vynikajúco pripravených lahôdok bola súčasťou ďalšej z búrz starožitností organizovaných košickým starožitníkom Karolom Linhartom. Hlavnou témou bol tentoraz rybolov, výroba lodí, splavovanie Hornádu a dokazovanie, že Košice kedysi pravdepodobne mali vlastný riečny prístav.
KOŠICE. Tvrdenia K. Linharta a jeho spolupracovníkov nepriamo potvrdzuje spisovateľ Ondrej R. Halaga vo svojich dielach Počiatky Košíc a Košice-Balt.
V Košiciach stavali "Nasady"
Autor uvádza, že v roku 1977 bol v štrkovisku v Krásnej objavený jedenapolmetrový predok člna z jelšového dreva, pochádzajúci údajne zo 7. či 8. storočia. Píše aj to, že obce Veľká Lodina a Malá Lodina (okres Košice-okolie, pozn. red.) sa volajú Veľká preto, lebo tam pristávali veľké, a Malá preto, lebo tam pristávali malé lode.
"V roku 1551 chystal cisársky dvor výpravu proti Turkom," povedal nám K. Linhart. "V snahe utajiť tieto prípravy si cisár Ferdinand I. objednal v Bardejove stavbu 30 lodí ´Nasad´ (podľa lexikónov ide o čln alebo malú loď dlhú minimálne 12-15 metrov, pozn. red.). Po úspechu akcie panovník poveril Bardejovčanov stavbou ďalších 100 ´Nasad´. Cisársky mandát nariaďoval, aby časť objednaných lodí vyrobili v Košiciach, lebo sú tam ľudia, ktorí sa rozumejú stavbe člnov."
Prístav bol asi pri Vyšnom Opátskom
Nás zaujímalo, ako to teda v skutočnosti bolo s údajným košickým riečnym prístavom.
"Dnešné Košice sú na tom s vodou a loďami celkom inak ako v minulosti," zdôraznil K. Linhart. "Iba pár krokov od terajšej Hlavnej ulice bolo miesto na člnkovanie, konkrétne na Mlynskom náhone, čo si možno ešte niektorí ľudia pamätajú, bola požičovňa člnkov. Prístavy sa vtedy stavali väčšinou na sútokoch riek a mlynských náhonov. Najlogickejšie sa nám zdá to, že košický riečny prístav boli situovaný niekde v oblasti Vyšného Opátskeho, kde Mlynský náhon vtekal do Hornádu."
No a prečo na burze nesmeli chýbať spomínané lahôdky z rýb? Košičania boli vychýrenými lovcami, spracovávateľmi, vývozcami a predajcami šupináčov. Napríklad na poľskom trhu mali košické ryby lepšie meno a cenu ako poľské. V Košiciach sa spracúvali najmä vyzy, ale aj kapry, štuky, ostrieže či mreny.
MIROSLAV SAMBOR
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári