Ak zima opýta, čo ste robili v lete, vezmite ju do komory
Zaváraniny na policiach pravidelne kontrolujte
Ak sa vás zima opýta, čo ste robili v lete, tak ju vezmite do komory a ukážte jej police plné zaváranej zeleniny, ovocia, džemov a iných dobrôt, ktoré ste si pripravili. Chutný domáci marhuľový kompót, výborný džem alebo nakladané uhorky - tie vám nenahradia žiadne zaváraniny z obchodov. Aby sa vydarili, prinášame niekoľko dobrých rád.
Poháre a viečka - aj nové - pred použitím dôkladne umyte vo vode so saponátom, opláchnite a nechajte odkvapkať, prípadne osušte v horúcej rúre. Pokiaľ máte umývačku na riad, požite ju.
Spracujte len kvalitné plody. Nahnité, plesnivé, škodcami napadnuté, či inak poškodené vyhoďte. Ovocie, zeleninu, či huby dôkladne omyte a nechajte odkvapkať.
Presvedčite sa, že poháre na zaváranie nemajú poškodený okraj, taktiež viečka musia byť neporušené.
Poháre naplňte ovocím, zeleninou alebo hubami, zalejte nálevom a viečko upevnite hlavicou alebo ho zaskrutkujte - úplne však nedoťahujte! Zapíšte si zloženie nálevu, prípadne množstvo cukru a podobne ktoré používate. Potom budete môcť tie najchutnejšie a najobľúbenejšie výrobky urobiť znova.
Na dno zaváracieho hrnca vyloženého mriežkou alebo utierkou naskladajte poháre a zalejte ich. Pokiaľ použijete teplý nálev, môže byť voda v hrnci horúca. Podstatne tak skrátite dobu potrebnú k zahriatiu na teplotu k sterilizácii a tak uchováte viac cenných látok. Hrniec zakryte pokrievkou.
Vodu rýchlo uveďte do varu a sledujte teplotu a čas - u jednotlivých druhov ovocia a zeleniny sa líšia, údaje bývajú uvedené v receptoch.
Po skončení sterilizácie vyberte poháre na podložku ktorá nesmie byť studená, taktiež ich môžete opatrne ochladiť dolievaním studenej vody do hrnca Voda nesmie prísť priamo na poháre, praskli by, poháre so skrutkovacím uzáverom po vybratí z hrnca dotiahnite.
Po ochladení otočte poháre dnom hore, tak overíte tesnosť viečok. Správne prichytenie viečka zistíte i poklopaním - viečka by mali vydávať dutý, hluchý zvuk.
Keď poháre ochladnú, označte ich etiketou s názvom výrobku a dátumom výroby, potom poháre uložte v suchu, temne a chlade.
Zaváraniny v špajze občas prezrite, pokiaľ natrafíte na pleseň alebo jej zárodky, poháre vyhoďte.
Ak potrebujete pred zaváraním zeleninu uskladniť, využite chladnú, tmavú miestnosť, najlepšie pivnicu. Myslite však nato, že ovocie by sa malo zavárať čerstvé a akékoľvek skladovanie uberá na jeho kvalite.
Nie každé ovocie môžete to pohára natlačiť, drobné plody ukladajte do pohára navoľno. Po naplnení určitej časti pohára ním jemne poklepte o pracovnú dosku. Ovocie voľne usadne.
Ak ste si pripravili veľa nálevu, nechajte ho vychladnúť, uzavrite a odložte do chladničky alebo pivnice. Nálev môžete pokojne použiť aj o niekoľko dní.
Ak naberáte zeleninu alebo ovocie z otvoreného pohára, robte to vždy len čistou lyžičkou alebo vidličkou, pretože vnesená nečistota môže zapríčiniť predčasné znehodnotenie zaváraniny. Pohár potom opäť zavrite a uskladnite v chladničke. Aj keď obsah niektorých zaváraním vydrží takto vydrží dlho v dobrom stave, predsa len sa odporúča skonzumovať ho čím skôr.
Sterilizovať možno aj pečenú papriku. Stiahnite z nej kožu, uložte do pohárov, zalejte nálevom a krátko sterilizujte.
Ak do zaváraných hríbov pridáte feferónku alebo kapiu, získate vynikajúcu produkt vhodný na výrobu chuťoviek.
Ak budete kečup sterilizovať, vydrží 5 - 6 mesiacov.
Základ je zavárací hrniec
Ak ste napríklad so zaváraním začali až vlani a podarilo sa vám v hrnci na špagety urobiť skvelé džemy a našli ste v zaváraní záľubu, určite v tom budete pokračovať. Nechcite ale už improvizovať a kúpte si zavárací hrniec s teplomerom v každom okamihu vidíte, aká je teplota vody, a celý proces tak máte viac pod kontrolou. Zavárací hrniec je skrátka klasický predmet, ktorý je síce celý rok zastrčený na polici v špajzy, doma alebo na chalupe, ale raz ročne príde jeho chvíľa a nič bez neho nejde nakladané uhorky ani skvelé kompóty.
Ten najjednoduchší, ktorý poznáte už z kuchyne našich babičiek, sa ako by od tých čias vôbec nezmenil tvrdošijne nemení svoj design, farbu ani materiál. Striebristý hrniec s obsahom 20 či 30 litrov a s otvorom uprostred na dlhý teplomer kúpite dnes poľahky. K nemu si kúpte ďalšie praktické doplnky vyťahovacie kliešte, teplomer, zaváraciu hlavu... Ak používate uzávery nie so závitom, ale tie, ktoré sa „pricvaknú" pomocou zaváracej hlavy, musia byť nové a bezchybné neskúšajte použiť staré, ešte zdanlivo dobré a rovné. To je omyl neušetríte, vyhodíme kompót, uhorky alebo džem uzáver tesniť nebude.
Ak zavárate skutočne pravidelne, zamyslieť sa môžete nad väčšou investíciou. Smaltovaný elektrický zavárací hrniec novej generácie je veľmi elegantný so svojimi plastovými úchytkami a farebnou pokrievkou. Proti hrncu klasickému má praktický vypúšťací ventil, kontrolku (ochranu proti prehriatiu) a dvojvrstvový plášť (vo vnútri je smaltovaný). Do takéhoto hrnca sa vojde naraz 14 pohárov.
Kofeín - pôžitok alebo hrozba?
Kofeín je pravdepodobne najrozšírenejším stimulantom na svete. Nachádza v káve, čaji, nealkoholických nápojoch, dokonca aj v čokoláde. Mnohí športovci ho používajú k zlepšovaniu výkonu. Aké sú teda účinky kofeínu a aký je jeho vplyv na zdravie človeka?
Čo je kofeín?. Kofeín je prírodne sa vyskytujúca látka, ktorú nájdeme v listoch, semenách alebo plodoch viac ako 100 rôznych druhov rastlín po celom svete. Najbežnejšími známymi zdrojmi kofeínu sú káva, kakaové bôby, kolové orechy a čajové listy maté alebo guarany. Kofeín sa takisto pridáva do špeciálne pripravených energetických nápojov a farmaceutických produktov ako sú lieky proti nádche a chrípke, alebo lieky proti bolesti hlavy.
Za a proti. Kofeín je predovšetkým veľmi účinným stimulátorom centrálnej nervovej sústavy. Okrem toho, že urýchľuje metabolizmus a odbúravanie tukov, malé dávky kofeínu môžu vyvolať mierne povzbudenie, prospešné pre zvýšenie pohotovosti a koncentrácie. Taktiež zlepšuje výkonnosť a potláča únavu. Napriek tomu, veľké dávky môžu navodiť ospalosť, spôsobiť nervozitu a nepravidelný tlkot srdca.
Aká je bezpečná dávka kofeínu? Pri konzumácii 300mg kofeínu na deň (šálka kávy obsahuje priemerne 50 až 200 mg kofeínu, čo predstavuje približne 6 šálok čaju) sa nepreukázali žiadne škodlivé účinky pre väčšinu dospelej populácie. Niektorí jedinci sú na kofeín citlivejší a pociťujú jeho účinky už pri malých dávkach, niektorí sú naopak na kofeín menej citliví. Práve preto by títo citlivejší jedinci mali príjem kofeínu obmedzovať. Pretože sa dobre vstrebáva jeho účinok sa prejaví už po 15 minútach.
Mnohí muži pripúšťajú, že by si vedeli predstaviť samých seba na materskej dovolenke
Byť s dieťaťom celé dni je umenie
Mnohí muži sa netaja tým, že sú natoľko pokrokoví, že vedia oceniť dôležitosť prvých rokov dieťaťa a tak by niekedy dobrovoľne, inokedy pod tlakom okolností ostali doma na takzvanej materskej dovolenke. Myslíte, že by ste to zvládli aj vy?
V dnešnej dobe je možné takmer všetko. Niekedy je to síce z núdze cnosť, ochota sa však aj tak cení. Mnohí muži pripúšťajú, že by si vedeli predstaviť samých seba na materskej dovolenke. Avšak pozor, nie je muž ako muž a vyhlásenie ako vyhlásenie!
Pokrokoví muži. Veľkým pokrokom, ktorý iste mnohé ženy ocenia, je to, že muži vôbec dokážu nahlas pripustiť predstavu samých seba pri malom dieťati, a že starostlivosť o vlastného potomka či potomkov nevykazujú čisto do kompetencie ženy-matky, akoby sa stávali rodičmi, až keď dieťa vyrastie z plienok. Avšak počuť priznanie, „chcel by som ostať na materskej dovolenke" z úst mladého muža, ktorý pozná malé deti maximálne z televíznej obrazovky, či zo svojich matných spomienok na detstvo, nemusí ešte nič znamenať. Mladí muži priznali, že aj keď si pripúšťajú takúto možnosť, o tom, čo to znamená byť na materskej dovolenke a aké činnosti sa vlastne okolo malého dieťaťa okrem prebaľovania a kŕmenia, či prechádzok robia, nemajú ani tušenia.
Ostane či neostane?. Iné je, ak sa pre materskú dovolenku rozhodne otec, ktorý už s deťmi istú skúsenosť má. Avšak priznajme si, mnohí oteckovia, ktorí majú doma jednu, dve či dokonca tri ratolesti môžu vykázať len veľmi málo hodín, ktoré strávili starostlivosťou o svoje deti úplne sami. A mnohí sa toho aj skutočne obávajú. Byť s dieťaťom (hocakého veku) veku a niesť zaň neustále zodpovednosť, robiť rozhodnutia, plánovať si činnosti, tak aby v domácnosti nenastal zmätok a všetko fungovalo, to je umenie, ktoré veru nezvládne každý. Ani niektoré ženy nemajú na „mamičkovské" povinnosti vlohy a materská dovolenka je pre ne utrpením. Rovnako sú na tom oteckovia.
Nie každý sa na to hodí. Mnohí z tých, čo sa rozhodnú to skúsiť sa vzdajú už po krátkom čase, keď zistia, že na túto náročnú úlohu nemajú. Materská (a rodičovská) dovolenka totiž nie sú žiadnymi dovolenkami. Treba však oceniť aspoň to, že si to skúsili na vlastnej koži a vedia oceniť prácu partnerky, aj keď je vlastne „celý deň doma". Pred všetkými otcami, ktorí materské dovolenky zvládajú a dokonca si ich vychutnávajú, treba dať klobúk dolu, pretože vzťah, ktorý si tak podľa psychológov vybudujú, je nielen pre nich, ale hlavne pre ich deti neoceniteľný.
Vlhké vlasy sú pri česaní oveľa zraniteľnejšie
Kefa či hrebeň?
Tiež sa niekedy v drogérii pristavíte pred regálom s vlasovými kefami a bezmocne blúdite pohľadom? Čo si len vybrať? Kefu? Hrebeň? A Aký? Je ten drahší zároveň aj lepší? Stop otázkam, pomôžeme vám rýchlejšie sa zorientovať!
Rozčesávanie čerstvo umytých vlasov dá niekedy poriadne zabrať. Nikdy si však na vlasoch nevybíjajte zlosť a nesnažte sa nepoddajné chumáče skrotiť silou! Kým sú vlhké, sú aj zraniteľnejšie, veľmi ľahko ich vtedy intenzívnym česaním poškodíte.
Zvyknite si na kondicionér po každom umytí a potom po vlasoch len jemne prejdite klasickým hrebeňom, pričom nezachádzajte až ku korienkom. Takto sa prevzdušnia a keď budú celkom suché (a silnejšie), môžete pokračovať v ich úprave.
Kefa či hrebeň? Dve neodmysliteľné vlasové pomôcky si vlastne vôbec nekonkurujú. Pre zdravie vašej hrivy je najlepšie mať po ruke oboje. Klasický hrebeň je najvhodnejší pri rozčesávaní vlasov, keďže aj s mokrými vlasmi narába šetrnejšie ako kefa. Hrebene s hustejšími zúbkami sú dobré na dlhé, husté, kučeravé, ako aj poškodené vlasy.
S redšími zúbkami na hrebeni zas ľahšie vymodelujete účes do požadovaného tvaru. Na konečné dotvarovanie účesu sa zvykne využívať takzvaný stylingový hrebeň s malými hustými zúbkami.
Je dôležité, aby boli končeky zúbkov hrebeňa zaoblené. Kým ho kúpite, vyskúšajte ho na chrbte ruky. Ak vás veľmi škriabe, rovnako nešetrný bude aj k vlasom. Kvalitné hrebene sú vyrábané z rohoviny alebo z korytnačiny, ale dobrý hrebeň a za lacnejší peniaz môže byť aj z plastických materiálov. Pokiaľ vás trápia elektrizujúce vlasy, skúste kovový hrebeň.
Na suché vlasy pokojne použite kefu, teraz už bez obáv o poškodenie vlasovej štruktúry. Kefovanie je dobré kvôli prekrvovaniu pokožky hlavy. Zároveň pomáha odstrániť odumreté vlasy, staré časti kože a dodáva účesu vzdušnosť.
Najvhodnejšie sú nylonové kefy alebo kefy s mäkkými zvieracími štetinami. Opatrne ale so syntetickými štetinami, práve tieto vytvárajú opri česaní statickú energiu a poškodzujú vlasy. Podobne ako pri hrebeňoch, aj končeky hrotov na kefe by mali byť zaoblené, respektíve guľaté.
Stranu pripravila: Dáša KIRAĽVARGOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári