Najväčším ťahákom prvej tohtoročnej burzy starožitností v obci Budimír bola v sobotu zbierka modelov topánok.
KOŠICE. Výstavu s názvom "O šusterovi, čo sa držal svojho kopyta" tvorilo takmer 400 črievičiek z unikátnej zbierky Kataríny Vendrákovej z Košíc.
Dostala polmetrovú tenisku
V sklenených vitrínach mohli návštevníci burzy vidieť tenisky, čižmičky, sandále či črievičky z porcelánu, skla, umelej hmoty, kože alebo látok či gumy. Niektoré mali iba zopár centimetrov, ale teniska, ktorú daroval K. Vendrákovej jej manžel a vášnivý zberateľ modelov áut, mala možno aj pol metra.
"Tieto topánočky zbieram už od 70. rokov, prvú som kúpila v Prešove," povedala nám Košičanka so zaujímavým koníčkom. "Ďalšie som kupovala na rôznych výletoch či dovolenkách. Manžel chodí súťažiť s modelmi autíčok, takže aj on sem-tam prispieva do mojej zbierky. Nové kúsky mi prinášajú aj ďalší príbuzní, kamaráti či známi, ktorí o mojej záľube vedia. Asi najvzdialenejšou končinou, odkiaľ mám topánku, je ostrov Tenerife, priniesla mi ju dcérka."
Obuvníci - vymierajúci druh?
Hodnota zbierky K. Vendrákovej sa dá len ťažko odhadnúť. Ona sama tvrdí, že by sa možno za ňu dalo kúpiť aspoň auto strednej kategórie a bola by šťastná, keby do jej topánočkovej kolekcie prispeli aj iní Košičania.
Karol Linhart, organizátor búrz, nám pre zmenu vysvetlil, že remeselníkov, ktorí sa živili obuvníctvom, v Košiciach volali: sutor, schuster, schuman, czimsin, czimsin macher či unterbinder. Z toho potom vznikali priezviská rodín, ako napríklad hudobného skladateľa Schumana, majstra sveta Formuly 1 Schumachera alebo slovenského exprezidenta Rudolfa Schustera.
"Podľa adresára firiem v meste Košice v ňom bolo ešte v roku 1946 evidovaných 99 obuvníkov. Odvtedy sa počet obyvateľov zhruba štvornásobil, ale obuvníkov máme sotva 20," uviedol K. Linhart.
Skúška pri víne a dobrom mäsku
Obuvníci sa združovali do cechov, dbali na kvalitu svojich výrobkov. Po niekoľkých rokoch učenia skladali tovariši majstrovskú skúšku. Kým predvádzali, čo všetko sa naučili, komisia zložená z cechmajstra a pánov majstrov si pochutnávala na ich trovy. Napríklad kežmarskí čižmári podávali na skúškach takéto menu: hovädzie mäso na čiernom korení s ryžou, po 10 funtov hovädzieho, bravčového a teľacieho mäsa, tri vykŕmené husi, pečené prasiatko, štyri sliepky, kurčatá, korenenú kapustu s mäsom, ryžu v mlieku a medom a k tomu ešte dve pinty vína.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári