TREBIŠOV. Tokajské víno, vyrábané oxidatívnou metódou, je jedinečný nápoj bohov, ktorý si z vŕškov na juhovýchode Slovenska kedysi vozievali ruskí cári aj francúzski králi. Popísalo sa o ňom množstvo odbornej literatúry, ale publikácií, ktoré by ukázali svetu poklady podzemia, bolo žalostne málo. Tento dlh odstránili novinárka Magda Haburová, rodáčka z Veľkej Tŕne, a mladý košický fotograf Tomáš Čižmárik publikáciou Poklady slovenského Tokaja.
Na krst knihy, ktorú vydalo Združenie pestovateľov a malovýrobcov tokajských vín Slovenska s finančným príspevkom Košického samosprávneho kraja, prišlo do Trebišova množstvo hostí.
Krstné mamy boli hneď tri (ako sudičky) poslankyňa parlamentu Ľubica Rošková, politička a priateľka autorky námetu i textu Zuzana Martináková a americká spisovateľka i podnikateľka slovenského pôvodu Kamila Kay Strelka-Kanková. Zaželali knihe dobrú predajnosť a pokropili ju - ako inak - pravým šesťputňovým tokajským aszú.
"Autori dva roky fotografovali najkrajšie podzemné a prírodné zákutia slovenského Tokaja," uviedol riaditeľ Vlastivedného múzea v Trebišove Juraj Žadanský. "Medzi svetové unikáty patria historické gazdovské pivnice obrastené ušľachtilou plesňou na báze penicilínu. V tomto prostredí víno niekoľko rokov dozrieva v dubových sudoch."
Portály pivníc a okolie vo Veľkej Tŕni sú zapísané v Registri nehnuteľných kultúrnych pamiatok SR a sú horúcimi adeptmi za Slovensko na zápis do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.
Plnofarebná obrazová publikácia v slovenskom i anglickom jazyku má 110 strán.
Autor: ik
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári