanie. Ďalším názvom tejto nedele je "Quadragenima" - symbolizuje 40 dní predveľkonočného pôstneho obdobia.
Pre veriacich je po Popolcovej strede ďalším míľnikom na ceste, ktorá vrcholí radostným veľkonočným sviatkom Vzkriesenia. Aj zajtra ľudia v kresťanských chrámoch budú popri nábožnom rozjímaní a modlitbách i prakticky dokumentovať svoje odhodlanie prejaviť intenzívnejšie i ochotu pomáhať núdznym a odkázaným, keď v katolíckej cirkvi je napríklad tento deň i časom spoločnej podpory charity.
Čierne týždne
Toto významné obdobie na rozhraní zimy a jari, keď prvá pôstna nedeľa je pohyblivým sviatkom, ktorý môže pripadnúť na termíny od 8. 2. do 14. 3., má svoj odraz aj v ľudových tradíciách. Mnohí deň poznajú i ako "čiernu nedeľu" - podľa farby šatiek i odevov žien, ktoré takto prichádzajú na bohoslužby a do čierneho sa obliekajú celý pôst. Túto alebo fialovú farbu má v chrámoch aj oltárne rúcho. Ďalším označením dňa je "vrecová nedeľa", keď v minulosti chodili kajúcnici v odevoch z vrecoviny.
Čo priniesla líška?
Pri všetkej dôstojnosti a vážnosti má, hlavne v detskom svete, v mnohých častiach Slovenska prvá pôstna nedeľa aj úsmevnú tvár, keďže jej prislúcha i názov - "líščia". Naši starí rodičia zaznamenávali, že práve v tento deň opúšťajú obyčajne líštičky po zime svoje spálne a zabehnú i do záhrad.
Mamičky, aby drobizgu urobili radosť, napiekli obyčajne špeciálne pečivo, známe na východe ako perece - praclíky. Rozmiestnili ich v zimnej záhrade a deti mali adrenalín pri hľadaní dobrôtky.
Charakteristické ďalšie pôstne jedlo z klíčkov, nazývaných hlavne na západe Slovenska i pučálkou, dalo tejto nevšednej nedeli i meno "klíčková resp. pučálková". Naklíčené strukoviny, najčastejšie hrach, dodnes nechajú v nejednej domácnosti predklíčiť, potom opražia a konzumujú s medom.
I to dokumentuje: nič nového pod slnkom, ak dnes "objaviteľsky" pokladáme klíčky za náramne moderné a zdravé jedlo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári